Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Gál Jenő budai beszámolóján birálták a kormány gazdasági és külpolitikáját

Vasárnap délelőtt tartotta beszámolóját Gál Jenő képviselő a Budai Vigadó nagytermében. Hann Arnold ny. államtitkár üdvözlőszavai után Pakots József képviselő mondott beszédet. Vázolta a mai közállapotok sivárságát, a polgárság letargikus lelkiállapotát. A kormány meddősége a képviselőházat tétlenségre kárhoztatja. Szégyenletes a parlament munkanélkülisége – mondotta – a mai nyomasztó és pusztító gazdasági válság közepette.

 

Gál Jenő élesen birálta a kormány külpolitikáját.


- Korányi báró közléseiből derült csak ki – mondotta – hogy a párisi konferencián tizenegy állam foglalt állást velünk szemben. Ez azt jelenti, hogy külügyi politikánk sem áll a helyzet magaslatán, amint azt félhivatalosan ódákban zengik évek óta. Nem a külügyi képviseletük palotái, nagyszerü pompája, hanem előnyös kereskedelmi és ipari összeköttetések létesítése adják egy egészségesebb külpolitika lehetőségeit. Ezek nélkül külügyi képviseletünk csak élettelen etikettformaság. Minden követségünk és konzulátusuk ugy végezze föladatát, mintha elsősorban Magyarország közgazdasági érdekképviselete lenne. A parlament valóságos automata törvénytárrá vált.


Az egyik nyiláson bedobják a javaslatot, a másokon kijön a törvény.


A favorizált vállalatok élik világukat, de a saját erejére utalt független polgár minden vállalkozása elsorvad. Ráillik a rendszerre Kossuth meghatározása: „A kormánypatronázs megöli az önkormányzatot és a kegyeiből élő pártok az erkölcsi leromlás lejtőire sodródnak: érdekhajhászat lesz urrá mindenek fölött!”


Bródy Ernő képviselő az uj fővárosi törvényjavaslattal foglalkozott. Viharos derültség fogadta azt a hasonlatát, melyben a javaslatot egy eunuchhoz hasonlította.


- A javaslatban is megvan – mondotta – az általános és titkos választójognak a váza, mint az eunuchnál az emberi alak, de a lényeget kivették mind a kettőből. (Taps.) Éspedig először a kerületi beosztással. A Belváros tizezer szavazója éppen ugy tiz bizottsági tagot választ, mint a Józsefváros negyvennégyezer szavazója. Ez az egyenlőség kodifikálása! Az örökös tagokkal a kormányzattól függő kinevezettekkel korrigálják a választók szabad és becsületes megnyilatkozását.


A gyülés Vörösváry Miklós bizottsági tag zárószavaival ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Dr. Gál Jenő Pakots József Bródy Ernő
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98