Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

A rádió diadalútja 3. rész

Népszerű és tudományos előadások sorát, idegen nyelvkurzusokat van módjában meghallgatni és hasznosítani a rádióamatőrnek. A háziasszony finom konyharecepteket kap rádió útján, míg a házikisasszonyok és ifjurak talpa alá színkópákkal spékelt hamisíthatatlan charleston és black buttom muzsikákat játszik a rádiózenekar.

Vasárnapokon és ünnepnapokon az orgona magasztos rengéseket továbbítják minden irányban a gondolatnál is sebesebben szárnyaló elektromos hullámokat. Prédikációt, istentiszteletet mindenki az otthonában hallgathat végig. Az utazások kellemesebbé tételére is jól alkalmazható a rádió.

A hatalmas óceánjárók és az expresszvonatok ma már mind fel vannak szerelve drótnélküli készülékekkel, de annak nincs semmi akadálya, hogy a lelkes rádió-amatőr egy-egy automobil vagy motorcsónok kirándulásra is magával vigyen egy ügyesformájú utazókészüléket.

A munka is jobban megy, ha jókedvűen végzik, éppen ezért igen gyakori eset az újvilágban, hogy a mechanikus, kézimunkát végző emberek fülein a rádió-hallgató kagylóit látni. A rádiónak ezt az előnyös hatását különben ma már mindjobban felismerik és Európában is alkalmazzák helyenként.

Az itt felsorolt, jóformán találomra összeszedett adatok élénken bizonyítják, hogy hihetetlenül rövid idő alatt mennyire közkedvelt, hasznos és szinte nélkülözhetetlen tényezőjévé vált a drótnélküli telefón a modern élet legtöbb ágazatának.

A rádiótelefónia terén azonban valóságos forradalmat ígér egy amerikai fizikus uj találmánya, mely külömböző transformátortok segítségével a rádió-felvevőkészülékekből teljesen kiküszöböli a lámpákat, a rádiótelefón e legkényesebb, legdrágább és legkönnyebben pusztuló alakrészét.

Az új készülék a sok lámpás készülékeknél elég tetemes üzemköltségeket a minimumra szorítaná le, azonkívül, hogy mint a feltaláló ígéri, még a hangtisztaság és erősség is tetemesebben javul a lámpás készülékekkel szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rádió a fonóban Audioncső, a legnagyobb A kis rádiótudós Rádió a szabóműhelyben. A munka is sokkal jobban megy, ha közben rádiót hallgat az ember. Rádiós konyhatündér
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98