Dtum
Login with Facebookk
1927 | Október

A Paléologue-jegyzék - hamisitvány

Páris, október 2.
A francia külügyminiszterium napirendre tért az ugynevezett "Paléologue-ügy" fölött azzal a kijelentéssel, hogy a budapesti lapok által közölt jegyzéknek a miniszterium irattárában nyomát sem találják. A kérdés teljes tisztázása céljából  tudósitónk egyenesen Maurice Paléologuehoz fordult, aki fölhatalmazást adott a következő nyilatkozat közzétételére.


- Sir Francis Barkert nem ismerem, vele semmiféle okiratot alá nem irtam, de mint felelős állásu egyén, nem is irhattam. Semmi hasonló tartalmu hivatalos iratról nem tudok, a valóság csak annyi, hogy a magyar határkérdéssel, főleg a magyar-román egyezséggel azidőtájt foglalkoztam és a magyar és balkáni vasutvonalak ügyéről tárgyaltam. Az okiratot Barker vagy más személyek memorandumának tartom, akik fölhasználták az én közismert nézeteimet és nevemet az okirat hitelességének alátámasztására.Ennek közlésére az ön lapját fölhatalmazom.

 

Ez a nyilatkozat világosságot derit az ügyre: a Budapesten közzétett irat egyszerü hamisitvány, ilyet Paleologue sohasem irt alá, bár tartalma nagyjából födi az igazságot. A francia sajtó alig foglalkozik ezzel az üggyel, amelyet Budapesten és Magyarországon a lapok olyan szenzációs beállitásban tárgyaltak.

 

A Temps vasárnapi száma közli Gueyraud budapesti francia ügyvivő rövid nyilatkozatát, melyet egy magyar lap számára tett, a Paris Soir pedig beszámol azokról az izgalmakról, amelyeket Budapesten a "note prelimier"-nek nevezett diplomáciai irat közzététele okozott és azt a megjegyzést füzi hozzá, hogy a magyar államférfiak nyilatkozataiban rejlő ellentmondások az állitólagos jegyzék hitelességét erősen kétségessé teszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98