Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

Kartel! Kartel!

A magyar textiliparnak nagyon jól megy!
A magyar kereskedőnek nemigen, sőt egyáltalán nem. Ebből logikusan az következik, hogy az, aki jó üzleteket csinál és sokat keres, még erősebben próbálja nyomni azt, akinek az üzletmenete gyönge és aki gazdaságilag gyöngébb.

Van kartel Magyarországon bőven, rossz üzletet egyik se csinál. Sőt. A furcsa és föltünő csak az, minél erősebben és nyomatékosabban támad föl a közvélemény a kartelek ellen, annál nagyobb és erősebb a befolyásuk s annál gyorsabb ütemben szaporodik a számuk.

A textilipar nem okult azon a kudarcon, amely a cseh iparral folytatott tárgyalásai során érte. Ami nem ment a csehekkel, azt most szép lassan, lépésről-lépésre megcsinálja idehaza egymagában, már amennyire lehet.

Van már kartonnyomó egyezményünk, amely kemény kézzel tartja magában a nyomott áruk piacát, most kiegésziti ezt a fehér áruk kikészitő kartelje, amely már a jövő hó elsején meg is kezdi müködését, s javában folynak a tárgyalások a készárukartelszerződés megkötése körül, amely előreláthatólag a tavaszra szintén elkészül. A fehérárukartelnek három nagyobb gyár a főmozgatója, a Kammer Testvérek, az Óbudai fehéritő gyár és a Pollák Hermann-cég.

Kétségtelen, hogy a kartel hatása hamarosan jelentkezni fog a piacon, mert ez a három gyár a belső piac igen jelentős részét látja el és a kondiciók, a szállitási és fizetési föltételek megszigoritása egész bizonyosan emelkedő kiskereskedelmi árakban jut majd kifejezésre.

Végeredményében a kartel árát a fogyasztóközönség fizeti meg és mivel tömegcikkekről, az alsó néposztályok szükségleteinek kielégitéséről van szó, a kartel hatása ez esetben kirivón és föltünően antiszociális! Azt remélni, hogy törvényhozási vagy guvernementális intézkedések állják utját a kartelek e terjeszkedésének, hiábavaló!

Csak egyre vagyunk kiváncsiak, meddig mehet ez igy?

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kartell
Szabóné Fricska Anna

A tőkés csoportok együttműködésének legegyszerűbb (és legnépszerűbb) formája a kartell.


A kapcsolatban lévő csoportok, vállalatok teljesen önállóak, egymástól függetlenek maradnak, viszont a gazdaság működésének néhány területére megállapodást kötnek. Így valósulhat meg árakban, a piac felosztásában vagy a termelés mennyiségében az együttműködés.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98