Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1928 | November

Ferencváros – Nemzeti 1:1 (0:1)

Millenáris pálya. – 7000 néző. – Bíró: Antalics.

A sport sem mentes a babonáktól. Ilyen babona az, hogy a Ferencvárosnak, még a legjobb formájában is, a Nemzeti az egyik legveszedelmesebb ellenfele. Így volt a ligabajnokság első két esztendejében és így volt most is, annak ellenére, hogy a zöldfehérek legjobb együttesével szemben a Nemzetiek alaposan meghandicapolva álltak a starthoz, miután éppen két legjobb emberük: a centerhalf Volentik és a balösszekötő Bihámy hiányzott.

Hogy a Nemzeti két tartalékkal is 1:1-es eldöntetlent csikart ki, azt leles és kvalitásos játékán kívül elsősorban annak köszönheti, hogy a Ferencváros a bécsi kupadöntő után testileg és lelkileg összeroppant és olyan fáradt benyomást keltett, mintha a szezon legeslegvégén tartana.

A mezőnyben még is fölényben voltak a zöld-fehérek, de Takács II-őn kívül, egyetlen csatáruk sem bizonyult a gól előtt veszedelmesnek, a legkevésbé Kohut, pedig éppen az ő számára dolgozzák ki társai a legkedvezőbb gólhelyzeteket. Az 1:1-es eldöntetlen különben igazságos, mégis meg kell állapítanunk, hogy a bíró ingadozó ítélkezéseivel föltétlenül meghamisította az eredményt. Amikor a meccs 0:0-ra állt, nem adott meg egy tizenegyest a Nemzeti javára.

A helyválasztás a Ferencvárosnak kedvez, ami óriási előny, mert nappal és széllel hátban játszik. A zöldfehérek nyomban frontba is kerülnek, de Kohut centerét Török korner árán szerelt, Kohut következő bombája pedig a kapu balsarka mellett süvit el. Takács II. és Fuhrmann labdái is célt tévesztenek.

Az első veszélyes helyzet a 13. percben adódik, amikor Koszta centere a jó helyzetben álló Szedlacsekhez kerül, de Gallina, kapujából kirohanva, rávetéssel ment. Hasonló helyzet adódik a Ferencváros kapuja előtt. Rémay III. centerez, de Kantsky helyezett fejesét Huber fogja. Szedlacsek szép támadását Hossó korner árán teszi ártalmatlanná (19. p.), a kornert Török tisztázza.

Két ügyesen fölépített Nemzeti-támadást Takács I. ver vissza, míg a 27. percben Takács II. pompás gólhelyzetet teremt Szedlacsek számára, aki azonban lekésik. A 31. percben a Nemzeti is kornerrel veszélyeztet. Csétényit ugyanis Takács I. korner árán szereli le, de Takács fejjel tisztáz.

A meccs kritikus pillanata a 34. percben következik be, amikor Berkessy a büntetőterületen belül elgáncsolja Rémay II-őt, a bíró azonban, mintha misem történ volna, nem ítél tizenegyest. Az eset annál kirívóbb, mert két perccel későbben Hossó hasonló vétséget követ el Takács II.-vel szemben, de most nem marad néma a bíró sípja és a tizenegyesből Takács II. a Ferencváros vezető gólját lövi.

A tribünközönség háborog, néhány helyen összepofozkodnak és az ideges hangulat a két csapat egyik-másik játékosát is elfogja. Nem is múlik el a vihar, csak szünet után három perccel, amikor Takács I. ártatlan handsét a bíró tizenegyessel torolja meg, amelyet Rémay II. a kiegyenlítő góllá értékesít.

A fölázott talaj nyilván alaposan elővette mind a két csapatot, mert a tempó azontúl észrevehetően csökken és a finis a győztes gólért elmarad. Kohut pompás helyzetben biztos góltól fosztja meg a csapatát, míg Czétényi centerét Kautzky hibázza el.

A 31. percben Huber hibás kifutása és Hungler rossz fejese kritikus helyzetet teremt, végül Takács I. tisztáz. A 36. percben a Ferencváros kornerrel veszélyeztet újabb sarokrúgását a bíró elnézi, ugyancsak elnézi az utolsó percekben, hogy Czététnyit a dresszénél fogva akasztja meg Takács I. akciója végrehajtásában. Antalics következetes maradt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Korner a Nemzeti ellen. Turay fejel, de a labda a kapu fölé ment A Ferencváros gólja Takács II. tizenegyeséből született Gallina előrevetéssel elkapja a labdát Turay elől
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fiala Ferenc (MAC) nyerte a MAFC kard előnyversenyét Fiala Ferenc (MAC) nyerte a MAFC kard előnyversenyét
Két napos küzdelem után dőlt el szerdán a MAFC országos kard...
Vasutépitések Vasutépitések
A csacza-trencsénmakói h. é. vasut épitését közelebb már megkezdik. A...
Mit tehet az író a háborúval szemben Mit tehet az író a háborúval szemben
Japán, mielőtt fegyverhez nyult, el is panaszolhatta volna nekünk...
Versek
Ma szép a nap, gyönyörű szép; Ily napon volna halni szép! Csillog...
A kerékpár a földrajz szolgálatában A kerékpár a földrajz szolgálatában
Kiss E. János tanár a *Magyar Kerékpáros Szövetség* elnöke a magyar...
A földmunkások munkabérének megállapitásáról A földmunkások munkabérének megállapitásáról
A Magyarországi Földmunkások és Kisgazdák Országos Szövetségével és...
Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve Jóváhagyás előtt a földalatti vasutépités terve
A főváros közgyülése közvetlenül a nyári szünet előtt tárgyalta le a...
A régi egyiptomiak állatkultusza, a majom és a zsiráf A régi egyiptomiak állatkultusza, a majom és a zsiráf
Thot isten kutyafejű majmai már ősidők óta eléggé közismert állatok...
Külgazdasági szerződések Külgazdasági szerződések
A Ganz és Társa részvénytársaság szerződést kötött a pittsburgi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98