Dtum
Login with Facebookk
1928 | Augusztus

Milyen fákkal ültessük be községünk utcáit?

A községek fásításával is kezdenek már komolyabban foglalkozni, mint a Vasárnap egyik vezércikkében olvasom. Ehhez a fontos kérdéshez magam is bátorkodom néhány sorban hozzászólni. 

Mindenfelé járok-kelek és látok községeket, meg városokat majdnem fátlan utcákkal. Ha pedig akad is egy-két fa az utcán, az is beteg, csenevész. Sajnos, gazdáink legnagyobb része sem törődik a fával. Pedig a gazdáknak kell beültetni minden utcát, mert nem ülteti be helyettük senki. 

A Vasárnap cikkirója az utcák beültetésére a gömbakácot ajánlja.
Az én véleményem szerint van érdemesebb fa is, csak keresni kell. Különösen gondot forditanék a mézelő fákra, olyan fákat kell ugyanis ültetnünk, amelyeket többféleképpen felhasználhatunk. 

Itt van például mindjárt az akác, az Istennek ez az áldott fája. Kitűnő tüzelőanyag, kitűnő bognárnak való fa és kitűnő mézelő. Aki egyszer akácmézet eszik, az mindig azt szeretne enni. 

Egy másik: az eperfa. Fájából hordót, dézsát lehet készíteni; gyümölcséből pálinka főzhető; leveléből selyemhernyót etetünk és végül szükségből eperszirupot főzhetünk a méheknek. 

Egy harmadik fafajta a japán akác. Kitűnő mézelő és szerszámnak való fa. Ezek a fák julius közepétől augusztus közepéig virágzanak, éppen akkor, amikor a méheknek nincs méhlegelőjük. Ha elődeink beültették volna a községeket, városokat ezekkel a fákkal, akkor most nem kellene rettegni attól, hogyan telelnek ki a méhek. 

De sajnos, például nálunk Félegyházán, alig van egy-két japánakác, az utcákon még mindig gömbakácot ültetnek. 

Pedig a mézet mindenki nagyon szereti, de a mézelőfákat senki sem szereti ültetni, mert ezzel dolog van. Bezerédi István azért ültette az eperfákat, hogy majd a nép selyemhernyót fog tenyészteni. Tenyésztene is, de ehhez az kellene, hogy az eperfalevél bemenjen a szobába a hernyók elébe. Igy talán vesződnének a selyemhernyóval, de másképpen nem. 

Én meg vagyok győződve arról, hogy a városok és a községek addig nem lesznek befásítva, míg a földmívelésügyi miniszter ur nem intékedik törvény utján. Mi hiába kiáltjuk a nép fülébe, hogy ültessen fát, nem ültet az addig, míg nem kell neki, inkább jár fátlan utcákon. 

Iványi Dezső kisgazda (Kiskunfélegyháza)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98