Dtum
Login with Facebookk
1928 | Február

Puskin

Kezdjük a film technikai részével. A jelenetek legtöbbjének fotografálása és megvilágítása egészen tökéletes. Különösen a plainair jeleneteké. Nincs az a legjobb amerikai vagy német film, amelynek külső jelenetei szebben lennének fotografálva. Mit bizonyít a Puskinnak ez a ragyogó technikája? Azt, hogy az abszolut, megalkúvásnélküli művészi szándék hat esztendő alatt be tudja hozni azt, aminek másutt 30 esztendős fejlődésre volt szüksége.

 

A plainair jelenetek szépségét fokozta az is, hogy a háttér mindig megvolt töltve mozgással: szökőkutak játszottak benne ezernyi változatban. A vízsugarak orgiáját adták. A mozgalmasság, amely ebben a vízsugárjátékban rejlett, gazdagította a film vizuális szépségeit és ugyanakkor némiképpen leplezte vontatottságát.

A film technikája megfeszített művészi akarat váratlanul gyors eredményeként mutatkozik. A film másik, egyben legnagyobb értéke a szinészi játék művészi tökéletessége azonban a világ legmélyebb és legtisztább szinpadi tradicióiból ered. A bámulatos filmtechnikán meglepődünk, a bámulatos szinjátszást várjuk és természetesnek találjuk. Kitünő szinészeket és kitünő szinészi alakításokat találunk igen sokat amerikai, de főként nyugateurópai filmekben is, a szinészi együttesnek azt a tökélyét azonban, amelyet a Puskin-film mutat, csak nagyon ritkán.

 

Abban a gyárban, amelyben a Puskin készült, nincsen sztárrendszer. A legkisebb epizódfigura éppen olyan művészi gonddal dolgozza ki alakítását, mint azok a szinészek, akiket a film meséje mint vezető figurákat állít be. A szinészek nem a szerep hosszúsága és nem a rájuk jutó képjelenetek száma szerint lelkesednek szerepükért. A Puskin valamennyi szereplője a plasztikus és mély igazságú szinészi alakítás egy-egy remekművét alkotta meg.

Puskin figuráját Jefgenij Cserviakov érzékeltette olyan finomsággal és olyan elképzelhető erővel, amelyre alig lehet dícsérő jelzőt találni. Szinészi teljesítményén kívül egyéb művészi része is van a filmben. V. R. Gardinnal, a film rendezőjével együtt, megírta a szcenáriumot és segítőtárs volt a rendezésben is. Feleségét J. V. Volodko alakította, sógornőjét pedig Olga Spirova. Mindketten méltóak voltak az együtteshez. Puskin ellenfelét Hekkesen, Dantist V. P. Tamarin játszotta azzal a játékművészettel, amelyet már régebbi filmjeiben is volt alkalmunk megismerni. Fel kell jegyezni még három kisebb szereplőnek nevét, mert reméljük, hogy gyakran fogunk velük találkozni. Miklós cár alakját R. N. Rasenin testesítette meg, Beckendorf miniszterét J. M. Chodolev, Bulgarinét pedig J. V. Lerszky.

 

Hevesy Iván

A film magyar színre hozatalának előkészítését és a felírások fordítását egy új magyar dramaturg végezte: Vér Andor, akit eddig mint költőt ismertünk. Örömmel állapíthattuk meg dramaturgi bemutatkozása kapcsán, hogy az új területen is költő maradt, tömör és színes szavú költő, aki azonban kitünően megértette azokat az új írói feladatokat is, amelyeket a filmszerűség követelménye szabott eléje.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Félmilliárdot lopott Londonban ottani követünk szobalánya Félmilliárdot lopott Londonban ottani követünk szobalánya
Szápáry László gróf londoni magyar követ, mikor állását elfoglalta,...
A csuz gyógymódja A csuz gyógymódja
Londonból érdekes tudósítást kaptunk, a melyhez az idetartozó...
Tanácsköztársaság Tanácsköztársaság
A Tanácsköztársaság idején a Vörös Újság és a Népszava kivételével...
Cigányok utcája Cigányok utcája
Este félnyolc tájban megelevenedik a kihalt Madách utca. A...
Véres ütközetek a monfalconei hajógyár munkásai közt Véres ütközetek a monfalconei hajógyár munkásai közt
Luganóból táviratozzák, hogy a trieszti zavargások miatt a közeli...
Jótékonyság Jótékonyság
A jótékonyság két uj megnyilatkozásáról szeretnénk most írni: A...
Odukban összezsúfolva tanitják az ondi és erdőbényei gyerekeket Odukban összezsúfolva tanitják az ondi és erdőbényei gyerekeket
A kultuszminiszter meggyőző cikkekben és szónoklatokban ostorozza...
Vidéki lapok böngészése Vidéki lapok böngészése
A kánikulai gyönyörüségek közé tartozik a sporthírek böngészése a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98