Dtum
Login with Facebookk
1927 | Szeptember

Eltüntetik a tüneteket, de a bajt orvosolatlanul hagyják

Magyarország a közéleti és gazdasági kuriózumok hazája volt régtől fogva s azért nem is lehet csodálkozni azon, hogy az első nagyobb sztrájkhullám, amely a háboru befejezte óta a magyar iparon átcsapott – furcsán forditott folyamatként nemcsak a sztrájkoló munkásságnak hozott kisebb-nagyobb béremelést, hanem a reménység első fölcsillanását jelenti nagy polgári tömegeknek is.

A fölszabaduló polgárság volt az európai fejlődés egész során a munkásság szabad szervezkedésének és gazdasági fölemelkedésének uttörője, a konzervativ, polgári Magyarországon ez a folyamat, ugy látszik, megfordult, a munkások bérharcának köszönheti a polgárság, hogy a polgári érdekek istápolására és harcos védelmezésére alakult konzervativ rezsim végre komoly bepillantást nyert a dolgozó és munkájából élő kispolgári tömeg mindennapos küzdelmeibe, gondjaiba, vergődéseibe és küszködéseibe. 

Amit peticiók és határozatok, föliratok és kérvények, gyülések, beszédek és ujságcikkek tömege nem tudott elérni, a magyar kormányt attól a kietlen szándékától eltériteni, hogy november elsején a lakásforgalom fölszabaditásával a legnagyobb bizonytalanságba és exisztenciális katasztrófákba döntse derék, jóakaratu, konzervativ meggyőződésü és minden forradalmi hajlandóságtól irtózó családapák százezreit, azt elértük a sztrájk révén. 

Nyomasztó lidérc tünt el e város egéről és nyugodtabban lélekzik Budapest lakosságának kétharmada, miután e miniszteri kijelentés a kötött forgalom föntartásáról elhangzott! 

De vajjon elég-e ez az első lépés? Megelégedhetik-e Magyarország polgársága a puszta véletlennek ezzel az ajándékával, az alvó közéleti lelkiismeretnek e fölébredésével? Soha ilyen élesen az események rá nem világitottak arra a tarthatatlan helyzetre, hogy a véletlentől és egy, egyetlenegy ember akaratától és elhatározásától függ száz- meg százezer ember sorsa és életének egész rendje.

S ezért, akármilyen megnyugtatón hangzottak is a népjóléti miniszter kijelentései, ma, miután a nagy fémipari sztrájk lezajlott, a gyanu minden árnyéka nélkül kijelenthetjük: ez igy nem mehet tovább. Politikai pártállásra való tekintet nélkül kell, hogy mindenki érezze azt, hogy ezt a kapkodó és a véletlentől függő politikát soká folytatni már nem lehet! 

Nem lehet ugy kormányozni, amint a rossz orvos gyógyit: eltüntetni a tüneteket, de a bajt magát orvosolatlanul hagyni! 

Három nagy problémája van ma a magyar polgárságnak és általában a magyar társadalom egész nagy kereső rétegének: a lakás, a táplálkozás és általában a bérek és fizetések kérdése. Nem hivatása sem a kormánynak, sem a helyi hatóságoknak, hogy lakással és élelemmel ellássa a lakosságot, sem hogy a bérek és fizetések kialakulásába hatalmi eszközökkel belenyuljon.

De nemcsak hivatása, hanem kötelessége, hogy ha a megélhetés e három döntő tényezője körül abnormis viszonyok vannak, a normális helyzetet helyreállitani segitsen. Vajjon azzal, hogy bizonytalan időre föntartja a kötött lakásforgalmat, normális lakásviszonyokat teremt a miniszter? 

Nem – lakásokat kell teremtenie! Vagy tengeri fogásbehozatallal, vagy fantasztikus szövetkezeti alakulattal olcsóbbá lesz-e a pesti ember megélhetése? Nem, csak a forgalom, az élelmiszerfölhozatal megsokszorozásával. 

Rendszer, rendszer, csak uj, okos, friss rendszer segit e bajokon!

A lakáshiányon csak uj rendszer segit, az a rendszer, amely nyugaton mindenütt bevált, a konjunkturális ingatlannyereségek megadóztatása, a kartelárak letörése, az épitési hitelek megkönnyitése. Nincs igazságosabb adó, mint a spekulativ nyereség megadóztatása és ezt a nyereséget sehol sem lehet könnyebben és pontosabban utolérni, mint a telekkönyvben. 

A pesti háziurak konjunkturális nyereségének igen enyhe megadóztatásából nemcsak egy Bethlen-udvart, hanem egy egész városnegyedet lehetne fölépiteni. 

A budapesti élelmiszerpiac okos, friss, ötletes átszervezésével, a csarnoki dzsungel erélyes kitakaritásával Budapestet a világ legolcsóbb városává lehetne varázsolni. És egy tudományosan megszervezett, a nagytőke minden befolyásától ment és független egyeztető hivatal fölállitásával a jövő sztrájkok árnyékát is el lehetne háritani. 

Mindez azonban csupa hiu ábránd!
Rab Ráby csak egyszer élt és akkor is hiába indult harcba a titokzatos erők ellen. De talán mégis történik csoda és a népjóléti miniszter, aki egyedül és saját elszánásából könnyitett a pesti polgár gondjain, megteszi a második lépést is azon az uton, amelyen már az első lépéssel is annyi szimpátiát szerzett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A felkelő Napnak is lehet zöld sugara
A csillagok, főként, ha a horizon közelében vannak, hol a fénytörés a...
Thomas Mann, Kosztolányi Dezső regényéről Thomas Mann, Kosztolányi Dezső regényéről
Izgatottan válok meg kéziratától, ettől a császár és...
A Kossuth-mauzoleum A Kossuth-mauzoleum
A főváros közgyűlése tudvalevőleg jóváhagyta a Kossuth-mauzoleum...
A háború és a papírfogyasztás A háború és a papírfogyasztás
Ki hinné, hogy a háborúnak igen érezhető hatása van a papirfogyasztás...
Hirsch H. Hugó Győrbe költözik Hirsch H. Hugó Győrbe költözik
Hirsch H. Hugó az Edison K.E. rokonszenves tagja, kit különösen a...
Polónyi lemondásának bejelentése a képviselőházban Polónyi lemondásának bejelentése a képviselőházban
A képviselőházban január 31-iki ülésén jelentette be Polónyi Géza...
Az áruházak kereskedelmi előnyei Az áruházak kereskedelmi előnyei
A ki külföldön járt az mindenesetre ismerni fogja azokat a...
Friedrich István szerint Magyarország az iróasztalok országa Friedrich István szerint Magyarország az iróasztalok országa
Magyarország az íróasztalok országa. Itt mindenki iktat, kiiktat,...
Fűstszinű harisnya, fekete kesztyű, crèpe de chine cipő, üveggyöngygarnitura s legyező a legujabb párisi divat Fűstszinű harisnya, fekete kesztyű, crèpe de chine cipő,...
Azokról az apró, de jellemző divatrészletekről referálók, amelyek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98