Dtum
Login with Facebookk
1928 | Április

Húsvét hétfőjén volt Pesten az első lovaspóló-mérkőzés

12:1 arányban győzött a Polo Club vörös dresszes csapata

A Magyar Polo Club húsvét hétfőjén tartotta ez idei első lovaspóló-mérkőzését a Vérmezőn. A napsugaras tavaszi délutánon autók hosszú sora szállítja a pályához az előkelő közönséget.

Ott vannak Horthy Miklós kormányzó feleségével és leányával, ifjabb Horthy Miklósné, gróf Bethlen Istvánné, Borwin a mecklenburgi herceg felesége, Parry Jones angol katonai attasé és felesége, Schön német követ, Bárczy államtitkár, Scitovszky Tibor és mások.

A Polo Club két csapata áll egymással szemben. Vörös dresszben játszanak: a mecklenburgi herceg, ifjabb gróf Bethlen István, M. Parry Jones és Kovács Dezső, kék dresszben: ifjabb Horthy Miklós, ifjabb Horthy István, Aich Hubert és N. Kearus. A bírói tisztet báró Berg Tibor látja el. A játékosok tisztelegnek a közönség előtt, majd a középre vonulnak.

A játék, amely első pillanattól kezdve leköti a nézők figyelmét, lényegileg abból áll, hogy lóhátról a kapu felé kell elütni egy vékony bottal a 8 centiméter átmérőjű labdát. A játékos ügyességén fölül a ló idomítottsága játssza a döntő szerepet.

Egyik-másik lónál föltűnik, hogy nincs kellő iskolája: fél a golyótól. Megtörténik olykor, hogy mind a nyolc játékos nekiiramodik a golyónak, a nyolc ló galoppban elvágtat fölötte, a golyó pedig ott marad.

Alig három perc telik el és a vörösök már beütik az első gólt a kékek kapujába. Az első „eheckert” végéig a kékeknek nem sikerült kiegyenlíteni. A játék két 30 perces félidőből áll. Minden félidő 3 eheckertből, amelyek után a játékosok lovai váltanak.

A játék folyamán a vörös dresszesek egyre jobban fölénybe kerülnek, közülük is kiválik ifjabb gróf Bethlen István, aki több gólt üt a kékek kapujába. A félidő 5:1 a vörösök javára.

Újrakezdés után egy-két apróbb baleset történik: a mecklenburgi herceg leesik a lováról, de a következő pillanatban újra rajta ül. Aztán Aich Hubert lova bukik föl, a lovas sántikálva kel föl, de ő is azonnal folytatja a játékot.

Pár percre rá az egyik ló nekirohan a kapufának, a közönség megretten a bekövetkezendő szerencsétlenségtől, de a hozzáértők tudják, hogy nincs semmi baj: a kapufa préselt papírból készült és csak lazán van földbe erősítve. A vörös-fölény ellen továbbra is hiába küzdenek a kékek, a gólkülönbség egyre növekszik és 12:1 eredménnyel ér véget a mérkőzés.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Ifj. Horthy István, Aich huber, ifj. Horthy Miklós és Mr. N. Kearns a kékek csapata Jelenet a mérkőzésről Az első lovaspóló mérkőzés közönsége, köztük Horthy Miklós és családja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98