Dtum
Login with Facebookk
1928 | November

Ferencváros – Nemzeti 1:1 (0:1)

Millenáris pálya. – 7000 néző. – Bíró: Antalics.

A sport sem mentes a babonáktól. Ilyen babona az, hogy a Ferencvárosnak, még a legjobb formájában is, a Nemzeti az egyik legveszedelmesebb ellenfele. Így volt a ligabajnokság első két esztendejében és így volt most is, annak ellenére, hogy a zöldfehérek legjobb együttesével szemben a Nemzetiek alaposan meghandicapolva álltak a starthoz, miután éppen két legjobb emberük: a centerhalf Volentik és a balösszekötő Bihámy hiányzott.

Hogy a Nemzeti két tartalékkal is 1:1-es eldöntetlent csikart ki, azt leles és kvalitásos játékán kívül elsősorban annak köszönheti, hogy a Ferencváros a bécsi kupadöntő után testileg és lelkileg összeroppant és olyan fáradt benyomást keltett, mintha a szezon legeslegvégén tartana.

A mezőnyben még is fölényben voltak a zöld-fehérek, de Takács II-őn kívül, egyetlen csatáruk sem bizonyult a gól előtt veszedelmesnek, a legkevésbé Kohut, pedig éppen az ő számára dolgozzák ki társai a legkedvezőbb gólhelyzeteket. Az 1:1-es eldöntetlen különben igazságos, mégis meg kell állapítanunk, hogy a bíró ingadozó ítélkezéseivel föltétlenül meghamisította az eredményt. Amikor a meccs 0:0-ra állt, nem adott meg egy tizenegyest a Nemzeti javára.

A helyválasztás a Ferencvárosnak kedvez, ami óriási előny, mert nappal és széllel hátban játszik. A zöldfehérek nyomban frontba is kerülnek, de Kohut centerét Török korner árán szerelt, Kohut következő bombája pedig a kapu balsarka mellett süvit el. Takács II. és Fuhrmann labdái is célt tévesztenek.

Az első veszélyes helyzet a 13. percben adódik, amikor Koszta centere a jó helyzetben álló Szedlacsekhez kerül, de Gallina, kapujából kirohanva, rávetéssel ment. Hasonló helyzet adódik a Ferencváros kapuja előtt. Rémay III. centerez, de Kantsky helyezett fejesét Huber fogja. Szedlacsek szép támadását Hossó korner árán teszi ártalmatlanná (19. p.), a kornert Török tisztázza.

Két ügyesen fölépített Nemzeti-támadást Takács I. ver vissza, míg a 27. percben Takács II. pompás gólhelyzetet teremt Szedlacsek számára, aki azonban lekésik. A 31. percben a Nemzeti is kornerrel veszélyeztet. Csétényit ugyanis Takács I. korner árán szereli le, de Takács fejjel tisztáz.

A meccs kritikus pillanata a 34. percben következik be, amikor Berkessy a büntetőterületen belül elgáncsolja Rémay II-őt, a bíró azonban, mintha misem történ volna, nem ítél tizenegyest. Az eset annál kirívóbb, mert két perccel későbben Hossó hasonló vétséget követ el Takács II.-vel szemben, de most nem marad néma a bíró sípja és a tizenegyesből Takács II. a Ferencváros vezető gólját lövi.

A tribünközönség háborog, néhány helyen összepofozkodnak és az ideges hangulat a két csapat egyik-másik játékosát is elfogja. Nem is múlik el a vihar, csak szünet után három perccel, amikor Takács I. ártatlan handsét a bíró tizenegyessel torolja meg, amelyet Rémay II. a kiegyenlítő góllá értékesít.

A fölázott talaj nyilván alaposan elővette mind a két csapatot, mert a tempó azontúl észrevehetően csökken és a finis a győztes gólért elmarad. Kohut pompás helyzetben biztos góltól fosztja meg a csapatát, míg Czétényi centerét Kautzky hibázza el.

A 31. percben Huber hibás kifutása és Hungler rossz fejese kritikus helyzetet teremt, végül Takács I. tisztáz. A 36. percben a Ferencváros kornerrel veszélyeztet újabb sarokrúgását a bíró elnézi, ugyancsak elnézi az utolsó percekben, hogy Czététnyit a dresszénél fogva akasztja meg Takács I. akciója végrehajtásában. Antalics következetes maradt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Korner a Nemzeti ellen. Turay fejel, de a labda a kapu fölé ment A Ferencváros gólja Takács II. tizenegyeséből született Gallina előrevetéssel elkapja a labdát Turay elől
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Százkét éves asszony mint éjjeli őr Százkét éves asszony mint éjjeli őr
Száraz-Brezóról írja lapunknak Reiner Sándor olvasónk, hogy ott most...
Uj eljárás az időjóslásra Uj eljárás az időjóslásra
Uj eljárás az időjóslásra. Az eddig követett eljárás abban áll, hogy...
A gazdák panaszai A gazdák panaszai
Az Országos gazdaszövetség csütörtöki közgyülésén izgalmas hangon...
Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag Harc a tuberkulózis ellen, Calmette széruma - a B. C. G.-ojtóanyag
A gyógyításban nagyon fontos szerepe van a szervezet ellenálló...
A svájci és magyar csapatok mérkőzése A svájci és magyar csapatok mérkőzése
A pálya rövid és hengerelt havas, csinos lyukakkal. A mérkőzés...
Molnár Ferenc és Fedák Sári válópörében csak ősszel lesz tárgyalás Molnár Ferenc és Fedák Sári válópörében csak ősszel lesz...
Molnár Ferenc ügyvédje Polónyi Dezső dr. útján tudvalevőleg válópört...
Az olasz fegyverszünet feltételei Az olasz fegyverszünet feltételei
Az angol hirszolgálat jelentése szerint Londonban vasérnap...
Befejeződött Budapest birkózó bajnokságának első része Befejeződött Budapest birkózó bajnokságának első része
Szépszámú nézőtábor gyönyörködött a birkózóbajnokságok döntőinek szép...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98