Dtum
Login with Facebookk
1910 | December

A Nemzeti Szalon téli kiállítása

Az egyik gyűjteményes kiállítás, melyet a Nemzeti Szalon téli tárlata bemutat, Adrian és Marianna Stokes gyűjteménye, elsősorban nem művészeti czélokat szolgál. Eszköze akar lenni annak az annyira megszokott, lelkesedéssel teljes hála lerovásnak, melylyel fajunk a hatalmas nyugat mindazon fiait környezi; kik néha-néha elvetődnek hozzánk hazánk szépségeit, népünk sajátságait újra és újra felfedezni, honfitársaik előtt ismertetni.

 

Stokes és neje több izben jártak minálunk. Itt festett képeiből 1907-ben Londonban is rendeztek kiállítást; egy pillanatra tudomást szerzett ismét az angol sajtó a mi létezésünkről; sőt egy publiczista, A. G. Black, rájuk bizta Magyarországról irandó művének illusztrálását. A hála lerováson túl azonban nem sok czélt szolgál képeiknek kiállítása, nem művészeti esemény, mert művészi szempontból kevés a mondanivalójuk.

 

Hiába magasztalja tudásukat lelkes szavakkal a katalógus előszava, kiállított képeik nem győznek meg. A kiállítók egyike sem kiváló festő, azok otthon maradnak a maguk szervesen átélt, átérzett életében s nem járnak idegenbe ethnographiai benyomásokért.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Adrian Stokes: Templomból jövő parasztok Marianne Stokes: Parasztasszony a veszeczi templomban Zádor István :Női arczkép
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98