Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

A pénz beszél!

A Céhház újjászervezését befejeztük.
Működését megkezdte s anyagilag megerősödve, a központ támogatásával teljes erővel megindult. Felhívjuk tagjainkat, hogy befizetéseiket kezdjék meg. Befizetni csak a központban lehet minden hétfőn este 6 órától 8 óráig. Kölcsönkérvényeiket ott kell kiállítani s takarékbetéteket elhelyezni.

Szükségesnek látjuk, hogy a tagjainkkal a szükséges tudnivalókat ismertessük.

A Céhház takarék- és hitelszövetkezet az 1898 évi XXIII. törvénycikkel megalkotott Országos Központi Hitelszövetkezet tagja, annak támogatását élvezi, annak felügyelete és ellenőrzése alatt áll és a törvény által biztosított kedvezményekben részesül. Egy üzletrész értéke 50 pengő, amely egyszerre is, de legalább heti vagy havi 1 pengős részletekben fizetendő be. Beíratási díj 1-5 üzletrészig 2 pengő, 6-10 üzletrész jegyzése esetén 4 pengő, azonfelül bármennyi üzletrész jegyzése esetén 6 pengő.

A takarékoskodás a jólét útja, ezért takarékoskodjunk.
Mindenki, még a legkisebb keresetű ember is tud takarékoskodni, mert a kevésből is lehet valamicskét félrerakni s a fillérből lesz a pengő s a félrerakott kis tőkével mindig lehet valamit kezdeni s szükség esetén milyen jó, ha arra lehet támaszkodni.

A Céhházban kétféleképpen lehet takarékoskodni:

I. Üzletrészekkel.
Jegyezzünk egy pár üzletrészjegyet, amelyet legalább 6 héttel az év vége előtt lehet felmondani és az év végétől számított 6 hónap mulva lehet csak felvenni. Tehát nem olyan könnyen férhetünk hozzá és így megmarad. Lassanként egy kis tőkét gyűjthetünk így össze öreg napjainkra, abból a heti vagy havi egypár pengőből, amelyet alig érezünk meg.

II. Takarékbetéttel.
Kérjünk takarékbetéti könyvet s arra akkor helyezhetünk el pénzt, amikor van és annyit, amennyi épen van nálunk. Ha szükségünk van pénzre, akkor pedig bármikor vehetünk belőle. A legnagyobb kamatot fizetjük. 

Hitelt is vehetünk igénybe. Jól gondoljuk meg azonban, ha kölcsönt veszünk fel, mert ma a pénz drága és csak magas kamatra kapható világszerte. Csak akkor vegyünk fel kölcsönt, ha biztosan tudjuk, hogy vissza bírjuk fizetni s úgy tudjuk befektetni, hogy több jövedelmet hoz, mint amit kamatra kell fizetnünk. 

Kölcsönök.
A befizetett üzletrész erejéig kezesek nélkül azonnal lehet kölcsönt kapni. Másik tag jótállása mellett az ő befizetett üzletrésze erejéig is. Ezt meghaladó összeget csak kezesek mellett vagy betáblázásra folyósíthatunk. Fedezet nélküli hitel nincs.

Senki sem adná szövetkezetünkbe a pénzét, ha azt hallaná, hogy azt fedezet nélkül kikölcsönözzük. Ezért hozzá kell szokni tagjainknak is, hogy jótálló vagy ingatlan betáblázás nélkül kölcsönt nem kaphat.

Váltókölcsönök rendesen három hónapra folyósíttatnak. A váltó meghosszabbítható a tartozás egyharmadának befizetése esetén.

Váltók és követelések leszámítolása.
Rendes tagjainknak kinntlevő jó követeléseit átengedményezés esetén és jó váltó-adósuk váltóit leszámítoljuk. A behajthatóságért azonban tagjaink szavatolnak.

Közmunkákra előlegeket adunk, illetve munkadíjakra és anyagokra hitelt nyujtunk tagjainknak. Pályázatoknál garanciát adunk, bánatpénzt teszünk le szükség és megállapodás szerint.

Elvállaljuk tagjaink értékpapírjainak kezelését, értékpapírok vásárlását vagy eladását, házának kezelését, adósságainak rendezését. Élet- és kárbiztosításának közvetítését s mindennemű anyagi ügyeiben való sagítését.

Törekvésünk, hogy a budapesti iparosságnak anyagiakban segítéségére legyünk s hogy ezt tehessük, szükséges, hogy mindannyiunk összefogásával, a mi pénzintézetünket erőssé és naggyá tegyük. Csak úgy tudjuk az iparosságot újból felemelni, ha pénzügyileg is talpra állíthatjuk. Ha szövetségünk minden tagja hetenként csak egy pengőt a Céhháznál helyez el megőrzésre, úgy saját magának csinos tőkét gyűjt össze s az iparosságnak pedig egy hatalmas pénzintézetet létesít. Cselekedjünk.

Hivatalos óra minden hétfőn 6-8-ig. IV. ker., Cukor-u. 4. sz. alatt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Váltó
Szabóné Fricska Anna

Az értékpapírok között igen elterjedt volt a váltó használata, viszonylagos egyszerűsége és elérhetősége tette népszerűvé.

A váltó forgatható értékpapír, kiállítója vagy elfogadója kötelezettséget vállal arra, hogy a váltón szereplő összeget meghatározott helyen és időben saját maga (vagy egy harmadik fél) fogja megfizetni. A váltót lejárat előtt is meg lehet venni, ilyenkor az esedékességig járó kamatot felszámítják, ez az ún. leszámítolás.

 

A váltó forgalomképességét és biztonságát a váltójog szigorú szabályai garantálják, közülük talán legfontosabb a gyorsított bírói eljárás biztosítása és gyakorlata.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Asszimiláció és irodalom - Schöpflin Aladár válasza Asszimiláció és irodalom - Schöpflin Aladár válasza
Farkas Gyula ellenkritikájának csak a főpontjaira teszek néhány...
A hasbeszélés, a fivérek óhaja A hasbeszélés, a fivérek óhaja
Néha sajátságos esetekben merül fel a hasbeszélés. Németországban egy...
Belloni kitűnő futásával a MAC nyerte a sí staféta bajnokságot Belloni kitűnő futásával a MAC nyerte a sí staféta bajnokságot
A Magyar Síszövetség vasárnap délben rendezte meg a 4x10 kilométeres...
Box: Magyarország – Olaszország 9:7 Box: Magyarország – Olaszország 9:7
Az Európa legjobbjainak tartott olaszok fölött aratott váratlan...
Pompás magyar győzelmek a stockholmi birkózóversenyen Pompás magyar győzelmek a stockholmi birkózóversenyen
Nagy érdeklődés kíséri a stockholmi nemzetközi birkózóversenyt,...
Véres ütközetek a monfalconei hajógyár munkásai közt Véres ütközetek a monfalconei hajógyár munkásai közt
Luganóból táviratozzák, hogy a trieszti zavargások miatt a közeli...
1500 m: 3:43 mp! 1500 m: 3:43 mp!
Talán csak az amerikai rúdugrók csodálatos teljesítményei ejtették...
Merénylet a német császár ellen Merénylet a német császár ellen
November 16-ikán Vilmos császár Boroszló környékén vadászott és innen...
Összeütközést elháritó készülék Összeütközést elháritó készülék
Mint a rajzunk mutatja, ez a vasúti balesetet elháritó készülék...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98