Dtum
Login with Facebookk
1929 | Február

Franciaország – Magyarország 3:0

A magyar válogatott óriási meglepetésre 3:0 arányú vereséget szenvedett Párisban

A magyar válogatott csapat – ha nem is elbizakodottan – de azzal a biztos tudattal érkezett meg a francia fővárosba, hogy nagy párisi győzelemmel feledteti el azt a súlyos párisi vereséget, amelyet az 1924. évi olimpiászon óriási meglepetésre Egyiptom „sötét” csapata aratott fölötte.

Három nullra kaptunk ki Egyiptomtól 1924 május 23-án és a francia futballszakértők meg voltak győződve arról, hogy erre a háromgólos párisi magyar vereségre legalább háromgólos párisi magyar győzelem lesz vasárnap a felelet Franciaország válogatott csapatával szemben.

Párisban olyan nagy respektussal fogadták a „félelmetes” magyar csapatot, hogy ebben a háromgólos magyar győzelemben előre kiegyeztek volna, hiszen még mindig libabőrözik a hátuk, ha a budapesti 13:1-es szörnyű vereségükre visszagondolnak.

A francia fővárosnak ebben a szorongó hangulatában következett be a futballsport történetének egyik legszenzációsabb meglepetése: a tízreás magyar csapatnak 3:0 arányú katasztrofális veresége.

Franciaország – Magyarország 3:0 (3:0)

Páris, Colombesi Stadion. – 20.000 néző. – Bíró: Ruoff (Svájc)

Az ötödik francia-magyar mérkőzésre pontban 3 órakor álltak föl a csapatok:
Magyarország: Beneda – Fogl II., Dudás – Borsányi, Bukovi, Gerkessy – Ströck, Takács II., Kalmár, Hirzer, Ticska.
Franciaország: Henrie – Bertrand, Wallet – Villaplane, Banide, Chautrel – Galley, Veinante II., Nicolas, Lieb, Devaqnez.

A franciák szitáló esőben kezdik a mérkőzést, azonnal a magyar kapu előtt teremnek, de védelmünk könnyen utasítja vissza a támadást. Fogl II. fölszabadító rúgása támadásba hozza a magyar csatársort és Walletnek kell mentenie Ticska veszélyes lefutását. Izgalmasan hullámzik a játék. Banide remek passza frontba hozza a franciákat, újra Fogl II. ment.

Nem csökken az iram, mindkét csapat lankadatlan lendülettel küzd, a magyaroknál a Hirzer-Ticska-szárny, a franciáknál Nicolas rendkívül veszélyes. A 10. percben a magyar csapat rendszeres támadásai percekre beszorítják a franciákat és Henric kapus nagy bravúrral és szerencsével védi Takács II. és Hirzer lövéseit.

A 20. percben Lieb remek lövése munkát ad Benedának és a nagyszerű küzdelem ismét átterelődik a magyar csapat kapuja elé. A 23. percben a francia halfsor szép támadást indít és a magyar védelem pillanatnyi kihagyását fölhasználva, Banide közvetlen közelről gólt lő.

A játék képe alapján mindenki a magyarok egyenlítő gólját várja, ehelyett azonban a 25. percben Lieb átadásából Nicolas a franciák második gólját is berúgja. A váratlan eredményt példátlan ovációval fogadja a hatalmas közönség és a fülsiketítő zajtól deprimált magyar csapat elveszti kezdő lendületét. Ideges kapkodás váltja föl a rendszeres támadásokat és csak percek múlva jutnak ismét szóhoz.

Hirzer bombáját Henrie kivédi. A közönség lelkes biztatására fölnyomul a francia csatársor, amely a halfsorban nem talál ellenállásra. A magára hagyott, ideges magyar védelem a büntetőterületen belül hendszet vét és a 11-esből Nicolas berúgja a franciák harmadik gólját.

 


Gól után a magyar csapat mindent belead, nagy energiával küzdenek, a lövések azonban sorra célt tévesztenek. A végsőkig menő, páratlanul izgalmas küzdelemben Villaplane megsérül és kiáll. Magyar offenzívával fejeződik be a félidő.

 

A második félidőt a magyar csapat nyomasztó fölénye jellemezte, hosszú negyedórák múltak el anélkül, hogy a franciák egyetlen támadáshoz jutottak volna. Kínos volt a magyar csatárok hihetetlen gólképessége, a legelemibb helyzeteket sem tudták kihasználni.

Az első hat percben a magyarok támadnak, majd a francia csatársor vezet támadást, de csak a tizenhatos vonalig jutnak el. A 10. percben szabadrúgáshoz jutnak a magyarok. Titkos lövése Bertrandról a mezőnybe pattan. A félvonalon álló hátvédek újra frontba dobják a csatárokat. A védekező franciák ellen újabb szabadrúgást ítél Ruoff bíró, a szabadrúgást Wallet kornerre menti.

A csapatok holtfáradtan küzdenek, a franciák az eredmény megtartására törekszenek, a magyarok pedig, bár alig állanak a lábukon, újabb és újabb támadásokkal igyekszenek javítani az eredményen, de a bravúrosan Henrie kapus mindent ment. A magyar kolónia kétségtelen tüzeli a játékosokat, az izgalom tetőpontjára hág, amikor Henrie kapus megsérül és néhány percre kiáll.

A franciák végleg visszaesnek, de a kifáradt magyar csapat még ekkor sem tud eredményt elérni. Erősen kiütközik a tréning hiánya, mert számtalan gólhelyzetet hagy kiaknázatlanul.

A boldog francia közönség tapsai közben vonul le a csapat, amely az eddigi francia-magyar találkozások során az első magyar vereséget szenvedte. A francia csapat első félidőbeli remek és lelkes játékával megérdemelte a győzelmet, amelyet a második félidőben okos védelmi munkával tartott meg.

A csapat legjobb része a közvetlen védelem volt, amelyben Henrie és Wallette nyújtottak kiválót. Villaplane megsérülése után a halfsor kissé visszaesett, a csatársorban Nicolas játszott a legjobban. A magyar csapat nem játszott rosszul, bár egyes játékosok nagy hibákat vétettek.

A csapat leggyöngébb része a halfsor volt, amely a védelmet egészen magára hagyta és a támadásokat sem irányította. Ilyenformán túlságosan nagy munka hárult a védelemre, amelyben csak Fogl II. állta meg a helyét. Dudás gyakran hibázott, Beneda a gólokról nem tehet.

A csatársorban a balszárny kitűnően játszott. Ticska és Hirzer nagyszerűen megértették egymást. Mellettük Ströck vezetett néhány egészséges támadást, Takács II. és Kalmár azonban várakozáson alul szerepeltek.

A csatársor legnagyobb hibája a gólképtelenség volt, ami a tréninghiánynak tulajdonítható. Az izgalmas mérkőzést a svájci Ruoff kifogástalanul vezette.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Megbízhatók és megbízhatatlanok
Nem régen a Magyar Ugar-ban egy cikket közöltem „Megbízhatók és...
A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok hosszúsága A nyári időszámítás és a zónaidőrendszer, a nappalok...
Egészen másként áll a helyzet Belgiumban, ahol szintén a...
A szocialista betű terjesztői A szocialista betű terjesztői
Utcán, villamoson, pártszervezetben él mindenütt, ahol napközben...
Maczedoniában ismét komoly a baj
A maczedoniai állapotok és Ausztria-Magyarország. A japán-orosz...
Az első munkáselőadás az Operában Az első munkáselőadás az Operában
Vasárnap délután egy órakor volt a Nemzeti Operában az első ingyenes...
Németh Béla és a MAC nagy diadala a budapesti mezei futóbajnokságban Németh Béla és a MAC nagy diadala a budapesti mezei...
Vasárnap délelőtt rendezték a Margitszigeten a Budapest-kerületi...
Nyolc verekedő megtámadott és agyba-főbe vert a Liszt Ferenc téren egy fiatalembert és a hugát Nyolc verekedő megtámadott és agyba-főbe vert a Liszt Ferenc téren...
Vasárnap 3 óra tájban a Liszt Ferenc téren haladt Varga László...
A tematikus hét étlapja
Hétfő: Incsu Csunna hirtelen átlőve - Merénylők és merényletek; ...
Hattyúdal Hattyúdal
A Hattyúdal, a Vígszínház újdonsága szabályszerű szerep-dráma,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98