Dtum
Login with Facebookk
1929 | Október

A helyes fogápolás

Az emberi szervezetben igen fontos szerep jut az emésztőszerveknek, mert ezek révén kerül a szervezetbe és dolgozódik fel az életfentartáshoz elengedhetetlenül szükséges tápanyag. Ha a testet nem tápláljuk kellőképpen, akkor erői megfogyatkoznak, legyengül, a szervezet ellenállóképessége csökken és külső hatások, betegségek sokkal könnyebben támadják meg, végül mint a rosszul fűtött gép, megáll és kihűl, azaz következik a halál.

Az egészség szempontjából az sem közömbös, hogy miféle táplálék és milyen formában kerül a tulajdonképeni emésztőkészülékbe. a gyomorba és ezért a szájüregben levő ízlelőszervek végzik el a felvett táplálék elbírálását, illetőleg a fogak feldarabolják és az emésztésre előkészítik a darabos vagy szilárd állapotban a szájüregbe került táplálékot.

A táplálék feldarabolását tökéletesen egészséges fogazattal lehet elvégezni és viszont az emésztőszervek csak tökéletesen feldarabolt táplálékot képesek teljesen megemészteni. Ha a fogak rosszak és nem tudják a táplálékot alaposan megrágni, az emésztőkészülék nem képes azokat tökéletesen feldolgozni - emésztési zavarok lépnek fel, amelyeken azután nyomon követ az emésztőszervek rendesen súlyos természetű megbetegedése, amely végeredményben végezetessé is válhat.

Éppen ezért rendkívüli fontossággal bír, hogy az egészséges fogazat megóvását, helyes ápolását már zsenge gyermekkorban megkezdjük. A manapság igen gyakori rossz fogazat némely esetben születési diszpozíció; de a legtöbbször a gyermekkorban elhanyagolt, nem ápolt fogazat következménye.

A német kormány felismerve a kérdés rendkívüli fontosságát, amely a közegészségügy szempontjából az egész nemzet jövőjét érinti, hatalmas automobilokon mozgó fogklinikákat rendeztetett be, amelyek szakértő fogorvosok vezetése alatt időközönként felkeresik az iskolákat, megvizsgálják az összes tanulók fogazatát, akinek szüksége van rá, díjmentes fogorvosi kezelésben részesítik és végül vetített és mozgófényképekkel illusztrált, népszerű előadást tartanak a gyermekeknek és a szülőknek a helyes fogápolásról és a rossz fogazat következtében fenyegető veszedelmekről.

A helyes fogápolás legfontosabb szabályai, amelyeket ezek a vándorló fogklinikák kis paciensek emlékezetébe vésnek, a következők:

1. Ha; azt akarjuk, hogy egészséges fogazatunkat és ezzel egészségünk egyik legfontosabb biztosítékát megőrizzük, akkor a fogak ápolását már a legzsengébb gyermekkorban meg kell kezdeni.

2. A fogakat reggel, de legfőképpen este lefekvés előtt tisztán tartott fogkefével, minden irányban minden részükön alaposan le kell kefélni.


3. Időközönként, de legalább is minden évben egyszer vizsgáltassuk meg fogazatunkat egy fogorvossal, aki az esetleges hibákat kijavítja, betömi, ha pedig nagyon rosszak, akkor eltávolítja, nehogy a baj átterjedjen az egészséges fogakra is.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Fogkrém Silány fogpép és jó fogpép tisztítóanyagának 200-szoros nagyítása
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98