Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Walkó külügyminiszter és a cseh követ megkezdik a hidasnémeti affér békés elintézését

A hidasnémeti cseh-magyar konfliktus az elmult napok során egyre többet veszitett élességéből és minden jel arra mutat, hogy hétfőn megkezdődik ennek a jelentéktelen afférnek a diplomáciai uton való békés likvidálása.

A diplomáciai elintézés hétfőn azzal veszi kezdetét, hogy Pallier cseh követ és meghatalmazott miniszter fölkeresi Walko külügyminisztert, hogy pénteki látogatása alkalmából megbeszélt írásos jegyzékben pontosan konkretizálja, miben látja a cseh kormány a két ország között fennálló vasuti egyezmény megsértését. Walko külügyminiszter, miután a kérdés jogi részét a külügyminiszterium nemzetközi jogi szakérőivel megbeszéli, a magyar kormány nevében ugyancsak irott jegyzékben fog válaszolni.


Minthogy mind a két fél részéről az affér kapcsán befejezett intézkedések történtek, ebben a stádiumban a vitát a döntőbiróság elé vinni alig lehetséges, éppen ezért a két kormány kölcsönösen engedékeny hangu jegyzékváltással szándékozik a hidasnémeti konfliktust elsimitani.


Valószinü, hogy a jegyzékváltás, amely hétfőn Palfier követ Walkónál teendő látogatásával kezdődik, néhány napon belül lehetővé teszi, hogy ujra helyreálljon a teljes vasuti forgalom Magyarország és Csehszlovákia között.

Prága, julius 7.
Beavatott politikai körökben a hidasnémeti konfliktust ugy ítélik meg, hogy élességéből jelentékenyen veszített.


Egy nagybefolyásu, igen tekintélyes külföldi diplomata a Csehország és Magyarország közötti vasuti forgalom megszakításának kulisszatitkairól a következő érdekes információt adta:
- Benes külügyminiszter politikáját, mely mindig összhangban van az európai kancelláriák politikájának irányvonalával, nem jó szemmel nézik azok a cseh politikusok, akik Kramarzot tekintik vezérüknek, illetve az ő ultrasoviniszta irányzata mögé sorokoznak. Ezeknek kedvezett Nejman vasutügyi miniszternek az az intézkedése, amellyel a hidasnémeti határállomásról a cseh vasutasokat visszarendelte és ezáltal a két ország vasuti forgalmát megszakította. Ez az intézkedés a cseh külügyminiszterium tudta és megkérdezése nélkül történt.


Benes szabadságon volt és csak a lapokból értesült arról, hogy milyen diplomáciai baklövésre használták ki az ő távollétét.


Természetesen ez a lépés nagyon kellemetlenül érintette a cseh külügyminisztert, aki nyomban átlátta, hogy Nejman intézkedése tulajdonképen ő ellene irányul, mert hiszen a külföld Csehország minden nemzetközi aktusában Benes kezét látja. A cseh ultrasoviniszták számítása az volt, hogy Benes meg fogja szakítani szabadságát és személyesen veszi kezébe a Magyarországgal szemben kiélezett konfliktus elintézését. Ha erélyesen lép föl Magyarország ellen, ez nyilván fölidézte volna a nagyhatalmak kormányainak helytelenítését és kijózanító jótanácsokat hozott volna ugy Londonból, mint Párisból Prágába.


Ha pedig gyöngeséget mutatott volna Benes a konfliktus elintézésében, akkor ezt belpolitikailag tudtál volna a cseh nacionalisták ellene kihasználni. Benes ugy hárította el magáról ezt a kellemetlen szituációt, hogy nem szakitott meg a szabadságát és egyáltanban nem vesz részt a hidasnémeti konflikus elintézésében. De nyilvánvaló, hogy a cseh kormány, főleg Udrzal miniszterelnök Benes intenciói szerint cselekszik, amikor az ügyet diplomáciai utra terelve, megnyitja a barátságos elintézés lehetőségét.


Most már bizonyosnak látszik, hogy a gáncsvetés, amely tulajdonképen Benes ellen irányult, nem sikerült.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Walkó Benes
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát Eltemették Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát
Tóth (Potya) Istvánt és Kertész Gézát nagyon, nagyon sokan szerették,...
Ha akarnám...  Bemutató a Belvárosi Színházban Ha akarnám... Bemutató a Belvárosi Színházban
Tyű, az asszony meghódítja tulajdon férjét. A feleségnek tizenegy évi...
A világ egyetlen sóhegye
Palesztínában, a Holt-tenger partján, amelynek vize hatszor sósabb a...
Alföldi telepesek Tolnamegyében Alföldi telepesek Tolnamegyében
Amint az ember a tolnamegyei Felsőireg községet elhagyja, vagy Tamási...
Hadi automobil Hadi automobil
Az automobil-gyártás fejlődésének katonai czélokra való...
Az amerikai elnök állapota Az amerikai elnök állapota
Az elnök állapota noha jó, nem bizonyos, hogy nem fordul-e...
A spanyol polgárháború A spanyol polgárháború
Sir Georg Clark angol nagykövet szombaton megjelent Delbos...
Dutka Ákos új verseskönyve Dutka Ákos új verseskönyve
Külsőre is szép könyv, dicsérete a vidéki nyomdának, a melyben...
A MAC atlétikai versenye A MAC atlétikai versenye
A MAC országos atlétikai versenye, amely az idei szezonban első volt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98