Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1926 | Október

Scitovszky

Vasárnap este megjelent a kormánypártban Scitovszky Béla, az uj belügyminiszter is. Lapunk munkatársának alkalma nyilt arra, hogy megkérdezze tőle, csakugyan van-e szó külön bizottság összehivásáról a nemzetgyülés minden oldalát érdeklő uj választókerületi beosztás ügyében. A belügyminiszter igy válaszolt:
- Ilyen bizottság összehivásáról egyáltalán nincs tudomásom, mint ahogy egyetlen belügyminiszteri ténykedésem eddig annak a levélnek az elküldése volt, amelyben bejelentettem a nemzetgyülés elnökségéről való lemondásomat. A második miniszteri ténykedésem pedig az lesz, hogy hétfőn délben 1 órakor átveszem hivatalomat. Ezt megelőzően 1/210 órakor veszek bucsut a nemzetgyülés tisztviselői karától.

 

Munkatársunk most megemlitette, hogy az ellenzék aggodalommal tekint az uj választások elé, mivel kormánypárti hirek szerint "irtóhadjárat" készül az ellenzék ellen.


- Ettől igazán nem kell tartani, - válaszolta mosolyogva a belügyminiszter, - mert ellenzékre annyira szükség van, hogy ha nem volna, föl kellene találni és minden áron meg kellene teremteni.


- Az ellenzék szükséges rossz, - vetette most közbe Urbanits képviselő, munkatársunk pedig megkérdezte, hogy mi igaz a decemberi választások hiréből, tekintettel arra, hogy több kormánypárti képviselő, mint például az éppen jelenlevő Urbanits Kálmán is fönnen hirdeti, hogy még ebben az évben választásra kerül a sor. Mielőtt még a belügyminiszter válaszolhatott volna, Urbanits közbevetően megjegyezte, hogy neki sincsenek információi az uj választások terminusáról, csupán az érzése az, hogy még ebben az évben kiirják a választásokat.


- A helyzet az - mondotta most a belügyminiszter -, hogy a lehetősége éppen ugy nincs kizárva annak, hogy a felsőházi javaslat megszavazása után a kerületi beosztásról törvényes fölhatalmazás alapján rendeleti uton gondoskodjék a kormány és még ebben az évben kiirja a választásokat, mint ahogy nincs kizárva a törvényes lehetősége a mandátummeghosszabbitásnak sem. Fölfogásom mint belügyminiszternek ugyanaz, mint amit házelnök koromban vallottam, az tudniillik, hogy itt csak az ország érdeke lehet irányadó.

 

- Ha az ország érdeke nem engedi meg a választást, akkor nem szabad választatni, ha pedig megengedi, akkor kell választatni. Erről a kérdésről még nem döntött a kormány és a felsőházi vita során is csak az fog tisztázódni, hogy lesz-e mandátummeghosszabbitás vagy sem. A felsőházi javaslat szövege ugyanis itt nem egészen világos, amikor kimondja, hogy az országgyülés mandátuma öt évre szól. Eszerint, ha a nemzetgyülés alakulna át az országgyülés alsóházává, akkor mandátuma öt esztendővel automatikusan meghosszabbodik.

 

- Ha tehát a nemzetgyülés ezt nem akarja, akkor a felsőházi javaslat szövegét megfelelően módositania kell és kimondania, hogy az országgyülés alsóházává átalakuló nemzetgyülés időtartama, élettartama nem öt, hanem, mondjuk, két vagy három esztendő. Az a kérdés viszont, hogy a kormány még ebben az évben vagy tavasszal, vagy a nyáron választhat-e, továbbra is nyitva marad, miután a törvényes fölhatalmazás alapján kizáróan a kormány lelkiismeretétől, illetve mérlegelésétől függ, hogy az ország érdekei mit irnak ezen a téren parancsolóan elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Jóslás a tenyérből , a sors vonala Jóslás a tenyérből , a sors vonala
A tenyérnek ezt a három fővonalát rendesen két vékonyabb vonal metszi...
Fejetlenség a tőzsdén Fejetlenség a tőzsdén
Ami ezen a héten tőzsdén végbement, nagy fejetlenségnek minősithető....
Óriási dinamitrobbanás Newyorkban Óriási dinamitrobbanás Newyorkban
A mult napokban borzasztó robbanás történt a Hudson folyón horgonyzó...
Baumgarten Ferenc és alapítványa Baumgarten Ferenc és alapítványa
Egy ember halt meg, aki igazi író volt: azaz a Szellem Embere. Mert...
Idegenforgalmi szövetség Idegenforgalmi szövetség
A háboru óriási átalakulást teremt társadalmi és gazdasági...
Tavaszi kiállítás a műcsarnokban Tavaszi kiállítás a műcsarnokban
Alig negyven éve , hogy a Képzőművészeti Társulat kiállítása ,...
A mindent letipró vasszörnyeteg: a tank A mindent letipró vasszörnyeteg: a tank
1916 szeptember 15-e volt az a históriai nap, amikor első ízben...
Hivatalos záróközlemény a moszkvai értekezletről Hivatalos záróközlemény a moszkvai értekezletről
A moszkvai értekezletről péntek reggel adták ki a hivatalos...
Turaiból nem lett „császár” a névnapján Turaiból nem lett „császár” a névnapján
Hungária – SSE 2:0 (1:0) A jövő vasárnapi Ferencváros-Hungária...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98