Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

Világkonjunktura

Kilenc esztendővel a háboru után most kezd először egy széles körre terjedő, komoly világkonjunktura kibontakozni.

A konjunktura emelkedésének három legfontosabb jele: a hajófuvartételek emelkedése, ami a gyorsan gyarapodó forgalomra vall, a hajóépitések szaporodása s egyidőben a tüzelőszerfogyasztás emelkedése és végül a nehézipar alapanyagának, a vastermelésnek fokozása.

Másfélmillió tonnával emelte föl a mult héten az európai acélkartel a termelés maximumát, amelyet legnagyobb részben a német iparnak juttatott. Mi jut ránk ebből a konjunkturából? Németország a házbérek aranyparitásra emelésére használja föl a konjunkturát, ezzel egyidőben azonban teljes békeparitásra emelkednek a bérek és jövedelmek, hogy a termelés és fogyasztás harmóniáját tökéletesen visszaállítsák.

Így egyenlő mértékben veszi ki részét az emelkedő német nemzeti jövedelemből a mezőgazdaság, ipar, kereskedelem és a munkabérből s fix jövedelemből élő népesség, a lakosság majd harminc százaléka.

Kétségtelen, hogy Magyarország is kiveszi részét ebből a növekvő konjunkturából, de Oroszországot kivéve, nincs egyetlen európai állam sem, ahol a jövedelemelosztás olyan igazságtalan volna, mint nálunk.

A konjunktura jövedelmeinek oroszlánrésze a nagy vagyonok tulajdonosainak fog jutni. Erősen emelkedni fognak a nagyipar és a nagybirtok jövedelmei. A közép- és kiskereskedelem már aránytalanul erősebben lévén megterhelve, az őt megillető résznek már csak töredékéhez jut, a középosztály széles rétegeinek anyagi helyzetét pedig alig, vagy egyáltalán nem fogja megjavitani, a fix fizetésből élőket egyenesen megnehezíti.

Tizenkét százalékkal emelkedett két hónap alatt az élelmiszerek ára, erős ütemben emelkedik a házbér, míg a fizetések és munkabérek vonala egyre ugyanazon szög alatt mozog.

Hogy ez az eltérés a megélhetés és a jövedelem között bizonyos termelési zavarokra fog vezetni, az kétségtelen s ha ezek a zavarok a konjunktura tetőpontján következnek be nagy sztrájkok formájában, akkor a nagytőke és a nagybirtok is könnyen elesik remélt jövedelmeitől.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98