Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Augusztus

A kormány mindenáron letöri a drágaságot

A legutóbbi minisztertanács óta az egész sajtót alarmirozta az a hir, hogy a kormány végre a legenergikusabb akcióra készül a drágaság letörésére.

A kormány célja – hir szerint – az, hogy az országot és a fővárost megfelelő intézkedésekkel kiemelje a drága országok és fővárosok sorából és mindenképen el van szánva ennek a kérdésnek, amely Csonkamagyarország uralkodó problémája, mielőbbi megoldására.

Nem csodálható azonban, hogy a lakosság ma már kissé bizalmatlan a kormány-nyilatkozatokkal és igéretekkel szemben és ezért élénken érdeklődik az iránt, minő konkrét intézkedések fogják követni a kormánynak már hetekkel ezelőtt beharangozott akcióját.

A Reggelnek sikerült megszereznie a drágaság letörésére hivatott kormányprogram részleteit, amelyek még e héten a resszortminiszteriumok és a különböző érdekeltségek kiküldötteiből öszeülő ankét elé kerülnek.

Kétségtelenül megállapitható, hogy a kormány tagjai bizonyos optimizmussal itélik meg az ország közgazdasági helyzetét és ez optimizmus nem utolsó sorban a külkereskedelmi mérleg adatain alapszik. Az év első hat hónapjában ugyanis tavaly 298,000.000 az idén pedig 332,000.000 aranykoronára rugott az ország behozatala, a kivitele viszont tavaly 230,000.000 az idén pedig 272,000.000 aranykoronára.

Másszóval, a rossz termést követő 1925. év első felében ugyanakkora csak a kereskedelmi mérleg passzivitása, mint a jó termést követő 1924. év első felében. Az 1924. év juniusában és juliusában 964 vagon gyümölcs, zöldség- és főzelékfélét exportáltunk, az idén pedig 1274 vagont, annak ellenére, hogy az osztrák-magyar provizóriumos tárgyalások meghiusultak.

A kormány ezek után ugy látja a helyzetet, hogy közgazdasági viszonyaink erősen javultak és további javulásra lehet számitani a beruházási program végrehajtásával, valamint az állami tisztviselők helyzetének bár lassu, de fokozatos javulásával kapcsolatban is.

A drágaság letörésére megindult tárgyalások során ugy találták, hogy Magyarország már most sem tartozik a legdrágább országok közé, mert hiszen a drágasági indexszáma 1924 december 31 óta – 1.60-ról 1.36-ra csökkent, mig például Angliában az indexszám még mindig 1.50 és 1.60 között ingadozik.

De ennek ellenére is szükségesnek látják kormánykörökben a drágaság letörésére irányuló akciót, mivel egyes árucikkek ára feltünően és indokolatlanul magas, ami az állam beavatkozását szükségessé teszi. A kormány, természetesen, tudni sem akar arról, hogy mesterséges eszközökkel csökkentse a drágaságot és akcióját éppen az a szempont fogja irányitani, hogy erőszakos beavatkozásra semmiesetre sem kerülhet sor.

Épp oly kevéssé lehet szó a vámoknak apropó nélkül való leszállitásáról, mert a kormány szerint ez a legfontosabb és legsürgősebb elhatározás csak a különböző gazdasági szerződések megkötésével és végrehajtásával kapcsolatban történhetik meg.

Ilyen körülmények között az a legelső föladat, hogy az árak kialakulására vonatkozó összes adatok egybegyüjtésével megállapitsa a kormány a drágaságot okozó koefficienseket. Ezzel az adatgyüjtéssel a statisztikai hivatalt bizták meg, amelynek előterjesztése már a népjóléti miniszteriumban van, ugy, hogy e héten sor kerülhet a drágasági ankét összehivására és az összes érdekeltségek meghallgatására is. 

Amennyiben bebizonyulna az, hogy a legfőbb drágasági koefficienst mégis csak a fogyasztási és luxusadók, valamint a szállitási tételek adják, ebben az esetben a kormány nem zárkóznék el az adó- és szállítási tételek további csökkentése elől sem. 

Ha pedig az árak indokolatlan magasságát a termelők vagy a kereskedők jogosulatlan igényei okozzák, akkor a külföldi és a belföldi konkurrencia megteremtésével igyekszik majd a kormány csökkentően hatni az árak kialakulására.

Másszóval, erőszakos állami beavatkozásra még ebben az utóbbi esetben sem kerül a sor, legföljebb arról lehet szó, hogy beengedjék a külföldi konkurrenciát, ami azonban külkereskedelmi mérlegünk romlásával járna és igy sokkal kézenfekvőbb az a megoldás, amely községileg koncentrálná a fogyasztást, vagyis községi kenyér, hus és egyéb cikkek árusitásával szoritaná le az indokolatlanul magas árakat.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A székesfőváros és az állam tizedik olcsó étkezőjének megnyitó ünnepélye. Nyolcszáz szegény gyermek felruházása.
HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A moszkitó-flotta A moszkitó-flotta
A modern háború minden terén változást hozott. A zuhanóbombázók, az...
Háborus élet a pártkörökben Háborus élet a pártkörökben
A világháburu nagy eseményei mögött érthetően eltörpülnek a belső...
A kormány lemondása A kormány lemondása
Gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnök, mint ismeretes, a mult...
A Duna-Rajna viziutról A Duna-Rajna viziutról
A Duna- Rajna viziutról tartott előadást Rosemeyer a kölni mérnök...
Skoda vagy ki keres Genfben? Skoda vagy ki keres Genfben?
A nemzetközi ujságíró- és diplomatatársaságban, amely e pillanatban...
Buzahiány a gőzmalmokban Buzahiány a gőzmalmokban
A budapesti gőzmalmok buzaszükségletének beszerzése a forgalmi...
József Egyiptomban József Egyiptomban
Goethe az önéletrajzában fiatal szenvedélyéről, a bibliai...
Mezei futóbajnokság Mezei futóbajnokság
A mezei futóbajnokságot a MTE nyerte. Egyéni bajnok Vohlarik (MTE). ...
Világháboru = gazdasági összeomlás Világháboru = gazdasági összeomlás
Valamennyi európai tőzsde, a londoni tőzsde is, zárva van és az angol...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98