Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Február

Nevető bankok – síró gazdák

Mégis csak jó világ van nálunk.
Ujév óta csupa dicsekvés az ujságok közgazdasági rovata. Egyik bank a másik után adja közre jelentését a múlt évi üzleti eredményről s nem győznek betelni a megelégedéssel. Még a jó békevilágban sem volt olyan jó esztendejük a pénzintézeteknek Magyarországon, mint az elmúlt évben. Annyit kerestek nagybankjaink, hogy nem is tudják, hova tegyék azt a sok pénzt. Bőven telik osztalék a részvényeseknek.

De bagóra való az az aprópénz, amit a részvényesek kapnak, ahhoz a rengeteg nyereséghez képest, amit a bankok boldog vezetői kénytelenek saját Wertheim-kasszáiban elhelyezni, mint jutalékot és egyéb illetményt. De még ennél is több pénzes zsák kerül a nyílt és különösen a titkos tartalékokba. 

Mi igazán nem szoktunk agitálni semmiféle közgazdasági intézmény ellen, ha arra szükség van. A pénzintézeteket sem bántjuk, hisz azokra is szüksége van a gazdasági életnek. Azt sem bánjuk, ha erősödnek a bankok és egyéb pénzintézetek. De a bankok múlt évi föltünő nyereségei mellett még sem tudunk elmenni szó nélkül. Ha a bankok gazdagodása az egész gazdasági élet erősödésével jár együtt, még örülünk is neki. De mikor azt látjuk, hogy ez a nagy bankgazdagodás nem egészséges talajból nőtt ki, hanem a mezőgazdaság elsorvadásából, akkor azt kell mondanunk: így tovább nem mehet! 

A mezőgazdaság nagy válságba jutott.
A gazdák el vannak adósodva. Mi az eladósodás oka? A kibírhatatlanul magas kamat, a rossz értékesítés és a drága beszerzés. Beszélhetnénk a nagy adókról is. De legtöbbet visz el a mezőgazdától a kartel, mely mögött a bank áll és maga a bank, mely kamatokban annyit szív ki a mezőgazdaságból, hogy az egyre jobban pusztul.

Nyiltan beszélik, hogy nagybirtokosaink 90 százaléka a tönk szélére jutott. A legtöbb a nagybankoknak adja bérbe birtokát. A régi főuri nevek helyett ujak kerülnek a kastélyok homlokzatára. A bankarisztokrácia tagjai lesznek az uraságok.

A kisgazdák helyzetét nem is kell festeni.
Már adóra is adósságot vesznek föl. A különbség az, hogy ezek még nagyobb kamatot fizetnek, mert a nagybankok pénzét a vidéki fiókintézeten kapják – drágábban. Ha még egy-két éven át így megy, Kossuth-szobor nélkül is mehetnek Amerikába ezrével a gazdák, ha ugyan beeresztik őket. 

Hát ez így tovább nem mehet!
A bankok erősödése nem egészséges gyarapodás, hanem olyan, mint a pióca hízása. A különbség az, hogy ezek jó vérrel szívják tele magukat. A végén majd a pióca is megdöglik, ha a vérétől megfosztott pária kiszenved. Ha tönkremegy a mezőgazdaság, utána buknak a bankok is. 

Itt sürgősen tenni kell valamit.
A földmívelők és gazdák tömörüljenek a hitelszövetkezetekben, amelyek a gazdák pénzintézetei s ha azokat megerősítik, egyszerre 8 százalék alá száll a kamatláb. A hitelszövetkezet a tagok, tehát a földmívelők és gazdák érdekeit szolgálja. Ha van valami fölöslege, azt is tagjainak adja vissza. Ha a hitelszövetkezetek erősek lesznek, akkor a gazdák is talpraállnak, mert olcsó lesz a kamatláb. 

Másrészt képviselőinket föl kell hívni, hogy sürgessék az uzsoratörvény végrehajtását s a kamatkorlátozás kimondását: a törvényesen megengedett százalékon felüli kamat uzsorának tekintendő. Ne egy-két szövetkezeti formában fölállított állami intézetet kritizáljanak, hanem nézzenek a nagybankok nyereségeire s – ha vannak agrárius képviselők, aminthogy vannak is – akkor védjék meg a síró gazdákat a nevető bankok ellen.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A háborús felelősség A háborús felelősség
A világháború szándékos előidézését nem merem tehát senki ellen sem...
A kecskeméti kiállítás A kecskeméti kiállítás
Az utóbbi évtizedekben kevés város bir oly szép és meglepő haladást...
A Batthyány örökmécses A Batthyány örökmécses
A főváros hatósága már évek előtt, nem sokkal az Uj-épület lebontása...
Csalódást keltett a magyar válogatott csapat Csalódást keltett a magyar válogatott csapat
Magyarország – Svédország 3:1 (2:1) 15.000 néző volt kíváncsi...
MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd...
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a...
Tolvajfilozófia Tolvajfilozófia
Ne tessék hinni, hogy az a tolvaj, aki már mesterségévé tette, hogy...
A világtörténelem legnagyobb szenzációja A világtörténelem legnagyobb szenzációja
Erről írnak, erről beszélnek az egész világon. Most minden esemény...
A tordai pénzhamisítók A tordai pénzhamisítók
Néhány hónappal ez előtt Tordán keritettek kézre pénzhamisitókat, a...
A moszkvai béke hatása Londonban és Párisban A moszkvai béke hatása Londonban és Párisban
Most már bizonyos, hogy a finn tragédia, bár a közélet és sajtó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98