Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Európa 1929. évi jéghokki bajnoksága

Csehszlovákia jéghokki csapata csak az Európa-bajnoki döntő ismételt meghosszabbítása után tudta 2:1-re legyűrni Lengyelországot.

Európa 1929. évi jéghokki bajnokságáért hét napig küzdött a kontinens nyolc legjobb csapata a városligeti nagyjégen. Magyarország – miután Olaszországtól kikapott, Belgiummal pedig eldöntetlenül végzett – már az előmérkőzésekben elvérzett és a döntőbe a négy favorit: Ausztria, Csehszlovákia, Lengyelország és Olaszország került.

Svájc a magyar csapat sorsára jutott, vereségét azonban menti, hogy válogatott csapata helyett a davosi klubcsapattal állt starthoz. A döntő küzdelem a várakozásnak megfelelő eredménnyel végződött, de a győzte cseheknek alaposan meg kellett dolgozniuk az elsőségért.

Már szombaton is csak a meghosszabbított játékidőben és a legminimálisabb gólaránnyal tudták legyőzni az óriási lelkesedéssel játszó olaszokat, vasárnap pedig kétszeri meghosszabbítás után és most is csak egy gólkülönbséggel győzték le a kitűnő lengyeleket. Ausztria gyönge start után nagyon belejött és a harmadik helyért folytatott küzdelemben remek finissel legyőzte a szombati meccstől fáradt olaszokat.

A vasárnapi döntők:

Csehország – Lengyelország 2:1 (0:0, 0:1, 1:0, 0:0, 1:0)

Óriási izgalmak közepette, 800 főre szaporodott nézősereg előtt állt föl a két csapat, hogy Európa jéghokki-bajnokságának 1929. évi döntőjét lejátssza. Fokozta a mérkőzés érdekességét, hogy az ellenfelek körülbelül egyforma játékerőt reprezentáltak és így az összecsapás kimenetele teljesen nyílt volt.

Az első harmad izgalmas hullámzó játékot hozott. Cseh részről Malecek, lengyel részről Tupalski és Adamovski vezették a támadásokat, amelyek azonban nem hoztak eredményt. A második harmad 4. percében Krygier oly súlyosan bukik, hogy kiviszik a pályáról és ebben a harmadban már be sem áll. A 10. percben Adamovski jobboldalról menthetetlen gólt üt a cseh kapuba.

Gól után eredménynélküli, eldurvuló cseh támadások következnek. A harmadik harmad lengyel támadásokkal kezdődik és a cseh Sronbeket fault miatt már az első percben kiállítják. Csere után a lengyelek húzzák az időt, a megújuló cseh támadások a 10. percben eredményt hoztak és Steigenhöfer védhetetlenül kiegyenlít.

Eldöntetlen… A szabályok szerint 10 perccel meg kell hosszabbítani a mérkőzést. A meghosszabbítás azonban – nem hoz eredményt, bár a lengyel csapat majdnem döntő fölénybe jut. Az idegek a végsőkig megfeszültek, amikor a holtfáradt csapatok újabb tíz percre állnak föl. A közönség együtt izgul a játékosokkal és a lengyel csapatot buzdítja. A csehek a 7. percben Dorazil révén gólhoz jutnak.

A döntő gólt a cseh kolónia mámoros tapsviharral köszönti és a nap hősét: Dorazilt ölelgetik, csókolgatják. A lengyelek bús lemondással vonulnak be, mialatt a diadalittas csehek nemzeti lobogójukat körülhordozzák a pályán. A győztes Európa-bajnok cseh csapat megérdemelten jutott a győzelemhez. Nagy technikájú, rutinos fiuk, akikben szív és lélek is van.

Náluk játszik Malecek, akit joggal nevezhetünk Európa legjobb játékosának. Mellette Dorazil és Steigerhöfer egészítik ki a pompás támadóerejű csatársort. A védelem nem éri el a csatársor színvonalát, szükség esetén azonban a csatársor kisegíti a védelmet is.

A lengyel csatársor legfőbb előnye a precíz összjáték, Tupalski center Malecek után a mezőny legjobb embere volt. Adamovski és Krygier szebbnél szebb támadásokat vezettek. A lengyel védelem sem nyújtott kiválót, mert az egész csapatot komoly náthaláz gyöngítette. A nagyjelentőségű mérkőzést Loicq, a nemzetközi jéghokkiszövetség elnöke vezette.


Ausztria – Olaszország 4:2 (0:2, 2:0, 2:0)

Ez a mérkőzés úgy indult, hogy az Európa-bajnoki mezőny legsötétebb csapata legyőzi a két év előtti Európa-bajnokot. Az első harmad 11. percében Trovati beadásából Roncarelli gólt üt, majd a 14. percben Redaelli beüti az olaszok második gólját.

A második harmadban az osztrákok fokozzák a tempót és sikerült is kiegyenlíteniük Tatzernek a 13. 14. percben ütött a góljaival. A harmadik harmad első percében Tatzer már 3:2-re vezet az osztrák csapat, a játék eldurvul és Tatzer súlyosan megsérül. Továbbra is az osztrákok maradnak frontban és Lederer révén megszerzik a negyedik gólt.

Az osztrák csapatban nem játszott Ertl, a csapat azonban alig érezte meg a hiányát, mert Lederer és Tatzer egymást multák fölül. A tartalékos védelem ma is bizonytalankodott. Az olasz csapat veresége Calcaterra lelkén szárad, aki csodás védései után vasárnap délután csődöt mondott. A csatársor a gyakori kiállítás miatt nem volt akcióképes, egyénileg most is Ronvarelli vált ki.

Az Európai-jéghokkibajnokság végeredménye:
1. Csehszlovákia, 2. Lengyelország, 3. Ausztria. 4. Olaszország.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A magyar válogatott jéghokkicsapat Csehország válogatott jéghokkicsapata nyerte a budapesti Európabajnokságot Olaszország jéghokki válogatottja Ausztria jéghokki válogatottja Németország jéghokki válogatottja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98