Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

De Monzie gróf budapesti utjának tervéről

Páris, május 23.
Nemrégiben hir jelent meg a magyar ujságokban arról, hogy de Monzie francia szenátor és többszörösen volt miniszter, aki szóval és cselekedettel már nem tett bizonyságot magyarbarátsága mellett, rövidesen Budapestre utazik. A franciák általában nem nagy turisták, a politikusaik pedig különösen nem válnak ki mozgékonyságukkal. De Monzie dicséretes kivétel.

 

Ő volt az első francia politikus, aki ellátogatott Szovjetoroszországba, aki elsőül ment a Vatikánban helyreállítani Franciaország diplomáciai összeköttetését, aki francia miniszter létére elsőnek látogatott el a háboru után Berlinbe és aki Trianon napjaiban szót emelt Magyarország mellett… Pesti látogatásának hirére  tudósítónk  fölkereste az illusztris francia politikust.


- Csakugyan – jelentette ki de Monzie – komolyan foglalkozom azzal a gondolattal, hogy elutazzak Budapestre, alkalmasint junius derekán, ha a most megnyiló francia parlamenti ülésszak, amint előre látható, nyugodt mederben folyik… Nem meghivásra megyek a magyar fővárosba és nem is azért, hogy fölolvasásokat tartsak. A gazdasági, politikai és társadalmi viszonyokat akarom tanulmányozni. Vannak ugyan önöknél állandó levelezőim, akik mindenről informálnak, de látom, hogy politikai vagy egyéb szempontok, minden jószándék ellenére is, elfogultakká teszik őket egyik vagy másik irányban.

 

- Ezért jó, ha időnként magam is elnézek oda. Ezért jó, ha időnként nem szoritkozik egyedül Magyarországra, hanem sorra járom egész Középeurópát: Ausztriát, Csehországot, sőt alkalmasint Lengyelországot és Romániát is.


- Nem tagadom, hogy egy egészen különleges probléma tanulmányozása foglalkoztat. Régi meggyőződésem, hogy a Magyarországgal szemben elkövetett szörnyű igazságtalanságok reparációjának archimedesi pontja a ruthének lakta föld. Politikai, külpolitikai és gazdasági okoknál fogva egyformán itt volna a legfontosabb – és egyben talán a legkönnyebb – határigazításokat elérni, amelyek nemcsak, hogy Magyarország sebeire hoznák meg az első tapaszt, de az itt élő területek lakosságának is kétségtelenül megfelelnének.


- Ennek a határkiigazításnak olyan méretünek kellene lennie, hogy Magyarország közös határt kapjon Lengyelországgal, aminek egyébként a lengyel politikai világ is kivétel nélkül hive. Mihelyt ez a szomszédság Lengyelországgal meg van, Magyarország külpolitikai konjukturája is alaposan megváltozott és a magyar külpolitika vezetői egészen uj perspektivákat látnak majd megnyilni szemük előtt. Tanulmányutam célja vizsgálat alá venni, hogy a kisántánt államai tudnának-e és milyen föltételek mellett, elég konciliánsaknak mutatkozni egy ilyen határkiigazításra, s mit kellene tenni, hogy ez az ötlet a francia hivatalos külpolitia számára is lassanként megérjen.


- Utazásom során egyébként, egy-két udvariassági látogatáson kívül, nem keresem majd a hivatalos érintkezést a budapesti politika körökkel és őszinte kivánságom, hogy vizitemnek ne tulajdonítsanak más jelleget, mint ami a valóságnak megfelel: egy kiváncsi uriember, francia és politikus, vonatra ül és körülnéz Középeurópában: vajjon 10 évvel a véres nagy mütét után hegednek-e a sebek, vagy terjed-e az üszök és közeledik a katasztrófa?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A hármasszövetség A hármasszövetség
Zug, kavarog egész Európa, Szerbiával való háborus viszonyunk nem...
Kossuth Lajos halálának évfordulója Kossuth Lajos halálának évfordulója
Márczius 20-ikán volt kilencz éve, hogy Kossuth meghalt s azóta nem...
Az angol király trónbeszéde Az angol király trónbeszéde
Az angol parlament megnyitása alkalmával elmondott új királyi...
Hungária – Vienna 2:1 (0:0) Hungária – Vienna 2:1 (0:0)
Anyagilag alighanem csinos deficittel végződött az őszi szezon...
A dekadens festő életrajza A dekadens festő életrajza
Valaki, akiről ezúttal szó van, épp úgy mint más kétlábú lény,...
Ügyetlen leányok iskolája Ügyetlen leányok iskolája
A nagyteremnek két ajtaja van s midőn a leányok hosszu menete az...
Halkonzervet kapunk Dániából Halkonzervet kapunk Dániából
Nagy népszerűségre tett szert Magyarországon még a békeévekben az...
Eltemették Ullmann Adolf bárót Eltemették Ullmann Adolf bárót
A magyar közgazdasági életnek őszintén nagy gyásza van. Ullmann Adolf...
Az egység Az egység
Az egység, amelybe mindenki egyformán belefér, nem lehet erőteljes...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98