Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Magyar, európai és világrekordot úszott a magyar staféta

Szenzációs világrekorddal győzte le a magyar staféta 4x200 méteren a németeket.


A magyar-német úszómérkőzést 3:0 arányban nyertük meg.

A vasárnapi nagy vízipólónapra rekordszámban gyűlt össze a közönség. Minden talpalatnyi helynek akadt gazdája és igen sokan rekedtek künn jegy hiányában. A verőfényes nyári vasárnap világraszóló magyar győzelmeivel páratlanul lelkes hangulatot teremtett a zsúfolt tribünön.

Háromszor hangzott föl a sokáig emlékezetes délutánon a magyar Himnusz a Császár-uszodában. Először, amikor a kormányzó megjelent, másodszor a magyar staféta világrekordos győzelme, végül a diadalmas magyar-német vízipóló-mérkőzés után, amelyről lapunk élén közlünk részletes tudósítást.

A vízipóló-mérkőzések előtt úszószámokat bonyolítottak le, ezeknek nagy eseménye a 4x200 méteres gyorsúszó stafétamérkőzés Magyarország és Németország között volt, amely a magyar fiuk hatalmas győzelmével végződött.

Stafétáink minden tagja elsőrangúan úszott és végeredményben világraszóló eredményt sikerült elérniük: 9 perc 35.6 mp-es idejük jobb az amerikaiak világrekordjánál, egyben természetesen az európai és a magyar országos rekordnál is.

Most már biztos, hogy a rövid távú gyorsúszásban, akár a 4x100, akár a 4x200 méteres stafétában nem találhat sehol a világon legyőzőre a magyar csapat. A német-magyar úszómérkőzést a két staféta- és vízipóló győzelem után 3:0 arányban nyertük meg.

Az úszóverseny részletes eredményei a következők:
200 méteres mellúszás: 1. Hild László (FTC) 3 perc 05.8 mp. 2. Feuchtinger (FTC) 3 perc 07.4 mp. 3. Melchner (FTC) 3 perc 12.6 mp.

100 méteres hölgyhátúszás: 1. Vermes Magda (FTC) 1 perc 35.4 mp. 2. Kovácsy Bözsi (MUE) 1 perc 42.6 mp. 3. Komáromy Bözsi (UTE) 1 perc 47.8 mp.

4x200 méteres gyorsúszó staféta (a magyar-német úszómérkőzés második száma): 1. Magyarország (Wannie I., Tarródi, Wannie II., Bárány dr.) 9 perc 35.6 mp. Országos, európai és világrekord! 2. Németország (Schreder, Balk, Gebert, Heinrich) 9 perc 50.6 mp. –

Az első úszók közül Wannie I. túl gyorsan kezd és a német, jobb beosztással úszva, a finisben megveri, Wannie I. ideje 2 perc 26.2 mp. Schrederé 2 perc 25.8 mp. A második német előbb indul. Tarródi viszont bennragad és Balk másfél hossz előnyre tesz szert.

Tarródi az utolsó 50 méteren mindent belead és remek finissel, a közönség örömujjongása közben, minden hátrányt behoz, sőt még előbb csap be a célba. Tarródinak 2 perc 28.2 mp-et. Balknak ugyanannyit hirdetnek ki, ami nem lehetséges, hiszen Tarródi verte Balkot és igy mindenesetre jobb az ideje, Wannie II. remekül megy és méterről méterre növeli előnyét.

Finise is kitűnő és amikor váltja Bárányt: 12 méter a magyarok előnye. Wannie II. 2 perc 24 mp-es elsőrangú időt úszott. Gebret 2 p. 33.6 mp-et. Bárány szinte röpül a vízen, az előny végül 25 méterre nő. Bárány ideje 2 perc 17.2 mp. igazán kiváló, de jó ellenfelének. Heinrichnek is 2 perc 22.6 mp-es eredménye.

A négy magyar 2 perc 23.9 mp-es ragyogó átlagidőt ért el. A világrekordot eddig Amerika tartotta 9 perc 36 mp.-es idővel, de a magyar csapat képessége még a 9 perc 35.6 mp.-nél is jobbra taksálható. A remek győzelem után fölhangzik a magyar Himnusz. A közönség percekig ünnepli a pompás magyar csapatot, különösen Bárányt és Tarródit.

3x50 méteres ifjusági vegyes staféta: 1. Esztergomi MSE (Axel, Vermes, Kemény) 1 perc 47.2 mp. 2. MTK (Jónás, Hoffmann, Brandy) 1 perc 48 mp. 3. UTE 1 perc 50 mp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Vasárnap este a csillogó karácsonyfa alatt tartják meg eljegyzésüket...
Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig Egy óriáskigyó kalandos utazása Szumátra szigetétől Budapestig
Wack Keresztély magyar származásu. Szumatra szigetén élő...
Egyetemi élet a középkorban Egyetemi élet a középkorban
Nehéz pontos magyarázatát adni annak, hogy a középkor második felében...
Saját hangja vall Budinszky ellen a Népbíróságon
Budinszky Sándor, a Rádió egykori németimádó szpikerjének ügyében a...
A ringben. Érdekes box-apróságok A ringben. Érdekes box-apróságok
Kevés sportágnak van olyan messzire visszanyuló története, mint a...
Harcz a lövöldöző őrülttel Harcz a lövöldöző őrülttel
Verseczen a vasuti pályaudvaron borzalmas harcz folyt október elsején...
Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Bővíti üzemét és fokozza kapacitását a Budapest-Salgótarjáni...
A Budapest-Salgótarjáni Gépgyár Rt. igazgatósága közgyűlési...
Az értékesített szemétdomb (folytatás)
A fahamu nagy mennyiségű hamuzsírt (kalium-carbonat) tartalmaz, mely...
A marathoni futás A marathoni futás
Az athéni olympiai játékok befejezése még győzelmet hozott a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98