Dtum
Login with Facebookk
1930 | Május

Ötven autóbuszt rendel az Autóbuszüzem az Állami Gépgyárnál

12,600.000 pengő összegü beruházásra adott felhatalmazást a főváros közgyülése a Székesfővárosi Autobuszüzemnek. Ezt a tekintélyes összeget nagyrészben fel is használta az üzem, csupán egy garázsépitkezés és egy átalakitási munka befejezése van még hátra. A garázs, amelyet a Szabó József-utcában épitenek, a régi Lóverseny-tér mellett, előreláthatóan juliusra készül el.

Amint ezt a garázst üzembe helyezik, ide állitják be azokat a kocsikat, amelyeket eddig a Miskolczi-utcában, az Ajax-telepen tartottak és megkezdik az épület átalakitását és főmühellyé való berendezését. 140 kocsi elhelyezésére nyilik majd alkalom a Szabó József-utcai garázsban, amely egyike lesz a legimpozánsabb és legnagyobb szabásu autobuszgarázsoknak Középeurópában.

A városházáról származó értesülésünk szerint az a közgyülési határozat, amely száz uj autobusz beszerzését irta elő, egyelőre nem kerül végrehajtásra. Fedezet hiányában ugyanis ennek a mennyiségnek csupán a felét rendelik meg, 50 nagytipusu autobuszt. Ez körülbelül 3,600.000 pengőbe kerül a fővárosnak.

A nagyszabásu rendeléssel az Autobuszüzem vezetősége az Állami Gépgyárat kivánja foglalkoztatni. Ez a terv azonkivül, hogy komoly gyakorlati értelemben vett hazai iparpártolásról tesz tanuságot, magára az üzemre nézve is ökonomikus. Az Állami Gépgyár már 110 autobuszt készitett a Fővárosi Autobuszüzem részére és nem kétséges, hogy az Állami Gépgyár abban az esetben is eleget tud tenni a rendelésnek, ha – mint értesülünk – a főváros, illetve az Autobuszüzem e pillanatban nem is rendelkezik magával a 3.6 millió pengős fedezettel.

A Szabó József-utcai garázst egyébként elkészülte után nem helyezik azonnal üzembe. A Szent Imre-év rendezősége ugyanis az ünnepi év legnagyobb két kongresszusát a harmincezer ember befogadására alkalmas, óriási csarnokban kivánja tartani és azzal a kéréssel fordult a főváros tanácsához, hogy ezt engedélyezze. A tanács teljesiti a kérést.

A kereskedelmi miniszter, mint a minisztériumban értesültünk, Tormay Géza államtitkár referátuma alapján foglalkozott az uj autobuszok ügyével és a maga részéről is hajlandónak nyilatkozott arra, hogy akár hitelmüvelettel kapcsolatban is lehetővé tegye az 50 uj autobusz megrendelését az Állami Gépgyárnál. Kétségtelen, hogy a főváros és az állam együttes erővel megtalálják a megoldás utját, anélkül, hogy külföldi kölcsönhöz kellene folyamodni. Az Autobuszüzem ma deficittel dolgozik, márpedig deficites vállalat számára bajos lenne külföldi kölcsönt felvenni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A halál árnyéka A halál árnyéka
Házunk gerendás ősi zug volt, Zsalus szeme vén kertre nézett; ...
Horthy admirálistól – Horthy fővezérig Horthy admirálistól – Horthy fővezérig
A magyarság minden reménye Horthy Miklós fővezér. Ő áll az érdeklődés...
Aranylakodalmak Aranylakodalmak
Nincs kedvesebb látvány annál, mint amikor egy öreg házaspárt látunk...
Horthy Miklósné… Horthy Miklósné…
… a harmadik háborús év küszöbén újból kéréssel fordult a...
A régi egyiptomiak állatkultusza, az oroszlán A régi egyiptomiak állatkultusza, az oroszlán
Az oroszlánt már az egyiptomiak is mint az „állatok...
A diapositivek készítésének új módja A diapositivek készítésének új módja
A tudomány terjesztésének és népszerűsítésének ma már legerősebb...
Hárommillió pengő értékü gyümölcsöt és zöldséget exportáltak az ország legnagyobb gyümölcs- és zöldségpiacáról Hárommillió pengő értékü gyümölcsöt és zöldséget exportáltak az...
Minden korábbit felülmuló forgalmat bonyolitott le az idén a...
A Thetis halálos áldozatainak száma 99-re növekedett A Thetis halálos áldozatainak száma 99-re növekedett
Vasárnap valamennyi templomban istentiszteletet tartottak az angol...
A Balkán válsága A Balkán válsága
Míg egyrészt a szövetkezett négy balkáni ország kormányai és népei...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98