Dtum
Login with Facebookk
1930 | Június

Milyen lesz a magyar-osztrák kereskedelmi szerződés?

A magyar-osztrák kereskedelmiszerződési tárgyalások eredményeit ugy a budapesti, mint bécsi gazdasági körökben élénk megvitatás tárgyává tették. A magyar gazdasági körök a szerződésben annak a folyamatnak lezárását látják, amely Genfben kezdődött, amikor Ausztria a vámbékekonferencián föntartásokkal élt.

Csakhamar kitudódott, hogy ezeket a föntartásokat ugy kell érteni, hogy Ausztria Jugoszláviával és Magyarországgal fönnálló szerződéseinek reviziójával a mezőgazdasági termények vámjainak emelésére törekszik. Ausztria példáját Csehszlovákia követte és ezzel Magyarország két fontos fogyasztójának vámemelési törekvéseivel került szembe.

Nagy érdeklődéssel kutatják, hogy miféle ellenértéket nyer Magyarország azért, hogy az osztrák agrárvámok emelésébe belenyugodott. A lekötött megegyezés legfontosabb momentumainak azt tartják, hogy a megállapodások csak akkor lépnek életbe, ha Ausztriának sikerül Jugoszláviával is megállapodnia, mert ha az osztrák-jugoszláv szerződés reviziója nem sikerül, akkor Magyarország a legtöbb kedvezményes záradék alapján továbbra is ugyanazokat az előnyöket élvezi, mint eddig, ugy, hogy a most lezárt magyar-osztrák pótegyezmény gyakorlatilag hatálytalan lenne.

Bécsi gazdasági körökben a helyzetet ugy itélik meg, hogy a tárgyalások lezárásával egyes agrárvámtételek hatálybalépése meg van könnyitve, de csak akkor, ha Jugoszláviával is sikerül megegyezést létesiteni. E tekintetben az utóbbi napokban Jugoszláviával ujabb diplomáciai tárgyalások folytak. Hogy a Budapesten lefolyt tárgyalások mit változtattak a megegyezés szövegén, azt egyelőre Bécsben nem tudják, de azt hiszik, hogy a gabona- és lisztvámok változtak meg és ezenkivül bizonyos emeléseket értek el a bor- és zöldségvámoknál.

Bécsi parlamenti körökben azt beszélik, hogy a tárgyalások utolsó szakában 6 aranykoronás gabonavámról volt szó, amelyhez még a változó fölülfizetés számitandó, amely a Magyarországgal való forgalomban 4 aranykoronával volt határolva. A lisztvámoknál az eddigi beviteli mennyiség 30%-ának 17 1/2 aranykoronás, egy további 25%-os kontingensnek 8 1/2 aranykoronás vámja s az ezen fölüli mennyiség 23 1/2 aranykoronás lisztvámja volt kilátásba helyezve.

Ipari téren Ausztria a rotációs papir eddigi vámjának megtartását követelte, mig Magyarország emelést kivánt. Ezeken kivül az osztrák követelések között különböző fémáruk, a butor és cement szerződéses vámjainak fölemelése is szerepelt és azt hiszik, teljesült is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98