Dtum
Login with Facebookk
1928 | December

Bemutatók az Operaházban

A hónapok háza


Az egyetlen magyar dalszínháznak nem könnyű a helyzete műsorának összeállításánál és az új darabok kiválasztásánál. Annyi kötelezettsége van gazdag, élénk zenei életünkben a zenedráma egyetlen otthonának, annyiféle igényt kell kielégíteni, hogy egy premier nem csupán munkában, költségben jelent többet, mint a prózai színházakban, de felelősségben is. A legújabb operabemutató, A hónapok háza esetében az operaigazgatónak több oldalról felvetett felelősségét mégis feloldja az a helyes elv, hogy magyar szerzők műveinek akkor is teret kell engedni, ha azok kisebb siker kilátásával indulnak.

Törzs Jenő, a kiváló színművész, mint szövegkönyvíró, meglepően éppen a szinpad ismeretében mutatkozik a leggyöngébbnek. Poétikus tárgyát, melyben szimbolikusan állítja elénk az idő kérlelhetetlen haladását, sok szép gondolattal fejezi ki, de az egyfelvonásos opera feldolgozásában: szerkezetében, párbeszédeiben, effektusaiban lépten-nyomon a dilettáns ütközik ki.

Siklós Albertnek, a Zeneművészeti Főiskola nagytudású professzorának muzsikája sem ad szárnyakat ennek az operának. Dús hangszerelése, simán gördülő zenei nyelve, a modern frazeológia teljes ismerete sem pótolják az egyéni színek hiányát, melyek nélkül szürkévé válik a legbravurosabb partitura is. Az előadás mindent megtett a mű érdekében. Márkus László érdekes színpadot készített, Fleischer Antal gondosan tanította be a zenét, Marschalkó Rózsi, Farkas Sándor és a többiek is művészi alakításokat nyujtanak.

 

Péterfi István

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98