Dtum
Login with Facebookk
1930 | Április

Rövidek

A magyar népnek talpra kell állnia, mert egy elesett népen nem lehet segíteni!

Az Országos Függetlenségi Kossuth-párt vasárnap délután zászlóbontó nagygyülést tartott. A gyülést Mitlaskovszky János főszerkesztő, a párt orosházi elnöke nyitotta meg és Rupert Rezső arról beszélt, hogy most, amikor az ország elpusztult, vissza kell térni Kossuth Lajoshoz, aki azért volt oly nagy, mert meg akarta engedni a magyar népnek, hogy megmentse a hazát.


A gazdasági válságból kivezető utról kár beszélni addig, amig politikai rendszerváltozás nem lesz. Búza Barna a mezőberényi kisgazdagyülésre utalt, ahol a kisgazdák a titkos választójogot követelték. A kormány egyetlen tollvonással olcsóbbá tehetné az életet, csakhogy Kossuth-tal szemben a mostani kormány ezt mondja: „Hadd szenvedjen a nép, csak az egyesek járjanak jól!” Az optánspörről azt hittük, hogy ez nagy nemzeti ügy, hogy egy uj negyvennyolc és kiderült, hogy 200 erdélyi nagybirtokosnak az ügyéről van szó. Nagy Vincz a következőket mondotta: A kormány azt kérdi az ellenzéktől, mit tudna csinálni a helyében. Hiába beszélnek itt mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi válságról, munkanélküliségről: a népképviseletet kell megvalósítani. A kormány büne, hogy a világpiaci áron sem tudjuk eladni buzánkat, mert magas ipari vámjaink miatt a külföld magas mezőgazdasági vámokat szegez velünk szembe. A magyar népnek talpra kell állnia, meg kell valósítania a demokráciát, mert egy eleset népen nem lehet segíteni.

Uj harc a titkosért!

A képviselőház ellenzék vezérei ugy határoztak, hogy a husvéti ünnepek után meginduló költségvetési vitában uj harcot kezdenek a titkos választójogért és a mozgalmat országos nagygyüléseken folytatják a nyári szünetig. Ennek a nevezetes elhatározásnak nagy visszhangja lesz a vidéken, ahol most már a polgárság legszélesebb rétegei követelik, hogy a nyilt szavazás rozsdás béklyóitól szabaditsák meg végre az országot. A fővárosi, pestkörnyéki, szegedi, miskolci, pécsi, győri, debreceni, soproni, hódmezővásárhelyi, bajai, kecskeméti polgár, aki egy évtizede szabadon élhet választójogával, el sem tudja már képzelni, hogy falusi kerületekben, az ország jó kétharmadrészében milyen tatárjárás a képviselőválasztás, ha a nép a saját szive, esze és meggyőződése szerint akar élni törvényben biztosított választójogával.

 

A közigazgatás minden kisiklását, az igazságtalanságok és visszásságok sorozatát, a nép elkeseredésének nagyobb részét a nyilt választójog éleszti és táplálja: szembeállítja az adófizetőt – az adóvevővel. A nyilt választójogi elviselhetetlen nyomása alatt elzsibbad a szellem, lefonnyad az akaraterő, kihal az önbecsérzet, elrothad a hazafiság, fölbomlik a erkölcsi egyensuly. A választójog évtizedek óta kisérő problémája megérett a reformra. A parlamenti ellenzéken mulik, hogy a magyar nép közérzését, közfelfogását ország-világ elé tárja….


Olyan kancellárunk van, akiben teljesen megbizhatunk! – állapította meg az osztrák nagynémetek országos nagygyülése, amely lelkesen tüntetett az „Anschluss” mellett
Bécs, április 21.

A nagynémet néppárt husvét két napján országos gyülést tartott Salzburgban. Vasárnap a Dom-téren tüntetés volt a Németországhoz való csatlakozás mellett, majd a Festspielhausban tartottak gyülést.
Penbaur képviselő nagy lelkesedés közben mondta:
- Olyan szövetségi kancellárunk van, akiben teljesen megbizhatunk. A gyülés ezután azt követelte, hogy a fajvédő mozgalomnak biztosítsanak nagyobb befolyást a politikai életben.

MacDonald ellen nyiltan állást foglalt a független munkáspárt husvéti kongresszusa

London, április 21.
A független munkáspárt Birminghamban tartott rendes évi konferenciája nagy szótöbbséggel elfogadta azt a határozati javaslatot, amelyben üdvözlik Maxton elnököt és társait a munkanélküli biztosítási javaslat parlamenti tárgyalása alkalmával folytatott küzdelmükkel kapcsolatban. A határozat indoklása kiemeli, hogy a független munkáspárt nem kötelezi tagjait arra, hogy tartózkodjanak a kormány elleni szavazástól, mert a kormány politikája gyakran ellenkezik a párt irányzatával.


Egyébként a konferencia szónokai a legélesebben birálták a liberálisok és a kormány egymáshoz való közeledését. Több szónok hangoztatta, hogy liberális-munkáspárit koalició esetén a független munkáspárt maradna a szocializmus igazi letéteményese. Az egész polgári sajtó megállapítja a konferencia hangjából, hogy a független munkáspárt a szocialista tábor keretén belül szélsőbaloldali ellenzéket készül alakítani.

Vasárnap hajnalban megkötötték a párisi egyezményt, amelyet elsőnek Benes külügyminiszter irt alá
Ma délután lesz a konferencia záróülése, amelyen a magyar delegáció is ünnepélyesen aláírja az egyezményt. – „A 250. § hatálya sértetlenül fönmarad!” – mondja báró Korányi Frigyes.
Loucheur, a konferencia elnöke kijelenti hogy: „egyik bizottság sincs teljesen megelégedve és ez a legjobb bizonyítéka annak, hogy tárgyilagos és méltányos megállapodásra jutottunk”
A hivatalos jelentés szerint „Magyarország kifejezetten föntartja jogi álláspontját, valamint a magyar állampolgároknak a békeszerződésben gyökerező és a jelen egyezménnyel véglegesen nem rendelkezett valamennyi jogát, tehát azoknak is, amelyek a 250. cikken alapulnak.”

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rupert Rezső Apponyi Albert nagy beszédben követelte a titkos valasztójogot Schober Benes Eduárd
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98