Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | Június

A szerves kémia születésének századik évfordulójára, a szerves vegyületek

A szerves kémia oly hallatlan virágzásnak indult, hogy az elrepült rövid száz év alatt nemzeteket tett gazdaggá, hatalmassá, virulóvá, s az emberiségnek mindent meghozott, ami örömet és fájdalmat, boldogságot és boldogtalanságot, áldást és átkot, kacagást jelent.

Az egész csodálatos természet, pazar kincseivel, színeivel, illatával életre kelt a szerves kémikus laboratóriumában, aki egymásután varázsolta elő lombikjaiban és retortáiban mindazokat az anyagokat, amelyeket az élő sejt termelni tud. S tízezrével azokat a vegyületeket, melyek a természetben nem is fordulnak elő.

Az elmúlt rövid száz esztendő alatt körülbelül 300.000 különféle vegyületet állítottak elő a világ szerves kémikusai, s a még előállítható vegyületek számát előre megmondani senki nem tudja.

A már előállított vegyületek között ott látjuk egy ezerszínű szivárvány minden fantáziáját felülmúló pompájában ragyogni a szerves festékeket, a beteg emberiségnek panaszos jajkiáltására enyhülést hozó gyógyszereket, az egymásnak tömegekben való kiirtására borzalmat, lehetőségeket nyújtó robbanószereket és gyilkos gázokat, a sivár télben tavaszt idéző édes illatokat és azt a sok mesterséges terméket, mely „csak a tudományos haladás szempontjából jelent megbecsülhetetlen értéket.

Vajjon ki győzné felsorolni azokat a szerves vegyületeket, melyekkel mindennapi életünkben találkozunk, használjuk vagy élvezzük őket anélkül, hogy eszünkbe jutna az a fáradságos, csendes kutató munka, mely a laboratóriumokban életre hívta őket s amelyek annyi örömet és egyszersmind könnyet is jelentenek az emberségnek. Az egész világon lázasan folyik a szerves kémikus munkája.

A „Fáraó kígyója” körülcsavarta már az egész Földet, itt van mindennapi életünkben, s mi kevés magyar szerves kémikusok, meghatott szívvel szórjuk az emlékezés virágait Wöhler Frigyes göttingai sírjára, aki száz esztendővel ezelőtt azt a bűvös kis ezüstkúpot meggyujtotta.

Dr. Pacsu Jenő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vasárnap Lampel Icát, egy pesti orvos 17 éves szőke karcsu leányát választották Miss Magyarországgá Vasárnap Lampel Icát, egy pesti orvos 17 éves szőke karcsu leányát...
Mussolini betiltotta az olasz szépségkirálynő- választásokat, a...
A Fővárosi Kerékpáros Egylet versenye A Fővárosi Kerékpáros Egylet versenye
A Fővárosi Kerékpáros Egylet a minap rendezte az év első kerékpáros...
Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel Novák Éva újabb két csúcseredményt állított fel
Csütörtök délben újabb két új magyar csúcseredmény született. A nagy...
Elvi jelentőségű kisgazdapárti válasz a két munkáspárt megnyilatkozásaira Elvi jelentőségű kisgazdapárti válasz a két munkáspárt...
Politikai munkatársunk a munkáspárti lapok vasárnap reggeli...
Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből szappan? 3.rész Hogyan lesz a fenyőfából kolbászhéj, a tejből gyapju, a szénből...
De nemcsak a fa és a tej alakulhat át tőle egészen idegen természetű,...
Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után meggyógyult Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után...
Estefelé homályos, néptelen mellékutakon néha találkozik vele egy-egy...
Egy kis rekvirálás Egy kis rekvirálás
Hogy rekvirált magának két éhes kalapos városi hölgy egy kis falusi...
Belpolitikai helyzetkép Belpolitikai helyzetkép
Ez a hét, melyen a kereszténység a feltámadás ünnepének megüléséhez...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98