Dtum
Login with Facebookk
1930 | Július

Lukács György elsőnek érkezett haza a londoni interparlamentáris konferenciáról

Az Interparlamentáris Unió londoni konferenciája befejeződött és a magyar delegáció tagjai közül elsőnek Lukács György érkezett vissza Budapestre. A delegáció több tagjai részint Írországba, részint Parisba, részint Ostendeba utaztak. Ma már kétségtelenül megállapítható, hogy a londoni konferencia nem sikerült ugy, mint az Unió eddigi tanácskozásai és ezért a konferencia résztvevői közül sokan már az Interparlamentáris Unió válságáról beszélnek.

 

Munkatársunk nyomban hazaérkezése, után fölkereste Lukács Györgyöt, aki a londoni konferencia tanulságairól a következőket mondotta:
- Az Interparlamentáris Unió szellemét főtitkára, Lange, adja meg, akiről köztudomásu, hogy százszázalékos ortodox ántántbarát. Mereven ragaszkodik a békeszerződésekhez és szentségtörésnek tartja, ha valaki, akár elméleti tanácskozások során is, hozzányul a revizió kérdéséhez. Az Interparlamentáris Uniónak egyébként is az az ambíciója, hogy idővel a Népszövetség állandó alsóházává fejlődjék és éppen ezért már most is a Népszövetség szellemében igyekszik működni. A londoni konferenciának az a tanulsága tehát az, hogy a Népszövetségnél és éppen ugy az Interparlamentáris Uniónál a kisebbségi kérdés meg van halva, ezt a problémát olyan rövidlátó módon és brutálisan kezelik, hogy ez automatikusan erősiti a revíziós mozgalmat s nekünk is erőinket a reviziós törekvésekre kell összpontosítani.


A második tanulság az, hogy nem kell udvarolnunk, mert ezzel amugy sem érünk el semmit, hanem teljes kíméletlenséggel kell mindig föltárni azt, ami a szivünkön fekszik. A londoni konferencián a végrehajtóbizottság uj tagjául Romániát választották meg. amit ugyancsak Lange készített elő.

 

Beszeltünk Londonban Pop-Csicsóval, a román parlament elnökével, aki annakidején munkapárti képviselőtársunk volt. Velünk is közölte, hogy szivesen lát bennünket Bukarestben, ahol magyaroknál fognak bennünket elszállásolni. A bukaresti konferencián való részvételünkről döntés egyelőre még nem történt. Ránknézve sokkal fontosabb, hogy jövő év júliusában Budapesten ülésezik a Népszövetségi Ligák Uniója, amely sokkal liberálisabb. mint az Interparlamentáris Unió és így tanácskozásainak ěs a legnagyobb fontosságot kell tulajdonitanunk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság, szolenoid Az orvostudomány egyik legújabb fegyvere az elektromosság,...
Mindazoknál a betegségeknél, melyeknél a meleg jól hat, kitűnően...
Alma Tadema  - 1836-1912 Alma Tadema - 1836-1912
A múlt heten elhunyt hollandiai származású angollá vált festő a...
Szigethy kiütötte Szolnokit Szigethy kiütötte Szolnokit
Az Ökölvívó Szövetség hivatásos alosztálya vasárnap délelőtt a...
Vasárnap hajnalban a rendőrség őrizetbe vette Vági Istvánt és pártja harminc vezetőtagját Vasárnap hajnalban a rendőrség őrizetbe vette Vági Istvánt és pártja...
Vasárnap hajnalban a főkapitányság politikai osztálya...
Vörös Vince bevonult Vörös Vince bevonult
Az MTE kitűnő atlétáját behívták katonai szolgálatra és mult héten...
A balkán sereg ellenünk akar fordulni A balkán sereg ellenünk akar fordulni
A Neus Weiner Journal vasárnapi száma a következő berni táviratot...
Ismeretlen magyar költők Ismeretlen magyar költők
Kiss István Született Debrecenben, 1908-ban, Erdélyben...
Belpolitikai helyzetkép Belpolitikai helyzetkép
Ez a hét, melyen a kereszténység a feltámadás ünnepének megüléséhez...
Március 15-ike és a háború
A március 15-ikéhez szoktuk, mint emléknaphoz füzni annak az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98