Dtum
Login with Facebookk
1928 | December

Lengyel művészek a Nemzeti Szalonban

A lengyel művészet nálunk úgyszólván ismeretlen. A Nemzeti Szalón kiállítása már csak ezért is érdekes. Szépművészeti Múzeumunkban Matejkó "Várnai csatája" és Grottger Arthúrnak az 1863-i lengyel fölkelésből merített krétarajz-sorozata a 60-as és 80-as évek lengyel művészetét képviseli. Az öregebbek azonfelül még talán Szemiradzki óriási római vásznára emlékeznek homályosan. A lengyelek első és utolsó kiállítása nálunk 1910-ben a Könyves Kálmán szalónjában volt. Ezt a lengyel impresszionista művészek 1897-ben alapított egyesülete, a "Sztuka" rendezte.

 

A mostani kiállítás a két év előtt ugyancsak a Nemzeti Szalónban rendezett lengyel grafikai kiállításnak folytatása és amint amaz a grafikán át, ez a festészet és szobrászat egyes képviselőinek útján igyekszik a lengyelek háború utáni művészetét bemutatni. A háború óta, mint mindenütt, a lengyel művészetben is sok változás történt.

 

A krakói akadémiát a lengyelországi havas tájak kitűnő festője, Falat Julian a 90-es évek elején tette modern iskolává. A "Sztuká"-t is ő és kiváló fiatalabb művésztársai, a még 1907-ben elhalt költő és gazdagfantáziájú festő, Vyspianski, továbbá Axentowicz Teodor és Mehoffer Jozef alapították.

 

A háború után újabb művészcsoportok keletkeztek: a klasszicisták A Rytm (Ritmus) csoportot alkották; külön egyesületbe léptek a vilnaiak, a poseni posztimpresszionisták, külön-külön csoportosultak a kiállításról hiányzó expresszionisták és az absztrakt törekvésűek fiatalabbjai. A művészetnek általában több vidéki centruma van Lengyelországban: Krakó, Varsó, Vilna, Lemberg, Posen. Mindnyájuknak megtermékenyítője és főtápláló forrása Páris.

A régebbi impresszionista festők úgyszólván kivétel nélkül Párisban tanultak, de képeik még sem csupán hazai tárgyuknál és motivumaiknál, hanem erőteljes előadásuknál fogva is határozott nemzeti jellegűek. Ez a jelleg már rendkívül színes voltukban is kifejezésre jut, például a színes hátterű tájakat festő Filipkiewicz-nél Kamocki-nál, a hucul parasztokat festő Jarocki-nál és még inkább Sichulski-nál.

A lengyel tájak és falusi templomok adnak tárgyat Falat és régi lengyel enteriőrök Noakowski szélesen odavetett vízfestményeinek. Lengyel levegőt és alakokat érzünk Stryjenska Zofia nagy, mozgalmas dekoratív kompozicióin is. A fiatalabb, a természettől eltávolodó stílustörekvéseknél a párizsi művészet nemcsak a nemzeti, de az egyéni vonásokat is elmossa, mint a különben nem érdekesség nélkül való Borowski figurális képein.

 

E festők között azonban a legegyénibb az 1926-ban elhunyt Zak Eugenjusz, kit a kiállítás szegényesen képvisel. Olasz XV. századbeli festők keményrajzú fölfogására emlékeztetnek a vilnai festők vezetőjének, Slendzinski Ludomirnak néha laposan fába faragott és befestett fejei. A kiállítás egy kiváló arcképfestőt is bemutat, Hollósy volt tanítványát, Kryzanowski Konrádot, kinek szélesen megfestett arcképei az egyéni és nemzeti karaktert egyaránt kifejezésre juttatják.

A kiállítás rendezése mintaszerű, - a sokféle irányú kép kitűnően fér meg egymással, sőt egymás hatását fokozzák, - de a képek kiválasztása igen hiányos. Úgy látszik, az anyag összeválasztói csak legutóbb festett képekre szorítkoztak.

 

Ez az útóbbi szempont káros hatása főleg két régebbi mester esetében érezhető: Axentowicz-éban, kinek csak két kevésbé jelentékeny pasztelljét láthatjuk és a templomi üvegablakok nagystílű dekoratív festőjeében, Mehoffer-ében, kinek két kissé száraz nagy tájképe már az öregedő mestert érezteti.

Annál meglepőbbek és hatásosabbak a kiállítás szobrászainak munkái. Ha másért nem, értük érdemes volt ezt a kiállítást megrendezni. Dunikowski Xavery egész kis gyüjteménnyel szerepel, jobbára faszobrokkal. Valami sajátos szláv darabosság és kifejező erő jut kifejezésre valamennyiben. A krakói Wawel-katély számára készült dekoratív férfi és női fejek és a derékon alul elvágott női arcképek gyengén szinezettek, a kifejezés fokozása, olykor pedig a hatás tompítása végett.

 

Egy színész bronz arcképe pedig a fölfogás és mozdulat nagy és igaz pátoszával válik ki. Sczepkowski Jan fadomborművei (Krisztus születése; Zenélő angyalok) egy falusi templom számára készültek. Rajtuk az alakok szinte ordamentumokká lesznek és ezzel a népiesen gótikus faragások primitív módján, azoknak szuggesztív erejével hatnak. Kuna Henryk bronz női aktjának a ŤRitmusť címet adta.

 

Fónagy Béla

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Külföldi művésztelepek Külföldi művésztelepek
Néhány esztendő óta a külföldi művésztelepek mintájára hazánkban is...
1902. junius 15-ike sikerei 1902. junius 15-ike sikerei
A magyar sport történetében szinte páratlanul álló napot jelez a...
Az M. O. T. E. Sz. munkája Az M. O. T. E. Sz. munkája
A M. O. T. E. Sz. daczára a minden oldalról őt érő támadásoknak,...
Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal akarják megmenteni a két halálraitélt anarkistát Huszonnégy órával Sacco és Vanzetti kivégzése előtt világsztrájkkal...
Sacco és Vanzettivel közölték a legfelsőbb törvényszék határozatát és...
Mikrofón a villamoson Mikrofón a villamoson
Különböző külföldi államok villamostársaságainak szakemberei már...
A spanyol munkásság sztrájkja a rendőrség miatt meghiusult
Egész Spanyolország forradalmi készülődések lázában él. A pénteki...
Az uj osztrák energiatörvény veszélyeztetheti a befektetett magyar tőkéket Az uj osztrák energiatörvény veszélyeztetheti a befektetett magyar...
Különös érdeklődésre tarthat számot magyar részről is az az...
LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1) LTC Praha – BKE 4:2 (0:1, 2:0, 2:1)
A szezón elején elszenvedett 13:1 arányú BKE vereséget kellett volna...
Naptárreform Naptárreform
A naptárreform ügye már régen foglalkoztatja a csillagászokat. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98