Dtum
Login with Facebookk
1929 | Július

Rövidek

Elfogatóparancsot adtak ki Jászi Oszkár ellen
A budapesti törvényszék vasárnap Jászi Oszkár ellen elfogatóparancsot adott ki. A körözőlevél szerint Jászi Oszkár alaposan gyanusítható azzal, hogy 1922 január 28-án, továbbá 1923 végén és 1924 januárjában és májusában külföldön nyolcrendbeli és magyar állam és a nemzet megbecsülése ellen irányuló büntettet követett el.
Az elfogatóparancsot az ország összes hatóságainak megküldték. Jászi Oszkár egyetemi professzor Amerikában.

Marinkovics szerint Jugoszlávia teljesen mentes az antiszemitáktól

Belgrádból jelentik: A belgrádi sajtó vezetőhelyen közli Marinkovics külügyminiszternek a jugoszláviai zsidóság helyzetéről tett nyilatkozatát. „Jugoszlávia teljesen mentes az antiszemitizmustól – mondja Marinkovics. – A szerbek megbecsülik a zsidókat és szeretik zsidó vallásu polgártársaikat. A kormány legközelebb törvényt készít, amely a felekezetek teljes egyenjoguságának elve alapján fogja a zsidó vallást elismerni.”

 

Marinkovics külügyminiszternek ezt a nyilatkozatát a kisebbségi kérdés fölvetése tette időszerüvé. Tényleg igaza van, a szerb parasztságban, sőt a most feltörekvő szerb intelligenciában nincs és soha nem volt talaja a buta emberek szociálizmusának, az általánosító felekezeti gyülölködésnek. A szerb népnek ez az emberséges és demokratikus fölfogása azonban nem enyhíti a magyar kisebbséggel szemben tiz év óta tanusított eljárást, amely egyformán sujtja a magyarokat, bármilyen templomban imádják istenüket. A Jugoszláviában élő magyarság nyelvének, kulturájának, szabadságának intézményes biztosítása, minden külügyminiszteri nyilatkozatnál meggyőzőbben bizonyítaná Magyarország és a nagyvilág előtt Jugoszlávia békeszeretetét, demokráciáját és kormányzati bölcsességét.

Tessék áttérni az igazi demokrácia rendszerére

Ezt a fölhivást nem baloldalról intézik a miniszterelnökhöz, hanem a – szélsőjobbról, amelynek szótárából a demokrácia egy évtizedig hiányzott. Egyszerüen kitörölték!


Vasárnap kiadott nyilt levelében, amelynek hangja szokatlanul kemény és őszinte, vitéz Bajcsi-Zsilinszky Endre volt nemzetgyülési képviselő, a fajvédő „Szózat” egykori szerkesztője követeli a demokráciát – Bethlen Istvántól. Nem hisszük, hogy Zsilinszkyt csak a tarpai tapasztalati hozták közelebb a demokráciához. Zsilinszky Endrével tudvalevőleg Tarpán ugyanaz történt, ami az általános választások idején a Tokaj-mádi, a turai, a váci, kiskunfélegyházi, karcagi és a többi kerületekben megesett a polgári ellenzék képviselőjelöltjeivel. A nép akkor is, mint most Tarpán, az ellenzéki jelöltet fogadta a szívébe, a közigazgatás azonban megkontrázta a népakaratot, lehengerelte a kiszolgáltatott ellenzéki képviselőjelöltet és a terror nyomasztó, rothasztó és korrumpáló hatalmával behozta a kormány jelöltjét, Zsilinszky nyilt levelében elég markáns képet fest erről az alkotmányos szellemről: „Nemcsak, hogy haladás nincs a demokrácia felé a háboru előtti állapotokhoz képest, hanem el lehet és el kell mondani, hogy a kormányzat csufos és lelkiismeretlen kortesrendszere a népakarat megnyilvánulásának még azt a minimális mértékét is kiirtotta, amely a világközlemény előtt a reakció bagolyvárává avatta már a 67-es rendszerü Magyarországot is.”

 

Végül követeli a régen nagykoru magyar nép teljes nagykorusítását! Elégtétellel látjuk Zsilinszky megtérését az igazi, nemzeti és polgári demokráciához. Lám, minden szégyentelen és csapnivaló rossznak megvan a jó oldala is! Aki becsületes, független és tiszta ember belekóstol a nyílt választás „alkotmányos tivornyáiba”, akár, mint „nem kormánypárti” képviselőjelölt akár, mint nem „nem kormánypárti” választópolgár, bármilyen meggyőződése is volt annak előtte a titkos szavazásról és demokráciáról, meaculpázva kénytelen bevallani, hogy becsületes választás nélkül nincs az alkotmányos életnek becsülete…

A szovjetcsapatok vasárnapra virradó éjszaka gázzal és nehéz ágyutüzzel folytatták támadásaikat a kinai határon
A kinai kormány retorzióképen letartóztatta és internáltatja Melinikov karbini orosz főkonzult
Wang külügyminiszter: „A szovjet megsértette a Kellog-paktumot, amelyet aláirt!”

Franciaországban letartóztatják a „Vörösnap”-ra készülő kommunistákat

Párisból jelentik: A kommunisták vasárnap délután Clichy külvárosban az elöljáróság disztermében gyülést hívtak össze, hogy az augusztus elsejei „Vörösnap” utolsó előkészületeit megtárgyalják. Tardieu belügyminiszter utasítására a rendőrség megtiltotta, hogy egy városi középületben kommunista gyülést tartsanak és a gyülés résztvevőit, köztük több kommunista képviselőt a rendőrök erőszakkal távolítottak el. Egyidejüleg Villeneuve városában is rendeztek a kommunisták egy titkos „Munkás- és parasztkongresszust”, amelyben a rendőrség elleni harc részleteit akarják megbeszélni, szintén a „Vörösnappal” kapcsolatban. A rendőrség letartóztatta a gyülésen résztvevő 110 kommunistát. A letartóztatott kommunistáknál számos fontos iratot találtak, amelyekből kiviláglik, hogy augusztus elsején autókkal akarják fölvenni a harcot a rendőrséggel szemben.

Véget ért az orosz-kinai konfliktus

Washingtonból jelentik: Wu washingtoni kinai követ Stimson államtitkárnál történt látogatása után ujságirók előtt kijelentette, hogy a nankingi kormány elismerte a washingtoni kormány fölfogásának helyességét a keletkínai vasutak ügyében fölmerül konfliktusban. A kinai kormány beismeri, hogy a vasutvonal lefoglalása szerződésellenes és hangoztatja, hogy tartja magát az 1924. évi egyezményhez. Ezzel az orosz-kinai konfliktus befejezettnek tekinthető.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jászi Oszkár Belgrádi látkép Bajcsi-Zsilinszky Endre Livinov, külügyi népbiztos Voroschilov, orosz vezérkari főnök Csang Kai-Sek, a kínai köztársaság elnöke Csang-Nsucs-Liang tábornok, Mandzsuria katonai parancsnoka Táborozó mandzsuriai csapatok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98