Dtum
Login with Facebookk
1929 | Május

Junkers Hugó, a repülőgép tökéletesítője 1.

A német tudós és a gyakorlati élet - A német tudomány ma már nem zárkózik el a mindennapi élettől - Junkers a modem német tudós megszemélyesítője - Junkers professzor tudományos kísérletei és első találmányai - A gépmadár szárnypróbálgatásai - Repülőgép fémből – A kis szárnyú, nagy erejű motor tette tökéletessé a repülőgépet - Junkers gyárai

Ki ne hallott volna arról a német professzorról, aki egyszer az uccán egy eltévedt fiúcskát talált. Hazavezette s amikor célhoz értek, akkor vette észre, hogy a fiúcska az ő gyermeke. A német tudósokat általában ma is olyanoknak szoktuk elképzelni, amilyeneknek a régi jó viccek s karikatúrák ábrázolják őket.

Szinte magunk előtt látjuk őket, a kiaszott arcú, hosszú szakállú öregurakat, amint nagy pápaszemükön keresztül az avult, poros könyveket bújják s olyan gondolatokon törik a fejüket, amelyeknek az élethez nincs semmi köze. A német tudós azonban nem ilyen. Legalább is ma már nem ilyen.

Németországban is régen megszűnt már az az idő, amikor a tudomány és a gyakorlati élet két külön területet jelentett. A tudomány német földön is a gyakorlati élet irányadója, vezetője, gyámolítója lett s a német professzorok között nemcsak kiválóan gyakorlati értékű férfiak akadnak, hanem vannak köztük nagynevű föltalálók is.

A modern német professzornak, aki a tudományt a mindennapi élet szolgálatába állítja a az elméleti tudás segítségével a jelentős találmányok sorát növeli, ideális megtestesítője: Junkers Hugó, a repülőgép nagyszerű tökéletesítője. Junkere nem mai legény, már hetvenéves s azok közé tartozik, akiket nem a véletlen tett feltalálókká, hanem nagy elméleti képzettségük és kiváló gyakorlati érzékük.

Lassan, mondhatni léptenként jutott hírnévhez s gazdagsághoz. A tudományos világban s az ipari élet köreiben már jól ismerték a nevét, mielőtt repülőgépe megszületett volna. Élettörténetében nincs semmi rendkívüli, semmi kalandos. Apja gyáros volt, egy szövőgyár tulajdonosa. A fiatal Junkers kora ifjúságától kezdve gépészmérnöknek készül. Már műegyetemi tanulmányai idején különös érdeklődést tanúsít a gépszerkesztés elmélete iránt.

Fiatal mérnök még, midőn elhatározza, hogy tudományos kísérleteknek szenteli magát s a tudós nyugodt, munkás életét fogja élni s ha kísérletei közben olyan eredményekre jut, amelyeknek gyakorlati értéke kétségbevonhatatlan, nem fog idegenkedni attól sem, hogy új, a mindennapi életben hasznos gépeket vagy a tudományos életben hasznos műszereket szerkesszen.

Tanár lesz egy kisebb német műszaki akadémián s éli a német tudósok külső eseményekben szegény, de belső élményekben, a hasznos gondolatok úttörésének kemény munkájában annál érdekesebb, változatosabb életét. Mert az amerikai főiskolák hatalmas méretűek, pompásan vannak berendezve, fölszerelve, de igazi, mély tudományos búvárkodás az apró német főiskolákban folyik.

Junkers idővel az aacheni műszaki főiskola rendes tanára lesz s így eléri azt a legmagasabb fokozatot, amelyet német tudós elérhet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Junker-féle repülőgép A Junkers-művek óceánjáró repülőgépe Junker - féle repülőgép
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nem ad ki több trafikengedélyt a pénzügyminiszterium Nem ad ki több trafikengedélyt a pénzügyminiszterium
A trafikengedélyek tömeges kiadása és az erőszakos betársitások miatt...
Karácsonyi morfium Karácsonyi morfium
Az én eseménytelen életemnek sohasem voltak megható karácsonyai....
Göring a német nép hangulatáról Göring a német nép hangulatáról
Az ellenségnek arra az érvelésére, hogy a német nép hangulata annyira...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Deczember 15-én mint a két delegáczió megtartotta alakuló ülését s a...
Hat hős anyja Hat hős anyja
Özv. Vinczer Dánielné kispesti (Hunyadi-utca 31.) nyugalmazott...
Vándorbot Vándorbot
Azok a jelenségek, amelyek az angol font árhullámzásával voltak...
Páratlan tempóban állítja helyre a MÁV a felvidéki forgalmat Páratlan tempóban állítja helyre a MÁV a felvidéki forgalmat
A magyar államvasutak által átvett, mintegy 1200 km. hosszúságú...
Tehetségvesztés  - visszamenőleg Tehetségvesztés - visszamenőleg
Egy folyóirat körkérdést intéz hozzám: nyilatkozzak Thomas Mann egy...
Hungária – Somogy 9:2 (5:1) Hungária – Somogy 9:2 (5:1)
Az első ligában meglepő szépen szereplő Somogy lendületét megtörte a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98