Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

Ki fizet több adót: a gyáripar vagy a mezőgazdaság?

A falusi gazdanép teljes joggal panaszkodik esztendők óta, hogy az ipari cikkek magas árát alig tudja megfizetni, ennek következtében még azokat az iparcikkeket sem szerezheti be, amelyekre nemcsak a maga és családja részére, hanem a mezőgazdasági termelés zavartalanságának biztositása céljából is feltétlenül szüksége volna.

Ennek oka pedig az, hogy a gyáripar támogatása érdekében rendkivül magasra emelt vámok sulyosan megdrágitják az iparcikkeket és ezt a mesterségesen okozott ártöbbletet a gazda kénytelen megfizetni.

Annál feltünőbb és furcsább, hogy a gyáriparosok minap tartott összejövetelükön azt panaszolták fel, hogy sokkal több adót fizetnek, mint a mezőgazdák.

Ez természetesen nem fedi a tényeket, sőt éppen az ellenkezője igaz: a mezőgazdaság adóterhei sokszorosan tulszárnyalják a gyáripar által fizetett adókat. A falusi gazdanép nemcsak közvetlenül fizet aránylag több adót, mint a gyáripar, hanem közvetve is, mert elvégre alig lehet sulyosabb adót elképzelni azoknál a vámoknál, amelyeket a mezőgazdaság kénytelen viselni az iparfejlesztési politika sikere érdekében.

A gyáriparosok panasza nem helytálló, ellenben az az igazság, hogy a magas ipari védővámok erősen veszélyeztetik mezőgazdasági termelésünk jövedelmezőségét, mert tulzottan drága iparcikkekkel nem lehet olcsóbbá tenni a gazda munkáját és termelvényeit.

Eltekintve tehát attól, hogy a mezőgazdaság több adót fizet, mint a gyáripar, feltétlenül szükséges az ipari vámok mérséklése is, mert nem szabad és nem lehet a gazdatársadalmat egészen kiszolgáltatni a kartellek hatalmának és a magas vámokkal védett gyáripar áremelő törekvéseinek.

Mert ez a kétszeres tuladóztatás jelentékenyen meggyengiti mezőgazdasági termelésünknek és a gazdaközönségnek ellenálló erejét, már pedig igen rossz dolga lesz a gyáriparnak, ha a mezőgazdasági termelés helyzete megrendül, miután a nagyipar is elismeri, hogy csak erős, zavartalanul folyó agrártermelés és a mezőgazdaság biztos alapokon nyugvó helyzete biztosithatja a gyárak jövedelmező üzleti tevékenységét is.

A mezőgazdaság szolgáltatja a legjobb piacot a gyáriparnak s ha a gazda nem tud vásárolni, a gyáripar is tönkre megy. Ezért a gyáriparosoknak, ahelyett, hogy a maguk adótételeit elfogultan magasabbra becsülik a mezőgazdaság adóterheinél, arra kell törekedni, hogy az ipari vámok kérdésében mielőbb az ellentéteket kiegyenlitő megoldás jöjjön létre s a falusi nép háztartásában és gazdaságában szükséges ipari cikkek árai végre olyanok legyenek, hogy azokat a gazdák is meg tudják fizetni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98