Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

Három bankvezér

Három bankvezérről beszélnek, akiket a miniszterelnök arra kért, adjanak neki szakvéleményt arról, mikép kellene fölépiteni egy hosszabb időre szóló gyakorlati pénzügyi és gazdasági programot.

A dolog természetében rejlik, hogy a bankvilágból eddig nem szivárgott ki a három bankvezér neve, de a társasjáték már megindult, amelyet olyanformán játszanak, hogy a három bankvezérről csak annyit mondanak, hogy az egyiknek W-vel kezdődik a neve és a Kereskedelmi Bank élén áll, a másiknak Sz-el és a Hitelbankot igazgatja, a harmadik végre a Pesti Hazai köreiben található meg s ezek után – meg kell mondani, hogy hivják őket.

Miután a felelet nem nehéz, a tréfának ezzel vége is van s most már komolyra fordul a beszéd. A bankvezéreknek az a föladatuk, hogy a kormányelnöknek memorandumban fejtsék ki az aktuális gazdasági problémákon való segités módjait, mégpedig olyan elvek alapján, amelyekre nézve szóbeli megbeszélések folytak a miniszterelnök és a megbizott bankférfiak közt.

Ezekben az alapelvekben teljesen egységes fölfogás alakult ki s sikerült megállapitani azokat a konkrét kérdéseket is, amelyekre nézve véleményt kellett adni a három bankvezérnek. Azt mondják, hogy a memorandumok már elkészülnek s már a miniszterelnök elé jutottak, de az alapelvekre nézve senki sem tud semmi bizonyosat. Pedig – s ez a gazdasági körök egyöntetü fölfogása – éppen az volna a legfontosabb kérdés: maradjon-e a magyar közgazdasági politika azon a korcs államszocialisztikus bázison, amelyen eddig vezették, avagy visszatérjünk-e a tiszta kapitalisztikus gazdasági rendhez. 

Három bankvezértől mégsem lehet egyebet várni, mint ezt az utóbbit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98