Dtum
Login with Facebookk
1926 | Október

Scitovszky

Vasárnap este megjelent a kormánypártban Scitovszky Béla, az uj belügyminiszter is. Lapunk munkatársának alkalma nyilt arra, hogy megkérdezze tőle, csakugyan van-e szó külön bizottság összehivásáról a nemzetgyülés minden oldalát érdeklő uj választókerületi beosztás ügyében. A belügyminiszter igy válaszolt:
- Ilyen bizottság összehivásáról egyáltalán nincs tudomásom, mint ahogy egyetlen belügyminiszteri ténykedésem eddig annak a levélnek az elküldése volt, amelyben bejelentettem a nemzetgyülés elnökségéről való lemondásomat. A második miniszteri ténykedésem pedig az lesz, hogy hétfőn délben 1 órakor átveszem hivatalomat. Ezt megelőzően 1/210 órakor veszek bucsut a nemzetgyülés tisztviselői karától.

 

Munkatársunk most megemlitette, hogy az ellenzék aggodalommal tekint az uj választások elé, mivel kormánypárti hirek szerint "irtóhadjárat" készül az ellenzék ellen.


- Ettől igazán nem kell tartani, - válaszolta mosolyogva a belügyminiszter, - mert ellenzékre annyira szükség van, hogy ha nem volna, föl kellene találni és minden áron meg kellene teremteni.


- Az ellenzék szükséges rossz, - vetette most közbe Urbanits képviselő, munkatársunk pedig megkérdezte, hogy mi igaz a decemberi választások hiréből, tekintettel arra, hogy több kormánypárti képviselő, mint például az éppen jelenlevő Urbanits Kálmán is fönnen hirdeti, hogy még ebben az évben választásra kerül a sor. Mielőtt még a belügyminiszter válaszolhatott volna, Urbanits közbevetően megjegyezte, hogy neki sincsenek információi az uj választások terminusáról, csupán az érzése az, hogy még ebben az évben kiirják a választásokat.


- A helyzet az - mondotta most a belügyminiszter -, hogy a lehetősége éppen ugy nincs kizárva annak, hogy a felsőházi javaslat megszavazása után a kerületi beosztásról törvényes fölhatalmazás alapján rendeleti uton gondoskodjék a kormány és még ebben az évben kiirja a választásokat, mint ahogy nincs kizárva a törvényes lehetősége a mandátummeghosszabbitásnak sem. Fölfogásom mint belügyminiszternek ugyanaz, mint amit házelnök koromban vallottam, az tudniillik, hogy itt csak az ország érdeke lehet irányadó.

 

- Ha az ország érdeke nem engedi meg a választást, akkor nem szabad választatni, ha pedig megengedi, akkor kell választatni. Erről a kérdésről még nem döntött a kormány és a felsőházi vita során is csak az fog tisztázódni, hogy lesz-e mandátummeghosszabbitás vagy sem. A felsőházi javaslat szövege ugyanis itt nem egészen világos, amikor kimondja, hogy az országgyülés mandátuma öt évre szól. Eszerint, ha a nemzetgyülés alakulna át az országgyülés alsóházává, akkor mandátuma öt esztendővel automatikusan meghosszabbodik.

 

- Ha tehát a nemzetgyülés ezt nem akarja, akkor a felsőházi javaslat szövegét megfelelően módositania kell és kimondania, hogy az országgyülés alsóházává átalakuló nemzetgyülés időtartama, élettartama nem öt, hanem, mondjuk, két vagy három esztendő. Az a kérdés viszont, hogy a kormány még ebben az évben vagy tavasszal, vagy a nyáron választhat-e, továbbra is nyitva marad, miután a törvényes fölhatalmazás alapján kizáróan a kormány lelkiismeretétől, illetve mérlegelésétől függ, hogy az ország érdekei mit irnak ezen a téren parancsolóan elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Magyar Királyi Folyam és Tengerhajózási R. T. igazgatósága közhirré...
Carol volt román király akar a szabad román mozgalom vezetője lenni Carol volt román király akar a szabad román mozgalom vezetője...
A New York Times mexikói jelentése szerint Carol román exkirály...
Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony, akit három férje és fia meggyilkolása miatt felakasztottak Pesti rokonára hagyott húszezer pengőt egy johannesburgi asszony,...
Érdekes levél érkezett pár nappal ezelőtt egy londoni ügyvédi...
Magyar posztimpresszionisták Magyar posztimpresszionisták
Egymással vetélkedve, majdnem egy időben két kiállítás nyilt meg,...
Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel...
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész...
Anglia kikapott Franciaországtól Anglia kikapott Franciaországtól
A francia-válogatottak első győzelme Anglia felett. Franciaország...
320 millió lenne Nagymagyarország nyugdíjterhe, ami ma 217 millió 320 millió lenne Nagymagyarország nyugdíjterhe, ami ma 217 millió
„Tanulmányok a nyugdíjkérdéshez” címmel most jelent meg a...
Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok Meglepetés: Harangvölgyi (MAC) az összetett síbajnok
Pompás napsütéses időben, nagyszerű hóviszonyok között folynak le a...
Mányoki Ádám Mányoki Ádám
Mányoki Ádámról, a XVIII. század első felének egyetlen kiváló magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98