Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

A Ferencváros megnyerte a Középeurópai Kupát

A fáradt Ferencváros 5:3-ra kapott ki Bécsben a Rapidtól, de 10:6-os gólaránnyal így is megnyerte a Középeurópai Kupát.

Csődöt mondott a ferencvárosi védelem, Kohut pedig a mezőny legrosszabb embere volt, - Takács I-et az olasz Carraro túl szigorúan kiállította. – A magyar gólokat Kohut, Szedlacsek és a magyar csapat egyetlen kiváló játékosa, Turay rúgta.

Rapid – Ferencváros 5:3 (3:2)

Hohe Warte – 25 ezer néző – Biró: Carraro (olasz).
A Középeurópai Kupa színjátékának utolsó fölvonása után csalódottan oszlott szét a Hohe Warte-pálya 25.000 főnyi nézőserege. A finálé valóban nem volt méltó a nagy díjhoz és a küzdő csapatokhoz. A közönség fölfokozott várakozása csak részben teljesedett.

Győzött a Rapid, győzelme azonban korántsem volt olyan megsemmisítő, hogy a Ferencváros nagy gólelőnyét behozhatta volna, a stílus pedig, amellyel diadalmaskodott, egyáltalán nem válik dicsőségére. A Ferencváros vasárnapi játékával nem igazolta félelmetes jóhírét, amely megelőzte.

Derekas igyekezettel, de, sajnos, gyöngén játszott ez a csapat és ha a Rapid minden kínálkozó gólhelyzetet kihasznált volna, most szomorú szenzációról számolhatnánk be. Szerencsére a Rapid nem az a csapat, amely jelenlegi összetételben túlságosan veszedelmes tudna lenni.

A Ferencváros kezd és Koszta már az első percben kornert ér el. A labda Turay lábára pattan, azután játékosról-játékosra közeledik a kapuhoz. Mindenki gólt lát már a Rapid hálójában, amikor Schramseis fölszabadít.

Az osztrákok támadással válaszolnak a kimaradt gólhelyzetre és már az első percekben kitűnik, hogy gyorsabbak magyar ellenfeleiknél. „Hoppauf Rapid!” – bíztat a közönség és a biztatás szinte kibírhatatlan orkánná erősödik, amikor az 5. percben Kirbess a tehetetlen Amsel hálójába gólt rúg.

A 10. percben alkalom nyílik a kiegyenlítésre, de Kohut lekési. A 12. percben Bukovi-Takács-Koszta-Szedlacsek – összjáték után Kohut kapu fölé lő. A 13. percben ismét Kohut hibáz. A Rapid átveszi a támadás irányítását. A Ferencváros szinte szóhoz sem jut és a 30. percben már a második Rapid-gól táncol Amsel hálójában.

Ezt is Kirbess lőtte. Amsell nem is próbálta védeni a helyezett lövést. Végül a 33. percben Bukovi Szedlacsekhez passzol, majd Takácstól Kohuthoz kerül a labda, aki a jobb sarokba gólt lő 2:1. A 35. percben Turay szép fejes góllal kiegyenlít, de a 38. percben Kuthan kiadásából Horváth góljával megint a Rapid jut vezetéshez.

A második félidőben fokozódnak az izgalmak. A 3. percben Amsel kiejt egy labdát, a labda lábról-lábra jár a magyar kapu előtt, az utolsó percben tisztáz Takács I. Ez volt a világ legnagyobb gólhelyzete. A 4. percben Fuhrmann kornert vét, a kornerlövésből Kuthan gólt fejel. 4:2.

A 6. percben Carroro túlzott szigorral Turay hendsze miatt a tizenhatosról szabadrúgást ítél. Hiába áll falanszot a magyar csapat. Wessely labdája olyan erővel megy a kapuba, hogy még a hálót is kiszakítja. 5:2.

Most lép akcióba a Rapid közönsége, amely állandóan számolja, hogy hány gólt kell rúgnia a csapatnak, hogy a kupát megnyerje. A 11. percben Kuthan offszájd gólját természetesen nem adják meg. A 12. percben Koszta megsérül. Frühwirt föl akarja segíteni, de Koszta ellöki magától és így újból alkalmat a közönségnek a tüntetésre.

A 18. percben Takácsot fölvágják, aki csakhamar visszaadja a kölcsönt. A fault miatt kiállítással lakol és Turay megy bekkelni. A kiállítást idegcsillapítónak szánta a bíró, de olaj volt a tűzre. Újabb és újabb sértések érik a magyar csapatot, botok, öklök emelkednek a levegőbe és a sajtópáholyban gúnyosan mosolyognak.

Tíz emberrel játszik a Fradi, de azért a 34. percben mégis gólt ér el. Csodaszép Koszta-Bukovi-Takács II. összjáték után Szedlacsek rúgja a jobb sarokba.

A Ferencváros most csak az eredmény megtartására törekszik és miután a Rapid tíz ember ellen sem tud javítani az eredményen, a magyar csapat a Középeurópai Kupa győzteseként hagyja el a pályát. Mérkőzés után a Rapid nagy öltözőjében adta át Fischer igazgató, a kupabizottság alelnöke a Ferencvárosnak a trófeát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Imre herczeg Imre herczeg
Indulat és szenvedelem tüzén gyullad meg a Bródy Sándor nagy lánggal...
Ó, év! Ó, év!
Januárban leszünk 2 évesek. Havonta 27-30 ezer látogatásunk van, 131...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy a háború költségeinek az előteremtése olyan súlyos...
Kalászosokból közepesnél jobb termés várható Kalászosokból közepesnél jobb termés várható
Mindennél jobban érdekli most az ország lakosait az immár folyamatban...
Terjeszkedik az amerikai tőke Terjeszkedik az amerikai tőke
Fantasztikus európai terjeszkedése az amerikai tőkének, amelynek...
A MAC footballosztálya mégsem oszlik fel A MAC footballosztálya mégsem oszlik fel
A MAC-nak a III. ker. TVE és az MTK ellen lemondott mérkőzései után...
Magyarország tornászbajnokságai Magyarország tornászbajnokságai
Magyarország tornászbajnoksága (lovon, nyújtón, korláton) 1. Szalai...
Detekivroham a cipészműhely ellen Detekivroham a cipészműhely ellen
Néhány napja a Fazekas detektívcsoport észrevette, hogy a Práter ucca...
Csányi László szobra Zalaegerszegen Csányi László szobra Zalaegerszegen
A hős vértanu szobrára tizenhét szobrász versenyzett a nyáron kiirt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98