Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

Briand és Chamberlain a kinai eseményekről hosszu eszmecserét folytattak

Genf, március 6.
Chamberlain lakásán vasárnap délután Anglia, Franciaország és Németország külügyminiszterei megbeszélést tartottak, amely a késő esti órákig tartott. A külügyminiszterek azokról a kérdésekről tanácskoztak, amelyek a Népszövetség Tanácsának hétfőn kezdődő ülésén fognak szóbakerülni, de nagyobb horderejü politikai kérdésekkel, hir szerint, nem foglalkoztak.

 

A tanácsülés iránt az érdeklődés nem valami nagy, mert azt hiszik, hogy a tárgysorozaton szereplő ügyekben a döntés már most előrelátható. A Lengyel-Felsősziléziában levő német kisebbségi iskolák sorsa ezuttal nem fog eldőlni, mert valószinüleg szükség lesz a jogászszakértők vagy a nemzetközi törvényszék véleményére. A Saar-vidék problémájának sincsenek különösebb nehézségei, nem hiszik, hogy a franciák ezt az ügyet elmérgesitenék. A saarvidéki kormánybiztosság lemondott elnökének, a kanadai Stephensnek utódját régebbi megállapodás szerint a kanadai kormány fogja kijelölni. A német delegáció arra törekszik, hogy Stephens helyébe saarvidéki eredetü firfiut nevezzenek ki a kormányzóbizottság elnökévé.

 

Ami a tanácsülés anyagán kívül eső nagy politikai kérdéseket illet, ezekben csak előzetes megbeszélésekről lehet szó a mostani összejövetel alkalmával, de sem a francia-német közeledés, sem a lengyel-német viszony, sem pedig a Rajna-vidék kiüritése ügyében végleges elhatározás vagy döntő lépés nem várható. A külügyminiszterek vasárnap külön-külön is tanácskoztak egymással. Briand Zaleski lengyel külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után Chamberlain látogatását fogadta, akivel hosszabb eszmecserét folytatott a kinai eseményekről.

 

A népszövetségi tanács mostani ülésezése rövid ideig fog tartani és előreláthatóan pénteken véget ér. Briand már kedden este vagy szerdán elutazik Genfből és helyette Franciaországot Paul Boncour fogja képviselni, akit ezidő szerint Párisban tart a kamarában a francia nemzet háboru idejére való megszervezéséről szóló törvényjavaslat vitája. Chamberlain a hét végén ismét Londonban lesz. Stresermann, aki a tanács mostani ülésszakán elnökölni fog, a tárgyalások befejezéséig Genfben marad.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sir Austen Chamberlain  Aristide Briand Zaleski Akik a megegyezésért először szálltak síkra. Gustav Stresemann
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98