Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Nyolcvan halottja, több mint ötszáz sebesültje van eddig a kisázsiai tizenkétórás földrengésnek

Konstantinápoly, április 1.

A Szmirnából érkezett jelentések csak most adják teljes képét annak az óriási földrengésnek, amely Törökország ezen virágzó tartományában pusztított. A földrengés sokkal nagyobb volt, mint ahogy azt eleinte hitték. 12 órán belül több mint 10 földlökést éreztek. Az egész vidék, amelyen az Aidin vasutvonal vezet keresztül, sulyosan szenvedett. A földrengés centruma Turbal volt, ahol kétszáz ház omlott össze és az összes gyárkémények bedöltek.


Harminc ember halt meg ebben a városban és a sebesültek száma meghaladja a százat. Szmirnában 49 ház omlott össze és több mint 400 sulyosan megsérült. Torbaliban és Taperkoniban a földrengésnek ötven halottja és négyszáz sebesültje van. Itt a házak majdnem kivétel nélkül romokban hevernek. A szmírnai rakodóparton a molók kőkockái megrepedeztek és a földrengés idején a hullámok magasan fölcsaptak a partra.


Konstantinápolyban ugyancsak erősen érezhető volt a földrengés, de itt sem sebesülés nem történt, sem anyagiakban nem esett kár. A földrengés következében Trapezunt és Erzerum között hegyomlás történt, sziklalavina szakadt az országutra és a forgalmat teljesen megakasztotta. A közelben levő házak mind elpusztultak.

 

A török kormány óriási apparátussal fogott hozzá a mentési munkálatokhoz, Szmirnába és környékére egyre érkeznek a katonai csapatok és a Vörös Félhold segítő osztagai. A sebesültek és halottak végleges számát megállapítani és az anyagi kár nagyságát fölbecsülni nem lehetett.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98