Dtum
Login with Facebookk
1930 | December

Halálra itélték a moszkvai nagy pör öt fővádlottját, de másnap kegyelmet kaptak

Berlin, december 8.
A moszkvai néptörvényszék vasárnap este hirdette ki az ítéletet a nagy ipari szabotázspörben. Az ítélet drákói s a fővádlottak, minden „büntudatuk” és „töredelmes beismerésük” ellenére sem kaptak kegyelmet. A néptörvényszék bünösnek mondotta ki Ramzin, Laricsev, Kalenikov, Csarnovszki és Fedotov fővádlottakat az ipari szabotázs és ellenforradalmi összeesküvés büntettében s ezért mind az öt mérnököt golyó általi halálra itélte.


Ocskin, Szitlin és Kuprianov vádlottak tizévi börtönbüntetést kaptak. Az ítélet indoklása szerint az államügyész valamennyi vádja beigazolódott és bizonyitást nyert az az állítás is, hogy Anglia és Franciaország messzemenő támogatásban részesítették az összeesküvést. A biróság harmichatórás szakadatlan tanácskozás után hozta meg az ítéletet. A Vörös Téren vasárnap egész nap óriási tömeg tolongott és várta a néptörvényszék döntését. Az ítéletet hatalmas megafónok közölték a tömeggel, amely deliriumos lelkesedéssel vette tudomásul a halálbüntetéseket.


Egész éjszaka őrjöngött és tüntetett a moszkvai csőcselék és több házat, ahol a szerencsétlen elitéltek hozzátartozói laktak, megrohantak és kiraboltak.


A moszkvai ipari szabotázspörrel egyidejüleg a leningrádi néptörvényszék is halálos itéleteket hozott. A törvényszék golyó általi halálra itélte a leningrádi élelmiszerközpont vezetőjét és helyettesét, mert – az ítélet indoklása szerint – ki akarták éheztetni a leningradi dolgozó tömegeket. Az ítéletet vasárnap este már végre is hajtották: mindkét vádlottak agyonlőtték.

10 évi fegyház
Berlin, december 8.
A szovjetunió végrehajtóbizottságának elnöki tanácsa Kalilin javaslatára kedvezően intézte el a védelem kegyelmi kérvényét. Ramsin, Csarnovszky, Kalinikov, Laricsew és Fedopow mérnökök halálbüntetését 10 évi börtönre változtatták, Ocskin, Sitlin és Kuprianow mérnökök 10 évi börtönbüntetését pedig 8 évi börtönre. A kegyelmi határozat indoklása szerint a vádlottak teljes beismerésben voltak és segítségére voltak a szovjetkormánynak szovjetellenes szervezetek leleplezésében.

 

A politikai helyzet különben is annyira stabil, hogy a szovjetkormány nyugodtan adhatott kegyelmet. A népbiztosok tanácsa köszönetét fejezte ki a néptörvényszék elnökének, Visinszkinak és Krilenko főállamügyésznek a pör folyamán tanusitott szakértelmükért. Mind a ketten megkapták a Lenin-rendet és azonkivül hathavi szabadságot is.

Henderson külügyminiszter és Sir Austen Chamberlain vitája a moszkvai pörről az angol alsóházban
London, december 8.
(A „Magyar Távirati Iroda” jelentése.) Az alsóházban Henderson külügyminiszter bejelentette, hogy a szovjet külügyi népbiztosa válaszolt a moszkvai angol követ által az ellenforradalmi pör során elhangzott vádak ellen bejelentett tiltakozásra. A választ szerint csak a vádlottak állitották vallomásaikban, hogy Anglia szovjetellenes beavatkozásra készült s az ügyészség a vádemelésnél a vallomásokat nem hagyhatta figyelmen kívül, de sem a biróság, sem az ügyészség nem forditottak további figyelmet az inkriminált kitételekre s a kormány sem nyilvánitott véleményt.


Sir Austen Chamberlainnek arra a kérdésére, hogy az ebben a válaszban való megnyugvás összeegyeztethető-e Anglia tekintélyével. Henderson azt felelte, hogy a választ csak az imént kapta s a továbbiakat meg kell fontolnia.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98