Dtum
Login with Facebookk
1930 | Február

Beszélgetés Slávik csehszlovák belügyminiszterrel

Pöstyén, február 1.
Pöstyén, uj hidat kap, impozáns hétnyilásu vashidat, amely a várost a Vág tulsó partján szeliden emelkedő Banka-hegységgel fogja összekötni. Az alapkőletétel ünnepélyén résztvett a prágai kormány három tagja, közöttük Slávik György belügyminiszter. A háboru előtt ügyvéd volt Kassán, azután zsupán, majd néhány év mulva földmivelésügyi miniszter lett. Ekkor alig volt 35 éves, most 49.

 

Az interju elején megkérdem: beszélhetünk-e magyarul:
-  Ó kérem, csak tessék! – feleli mosolyogva tiszta magyar kiejtéssel.

-  Beszéljünk a hágai konferencia eredményéről.

- Remélem, sőt erősen hiszem – mondja Csehszlovákia belügyminisztere – hogy abban a légkörben, amelyet Hága hozott létre, sok olyan gazdasági kérdés oldható meg, amelyek a két szomszédos államnak hasznára válhatnak.


Olyan időket élünk, amikor mindenkinek arra kell gondolnia, hogyan biztosíthatja legjobban anyagi érdekeit. Amennyire meg tudom például érteni, hogy Magyarország, amely tulnyomóan agrárállam, a háboru után kiépítette az iparát és arra törekszik, hogy országa határain tul is piacokat teremtsen, épp oly magától értetődő, hogy a régi és nagyon fejlett cseh ipar, amely nagy területeket látott el, nem akarja elveszteni piacait, hanem változatlanul versenyképes óhajt maradni. S amilyen természetes, hogy a főleg gabonatermelő Magyarország az olcsó és tulnyomóan amerikai termények ellen vámokkal védekezik, épp oly magától értetődő ez a törekvés Csehszlovákiában is, ahol a beözönlő olcsóbb gabona konkurrenciájától kell megvédenünk a fölmivelést.


Szlovenszkó iparát főleg azért kellett leépítenünk, mert nem volt versenyképes a cseh iparral szemben s mert elvesztette régi fogyasztópiacát, Magyarországot.


A budapesti és prágai kormányok föladata tehát abban áll, hogy a két állam mezőgazdasági és ipari érdekeit összehangolva, a kérdéseket kölcsönös egyetértéssel ugy rendezze, hogy mind a két fél megtalálja a maga számadását. A hágai egyezmény után sokkal több remény van erre, mint bármikor azelőtt…


-  Hogy áll a földreform ügye?

- Teljesen befejeztük és minthogy az optánskérdést is elintéztük, az a kevés nyugtalanság is eltűnt, ami itt-ott még érezhető volt.
- Sok panaszt hallani, hogy Csehszlovákiában, de különösen Szlovenszkóban és Ruszinszkóban sokan nem tudják megkapni az állampolgárságot.
- Az a baj – feleli a miniszter -, hogy ezer meg ezer kérvény fekszik a miniszterimban. A késedelmes elintézés miatt senki sem kerülhet hátrányos helyzetbe. Azok a csehszlovák lakosok, akiknek állampolgársága még nincs elismerve, semmiféle kárt vagy bántalmat nem szenvedhetnek. Az állampolgárság kérdését liberálisan kezelem és gyorsított tempóval igyekszem a kérvényeket elintézni.
- És a magyar könyvek?....a tudományos és szépirodalmi folyóiratok?... Lehet ezen a téren valami javulást remélni?
- Mint ahogy bizonyára ön is tudja, a cenzura csak az 1918 óta megjelent magyar könyvekre áll fönn. El kell zárkóznunk előlük, mert még egyes tudományos müvekben is olyan tendenciák mutatkoztak, amelyek politikai szempontból nem engedhetők meg a csehszlovák államban. Véleményem szerint a szigoruan tudományos könyvek és folyóiratok minden akadály nélkül bebocsáthatók. E téren a legrövidebb idő alatt lényeges javulás várható, amit a hágai egyezmény csak megkönnyit nekünk. Hasonló elbirálás alá esnek természetesen azok a magyarországi szépirodalmi könyvek és folyóiratok is, amelyek ellen semmiféle politikai kifogás nem emelhető.


Végül a csehszlovákiai németeknek a kormányzásban való részvételéről beszélünk. A belügyminiszter ezt mondja:
-  Egyszer már majdnem ugy voltunk, hogy a magyar nemzeti párttal megegyezünk. Magam is sokat tárgyaltam dr. Szentiványi Józseffel és már majdnem azon a ponton voltunk, hogy részletes a kormányzásban. Nagyon el tudom képzelni, hogy – csakugy, mint a németekkel – a magyarokkal is teljes egyetértésben kormányozzuk az országot.


Molnár Jenő

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Fedák leleplezi a divatot Fedák leleplezi a divatot
Fedák ül és varr. Egy napóleon -sálon öltöget, ha kiteríti:...
Zsolnay Miklós a főrendiház tagja lett Zsolnay Miklós a főrendiház tagja lett
Zsolnay Miklóst, a pécsi és budapesti Zsolnai gyárak tulajdonosát,...
Bástya – Ferencváros 3:0 (1:0) Bástya – Ferencváros 3:0 (1:0)
Szeged őszi derbyjének nem kedvezett az időjárás, mert dél felé...
Szétlőtt angol Szétlőtt angol "csata-szörny."
Cetarpillarnak, más néven tanks-nak nevezik az angolok azokat a...
Budapest-fürdőváros kiépitését sürgették a balneologusok kongresszusán Budapest-fürdőváros kiépitését sürgették a balneologusok...
Vasárnap délelőtt a balatonfüredi balneológiai kongresszus keretében...
Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra Hogy kell vigyázni az orosz foglyokra
Az utóbbi időben gyakrabban megtörtént, hogy olyan orosz foglyok, a...
Bárdossy Lásló miniszterelnök beszéde Bárdossy Lásló miniszterelnök beszéde
A mininszterelnök mindenekelött a magyar értelmiségi ifjuság...
Parfőmök és egyéb kábulatok Parfőmök és egyéb kábulatok
Illatról, a költő saját francia szavával: parfőmről nem lehet...
A fényszóró működés közben A fényszóró működés közben
Éjszaka kigyullad a fényszóró s hatalmas sugárkévéi vakitó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98