Dtum
Login with Facebookk
1928 | Október

Scitovszky Béla belügyminiszter beszámolója Balassagyarmaston

Balassagyarmat, október 14.
Scitovszky Béla belügyminiszter vasárnap délelőtt tartotta meg beszámolóját a vármegyeház nagytermében. A minisztert Gömbös és Sztranyovszky államtitkárok és husz kormánypárti képviselő kisérte le Balassagyarmatra. Scitovszky azzal kezdte beszédét, hogy holnap lesz két éve, hogy belügyminiszterrré nevezték ki és ez alatt az idő alatt megváltozott a nézete sok mindenről.


- Lehetnek idők - folytatta -, amikor az ellenzékieskedést el tudja viselni az ország. A többségnek kell is, hogy ellenzéke legyen, hogy helyes közszellem alakulhasson ki, de még nem vagyunk tul a bajokon és veszedelmeken, ma még nem engedhetjük meg a mindenáron való ellenzékieskedés luxusát. Ha nálunk mulasztás történt a törvényhozás terén, ugy ez csak a közigazgatás terén történhetett. Mindenki, aki magyarnak vallja magát, annak érdeke, hogy az országban jó közigazgatás legyen.

 

- Én számitok ebben a küzdelemben a széles rétegekre, mert a közigazgatási reform ezeknek érdekeit kivánja szolgálni. Én az összességnek, az országnak akarok jó közigazgatást adni, nem az egyes osztályoknak. A tervezett reform nem akar centralizálni, hanem gazdagitani akarja az autonómiákat. Ezeknek mai müködését nem az igazi autonómiának, hanem csak az autonómia karikaturájának tartom, hiszen nem ők gyakorolják az autonómiát, hanem megbiznak egy érdemes férfit ezzel.

 

- Aki azt mondja, hogy a centrális hatalom tultengéséről van szó, annak kijelentem, hogy bennem őszintén él az autonómiák iránti szeretet, de nem kétkulacsosan. Nem akarok biztositani befolyást a kormányzat részére, nem akarok ikerbefolyást. Támadjuk a virilis rendszert, amelyet demokratizálni akarok. Én érdekeltségi alapon akarom kifejleszteni a virilisséget, de nemcsak a születés és a vagyon révén, hanem abban a tekintetben kivánom korlátozni, hogy válogassák ki a nagy adófizetők maguk közül azt, akit érdemesnek tartanak arra, hogy érdekeiket az autonómia előtt képviselje.

 

- A reform lehetőséget ad arra, hogy a törvényhatósági testületek müködését fölfüggeszszék, ha hazafias szempontokból kifogás merül föl ellene. Ez sulyos rendelkezés, de törvényes eszközöknek kell rendelkezésre állani minden olyan erővel szemben, amely a mi nemzeti irányzatunkat sérti, vagy tönkre akarja tenni. Nem felejthetjük a multat! Csak mi, polgári társadalom legyünk poltronok? Féljünk magunknak olyan eszközöket adni, amelyeket adott esetben föl tudunk használni a polgárság erősitésére?

 

- A közigazgatás nemcsak az emberektől függ, mert ha az apparátusban van a hiba, minden erőfeszités meddő. A jó közigazgatáshoz először egészségesen kifejlesztett etikái, erkölcsi és nemzeti alapon álló közszellem, ugyanilyen erős alapon álló tisztviselői kar szükséges. Lehetetlen föltevés az, hogy Magyarországon csak csendőrrel lehet megteremteni a közigazgatást. A közigazgatást nem a hatalomra, hanem a megértésre kell bazirozni. Vádolják a közigazgatást azzal, hogy lassu. Ezen is segiteni szándékszik a kormányzat, közelebb akarja hozni az egész közigazgatást a polgársághoz, hogy benne támaszt és erőt lásson és ha kell, bizakodást is merithessen.


A miniszter ezután foglalkozott Nagy Emil nagykanizsai támadásával.


- Vannak olyan intézkedések - mondotta -, amelyek nem váltanak ki szimpátiát, de ebből nem következik, hogy a kormány letűnt nimbusza és élete hanyatlóban van. Senkinek az élete nem örök, de nincs senki sem hivatva arra, hogy mások politikai napját a horizont alá süllyessze és napokat támasszon föl a sötétségből. Nem elég, hogy valaki egyszer-kétszer elutazzék Angliába. Itt sulyos föladatokról van szó, amelyek megoldásához ítélet, erő szükséges. A felelős állásban levő államférfi sok mindent tehet, de egyet nem, nem áldozhatja föl a meglévő eredményeket.


A beszámolót bankett követte, amelynek szónokai a kormányzót, a belügyminisztert, Gömbös és Sztranyovszky államtitkárokat köszöntötték föl. Scitovszky és kisérete vasárnap este utazott vissza a fővárosba.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Scitovszky Béla Nagy Emil
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98