Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Hoover Herbert tarsolya

Hoover Herbert mit hoz vajjon a tarsolyában Európának, kérdi ma mindenki Páristól Budapestig! A kérdésre nem nehéz a válasz.

Két lélek lakik ebben a keskenyajku és keményszemü ujángliusban.
Az egyik az emberszerető és biblikus hitü puritán, aki vagonok ezreiben osztotta szét gyorsan és hozzáértő alapossággal az élelmiszereket a szenvedő és éhező európai lakosságnak a háboru befejezése után.

De ugyanez az emberbarát nem ismer tréfát, mihelyt pénzről és üzletről van szó. Ne feledjük el, annak a rendszernek, amely ma az amerikai tőke kihelyezéseit ellenőrzi, Hoover a szerzője s tőle származott az ötlet a kölcsön embargóval, kibocsátások megszoritásával kényszeriteni az európai államokat háborus adósságaik rendezésére.

Hoover volt az, aki a leghevesebb harcot és legkiméletlenebb retorziót követelte, amikor Anglia gyarmati gumiprodukciójának védelmére s talán az amerikai fogyasztás ügyes megadóztatására a gumikivitel megszoritását rendelte el.

S végül ne feledjük el azt sem, hogy Hoover az amerikai magas vámvédelem legelszántabb hivei közé tartozik, hogy pénzügyi téren még radikálisabb, mint Coolidge s az „egy centet sem engedni az európai adósoknak” rendszernek a hive, röviden, a leghevesebb amerikai gazdasági imperialista, aki a Manhattan és Frisco között él.

Nemes gesztusokat, kölcsönelengedéseket, kamatleszállitásokat nem lehet Hoovertől várni. De okos és messzilátó politikájától várni lehet az amerikai produkció ujabb meggyorsulását az amerikai kivitelnek, de a bevitelnek is az emelkedését s röviden az amerikai tőkeprodukció megnövekedését. 

Európának pedig ez a fontos.
Ha Amerikában a prosperity, a jólét, tovább emelkedik, akkor gyorsabban keletkeznek odakint elhelyezhetetlen és rosszul kamatozó vagyonok, amelyek automatikusan veszik utjokat Európa kelete felé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98