Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Korányi pénzügyminiszter Párisban a kölcsön elhelyezéséről tárgyalt

A szanálási törvényjavaslatok megszavazása óta a kormány a külföldi kölcsön plaszirozásán fáradozik. Az idő rendkívül sürget, mert a népszövetség által öt félévben megállapított rekonstrukciós időszak 1926. julius 1-én lejár és így már vége felé járunk az első félévnek anélkül, hogy a külföldi segítségnek egy csekélyke részét is megkaptuk volna.

Smith Jeremiah, a népszövetségi főbiztos már napok óta Budapesten tartózkodik, de mindezideig nem volt semmiféle érdemleges tárgyalás Smith és a magyar kormány között. Smith Jeremiah ugyanis eddig csak bemutatkozó látogatásokat tett a kormány egyes tagjainál és csak a jövő hét folyamán kezdi meg a tervezet végrehajtásának ellenőrző munkáját.

A szanálási tervezet egész fölépítése a külföldi kölcsön megnyerésén alapul, minden attól függ tehát, mikor folyósítják az első kölcsönösszeget, vagy előleget. 

Munkatársunknak az elmult hét folyamán a külföldi kölcsön ügyében alkalma volt beszélgetést folytatnia Kállay Tibor dr. volt pénzügyminiszterrel, aki a következőket mondotta a Hétfői Napló munkatársának: 

– Közvetlenül semmi befolyásom sincs a kölcsönügy intézésére. Ugy vagyok értesülve, hogy már folynak a tárgyalások a külföldi kölcsön elhelyezéséről. Utódom, Korányi Frigyes báró, aki búcsúlátogatások és visszahívó levelének bemutatása céljából napokig Párizsban tartózkodott, előkészítő tanácskozásokat folytatott a plaszirozásról. 

– Véleményem szerint minden remény megvan arra, hogy a Magyarország talpraállításához szükséges és az erre a célra a népszövetség által is megállapított 250 millió aranykorona a külföldi pénzpiacokon rövidesen elhelyezhető lesz.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Szanálás
Szabóné Fricska Anna

A szanálási folyamatban zilált pénzügyek rendezését kísérlik meg, legyen szó bankokról, egy városról vagy magáról az államról.

 
Amikor a fizetésképtelenség nyilvánvalóvá válik, vagy csődeljárást indítanak, vagy ún. kényszerkiegyezést kötnek az adóssal. A csődeljárásban a vagyon felszámolása (és értékesítése) után a hitelezőket bizonyos mértékig kártalanítják.


A másik megoldás a tulajdonképpeni szanálás, ekkor a tartozás átütemezéséről vagy mérsékléséről egyeznek meg. Így időt nyernek, és stabilizálódhat a bank (város, ország) pénzügyi helyzete.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Báró Korányi Frigyes, pénzügyminiszter Smith Jeremiah, a Népszövetség magyarországi főmegbízottja
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98