Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Élet a tőzsdén

A tőzsdére, szinte már beláthatatlan idők óta halódó tőzsdére, a héten visszatért az élet. Az egész világ mozgalmas tőzsdéivel szemben a budapesti a maga önálló életével tüntetett e hosszu időn keresztül s maradt mindenkitől függetlenül álmos, szomoru és élettelen.

Most megfordult a kocka.
A berlini tőzsde a hét folyamán a depresszió hatása alatt állott. Bécs is vontatott tőzsdéket produkált, mig minálunk hirtelen lendület költözött a piacra. Mindenekelőtt az épitőipari részvények iránt mutatkozott nagy érdeklődés, ami részben az utépitésekkel van kapcsolatban, részben pedig azzal, hogy a tavaszra nagyobbarányu állam és magánépitkezésre van kilátás. A téglakartelnél január hó folyamán már eddig is több téglát jegyeztek le, mint tavaly az egész év folyamán.

A Brassói, a Magnezit és a Beocsini emelkedése a második jelensége az elmult hét tőzsdei javulásának. A csehországi hasonló vállalatok részvényei osztalékukhoz képest sokkal magasabban állanak s a prágai bankok ezért nagyobb tételekben vásárolják, hogy aztán bevezessék a prágai tőzsdén vagy az ottani magánforgalomba.

A Magnezitnél az már meg is történt, mert a prágai legionista bank bevezette a tőzsde magánforgalmába, mig egy nagy prágai magánbankcég a Brassóit vásárolja hasonló célzattal. A Beocsini körüli kisérletezések lassubb tempóban mennek előre, minthogy a részvények többsége egy magáncsalád birtokában van, amelyből számottevő mennyiség csak nehezen hajtható föl.

A tőzsde kedvező képéről szóló jelentéshez tartozik természetesen a Nova, a Bródy és az Ofa állandó emelkedése is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98