Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

A malmok és gabonakereskedelem köreiben nagy az elkeseredés

A malomipar és a gabonakereskedők körében nagy megütközést keltett a pénzügyminiszternek a bolétavitában elhangzott nyilatkozata, amely a 26 pengőre stabilizált buzaár védelmében ugy szólt, hogy ugyis mindegy, milyen magasra stabilizálják a buza árát, mert a mai 20 pengős buzaár mellett is éppugy 39 pengő a nullásliszt ára, mint volt a 28 pengős buzánál.

Ennek a nyilatkozatnak az éle egyenesen a malmok és a kereskedők ellen irányul és nagyon alkalmas arra, hogy a liszt eddigi drágaságáért és további drágulásáért minden felelősséget a malmok és kereskedők nyakába varrjanak és az ellenük amugy is fölfokozott ellenséges hangulatot még jobban szitsák.

Szakértői körökben a pénzügyminiszternek ezt a nyilatkozatát a teljesen helytelen informáltságnak tulajdonitják. Szakemberek a rideg számok nyomán mutatják ki a pénzügyminiszter állitásának tarthatatlanságát. A buza ára ma átlagban 20 pengő, a nullás liszté pedig 39 pengő. Egy vagon buza ára tehát 2000 pengőbe kerül, amiből a kiőrlés után a malom kap 40% nullás lisztet, ami 39 pengővel számitva, 1560 pengőt, 10%-os 2-es lisztet, ami 36 pengővel 360 pengőt, 16% 4-es lisztet 30 pengővel 480 pengőt, 6%-os 6-os lisztet, ami 120 pengőt, 6%-os 7-est, 7 1/2 -es és 7 3/4 -es lisztet, ami 66 pengőt, 7%-os 8-as lisztet, ami 70 pengőt, 13%-os korpát, ami 8 pengőjével 104 pengőt tesz ki, összesen tehát egy vagon buza őrleményéből a malom kihoz 2760 pengő értéket.

Nézzük már most, hogy a 2000 pengő értékü vagon buzára micsoda költségei vannak a malomnak. A 2%-os buzahiány 40 pengő, a mérlegdij és kövezetvám költsége 20 pengő, az őrlési dijé 300 pengő, a zsákoké 100 pengő, a 2%-os forgalmi adó 54 pengő, az 1 %-os jutalék 27.60 pengő, a deleredere és az incasso 27.60 pengő, a kasszaskontó 40 pengő, a házhozszállitás 30 pengő, ugy, hogy egy vagon búza, amelynek lisztértéke 2760 pengő, a malomnak 2639.20 pengőjébe kerül.

A malom nyeresége ezek szerint 120.80 pengő. Ez a nyereség azonban bruttónyereség, amelyet még terhel a künlevőségek veszélyeztetett összege, az üzleti költség, az adók, az amortizáció, ugy, hogy a malom bruttó nyeresége nem több, mint 4%.

Amikor a buza ára a mai 20 helyett 28 pengő és a liszt ára mégis 39 pengő volt, akkor a takarmányárak voltak magasak. A korpa ára akkor a mai 8 pengő helyett 20-24 pengő között váltakozott, a 6-os liszté pedig a mai 20 helyett 30 pengő volt. A gazda tehát, aki 20-28 pengő helyett ma 18-20 pengőt kap buzájáért, 22-24 pengős korpa helyett 7-9 pengős korpát kap.

A magas takarmányárak pótolták tehát akkor a nulláslisztnél elszenvedett veszteségeket és ez a magyarázata annak, hogy a mai 20 pengős buzaárnál a liszt ára épp ugy 39 pengő, mint volt az akkori 28 pengős buzaárnál. A kereskedők, akiket a pénzügyminiszternek ez a nyilatkozata módfölött fölizgatott, azt mondják, hogy ilyen tarthatatlan állitásokat Wekerlének nem lett volna szabad bedobnia a közvéleménybe.

A másik megjegyzés, amely a legnagyobbfoku elkeseredést keltette a gabonakereskedelem körében, a miniszterelnöknek az a fenyegetésszerü kijelentése, hogy amennyiben a lisztárak emelkedni fognak, a lisztárakat maximálni fogja. A liszt forgalmi adójának 2%-ról 8%-ra való emelése automatikusan drágitja meg a lisztet 6%-kal és tehát nem a malmok lesznek okai, ha a liszt megdrágul, hanem az automatikusan emelkedő forgalmi adó.

A lisztárak emelkedésének ódiumát nem lehet sem a malmokra, sem a kereskedőkre háritani és ha a kormány a saját intézkedéseinek következtében megdrágult liszt árát még maximálni is akarja, akkor azt a látszatot akarja kelteni, mintha nem a forgalmi adó, hanem más tényezők okoznák a drágitást. Ennek az lesz a következménye, hogy a malmok le fogják állitani üzemeiket,mert 4%-os bruttó hasznon alul az üzemet föntartani nem lehet és egyetlen malomigazgató sem lesz hajlandó elviselni sem azt a vádat, hogy a lisztet megdrágitotta, sem azt, hogy a gondjaira bizott iparvállalatot tönkretette.

Kereskedőkörökben azt várják, hogy ugy Wekerle, mint a miniszterelnök nyilvánvaló tévedéseit, a bolétajavaslat felsőházi tárgyalásánál lesz alkalom földeriteni. Abból a végsőkig fokozott, elkeseredett hangulatból, amely a gabonakereskedők körében e nyilatkozatok folytán előállott, azt kell következtetni, hogy ha már a kormány visszatért is a kötött gazdálkodás kárhozatos rendszeréhez, a kereskedelem nem fogja türni, hogy annak ódiumát és a belőle előálló bajokért, főleg a drágulásért járó felelősséget ne a kormány viselje, hanem a kereskedők, akik az első pillanattól fogva figyelmeztették a kormányt ezekre a veszedelmekre.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Kézdi Kovács László: Hazafelé (illusztráció) Hazafelé
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A legujabb vizimotor A legujabb vizimotor
A motortetőre berendezett csónakoknak már sokféle alakja és...
Gyertya gyorsforraló Gyertya gyorsforraló
Nagyon ügyes az a gyorsforraló, mely,mint a rajz mutatja, minden...
Knut Hamsun - Az utolsó fejezet
A nyugati kultúra szelleme olyanformán érzi magát egy idő óta, mint a...
Százharmincötezer pengőre ítéltek szacharin- és tűzkőcsempészésért egy volt főhadnagyot és egy manikűrösnőt Százharmincötezer pengőre ítéltek szacharin- és tűzkőcsempészésért...
A bűntetőtörvényszéken Mersitz egyesbíró felelősségre vonta Bors Ádám...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A kormányzó által megindított vitézi telek mozgalom mind több...
Friss tojás télen Friss tojás télen
Ha nyáron át szaporán tojtak tyukjaink, volt ugyan mit elrakni...
Hoover elnök is koaliciós kormányt alakit Hoover elnök is koaliciós kormányt alakit
A politikai érdeklődés előterében Laval francia miniszterelnök...
A Somogyi-Bacsó gyilkosság három éve folyó nyomozása döntő fordulathoz érkezett A Somogyi-Bacsó gyilkosság három éve folyó nyomozása döntő...
Vasárnap délelőtt érkeztek vissza az igazságügyminiszteriumból a...
A berlini Hallensportfest A berlini Hallensportfest
Az a sportünnepély, a melyet a berlini atletikai szövetség évenként,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98