Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

A karikatura

Ahány ember, annyiféleképpen lát. Nagyon nehéz eldönteni, hogy a gépiesen készült fénykép vagy a müvészi portré hozza-e hozzánk közelebb embertársaink arcképét? Ha egy portré nagyon hűségesen örökíti meg az arcvonásokat, azt szoktuk mondani:
- Olyan tökéletes, mint a legjobb fénykép!
- Viszont ha a fénykép tetszik nagyon, igy tör utat magának a dicséret:
- Olyan szép, mint a legszebb olajfestmény!
- Nehéz hát eldönteni a kérdést: a fénykép vagy a müvészi portré tudja-e jobban elképzeltetni velünk embertársainkat?
- Sok hozzáértő szerint ebben a vitában sem a fénykép, sem a portré nem viheti el a pálmát. Szerintük a karikatura, a müvészi torzkép az, amely a legjellemzőbben, teljesen félreismerhetetlenül ábrázolja az emberi arcokat, tehát ez a legalkalmasabb művészi módszer az ember egyéni vonásainak megrögzitésére.

A karikatura olasz szó, mely magyarul „túlzást” jelent. Valóban a művészi torzkép feltünően túlozza, kiemeli és hangsulyozza a legkarakterisztikusabb vonásokat és éppen ez a tulajdonsága teszi végtelenül jellemzővé. A jól sikerült karikatura ezért válik valóságos jellemrajzzá és ezért tudja a fényképnél és a portrénál sokkal jobban megrögziteni az agyban a torzképrkrn szereplő emberek vonásait.


A müvészi karikaturának számos kiváló művelője volt évszázadok óta és ez a műfaj még egyre fejlődik. Népszerű és kedves íróinkról itt Pérely Imrének, a tehetséges magyar grafikusnak jól sikerült torzképeit közöljük. A karikaturista igy látja az irókat. Igy örökiti meg legjellemzőbb vonásaikat. És ezek a túlzott, torzított arcvonások sokkal közelebb hozzák hozzánk a százszor látott arcokat, mint egy százegyedik fénykép, vagy egy százegyedik portré.


E karikatúrák láttára mintha közelebb jutottunk volna kedves íróink megismeréséhez…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Babits Mihály Bónyi Adorján Falu Tamás Iván Ede Karinthy Frigyes Kóbor Tamás Kosztolányi Dezső Lakatos László Somlyó Zoltán Surányi Miklós Szekula Jenő Szini Gyula Szőllösi Zsigmond
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98