Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Az angol rendőrség gépfegyvertüzzel, tankokkal és repülőgépekkel megkezdte Palesztinában a rend helyreállitását

London, augusztus 25.
Jeruzsálmi jelentések szerint vasárnapra virradó éjjel egész Palesztinában ujabb véres összeütközésekre került sor a zsidók és az arabok között. Jeruzsálem újonnan épült zsidó külvárosait fölfegyverzett arab bandák támadták meg, a zsidók azonban viszonozták a tüzelést.


Az angol rendőrség gépfegyverrel lövetett a tömegbe és borzalmas pusztitást vitt végbe, amelynek zsidók és arabok egyaránt áldozatul estek. A gépfegyvertüzelésnek negyven zsidó és ennél is több arab halottja volt.


Két angol rendőr is életét vesztette, rengetegen megsebesültek. Jeruzsálem fölött angol megfigyelő röpülőgépek keringenek, amelyek azonnal jelentik a tankokkal fölszerelt rendőrségnek, ha valahol ujból föllángolnak az utcai harcok. Az angolok szigoru intézkedései ellenére, a zsidó külvárosokat az arabok állandóan tüz alatt tartják: egy zsinagógát fölgyujtottak. A vidéki városok közül Hehronban negyven zsidót, köztük két rabbit, az arabok meggyilkoltak.


A nachlechi kolóniában a zsidó lakosság visszaverte az arabok támadását. Kairóból egy katonai zászlóaljat küldtek Palesztinába: négy repülőgéppel ötven ember és két tiszt indult utnak Jeruzsálem felé, míg a zászlóalj zömét két különvonat viszi. A jaffai kikötőben három angol csatahajó horgonyoz és a Courageous nevü angol repülőgépanyahajó is parancsot kapott, hogy azonnal induljon Palesztinába. A külföldi konzulok vasárnap megjelentek Palesztina kormányzójánál és erélyes rendszabályokat követeltek a zavargások megszüntetésére.


A kormányzó értesitette a nagymuftit, hogy ujabb zavargások esetén öt fogják felelősségre vonni.
MacDonald Londonba történt megérkezése után magához kérette az admiralitás első lordját, Alexandert, továbbá Shaw hadügyminisztert és Thomson légügyi minisztert, akikkel hosszasan tanácskozott a palesztinai helyzetről.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98