Dtum
Login with Facebookk
1930 | Április

Bethlen római vasárnapja

Az előzetesen megállapított program szerint Bethlen miniszterelnök vasárnap elutazott Rómából. Elutazása előtt különböző hivatalos látogatásokat tett, vasárnapi programjának többi részéről a következő hivatalos jelentés számol be:
Róma, április 13.
Bethlen István gróf vasárnap délelőtt a kvirináli követségen több kiváló személyiség látogatását fogadta. Délben Barcza György vatikáni követnél volt ebéden.


A miniszterelnök délután Róma kormányzójának társaságában megtekintette a Traján és Augusztus császár fórumán történ legujabb ásatásokat, ahol Ricci szenátor nyujtott fölvilágosítást. A miniszterelnök a látottak fölött legnagyobb elismerését fejezte ki.


Mit ir Bethlen római utjáról a világsajtó?

Miláno, április 13.
A „Corriere della Sera” vatikáni munkatársa azt írja, hogy gróf Bethlen István a Szentatyával folytatott tanácskozása során valószinüen a magyar püspökségek kényes kérdését is szóbahozta.


Páris, április 13.
„Temps” vasárnap esti száma behatóan foglalkozik gróf Bethlen István római látogatásával amelyet az olasz-magyar barátság különösen figyelmet érdemlő megnyilvánulásának nevez már csak azért is, mert ujabb állomást jelent azon az uton, amelyen haladva, a fascista Olaszország a maga középeurópai hatalmi pozicióját igyekszik kiépíteni.


A francia lapok szerint különösen ki kell emelni, hogy Bethlen látogatása alig kéthónapi távolságban követi Schober osztrák kancellár római vizitjét. A fölmerült számos hipotézis közül igen valószinü, hogy Róma közeledést készit elő Budapest és Bécs között az olasz érdekeknek megfelelő irányban és szellemben.


A „Matin” római jelentést közöl, amely szerint a római sajtó egyhangulag kiemeli Magyarország és Olaszország gazdasági kapcsolatainak megerősödését. Az olasz sajtó véleménye szerint – mondja a jelentés – Magyarországnak nagy érdekében áll, hogy gazdasági programjának megvalósítása terén egy nagy Földközi-tengeri hatalomra támaszkodjék.


A két államot ugy régebben, mint a közelmultban számos kötelék füzte egymáshoz; viszonyuk megerősödése előnyösen szolgáltatja a végleges béke megszilárdítását is Középeurópában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98