Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Thomas Mann új könyve

(Mario und der Zauberer. Ein tragischer Reiseerlebnis. S. Fischer, Berlin. 1930.)


A Varázshegy-gyel Thomas Mann eljutott fejlődésének egy olyan pontjához, ahol egy minden problematikán diadalmaskodó, monisztikus irónia fényében mutatkozik a világ. Ebben a világban minden átlátszó (olykor fájdalmasan átlátszó!), s nincs az a jelentéktelen dolog, amelynek ne lenne joga ahhoz, hogy szimbolikus ürügyül ne szolgáljon.

 

Egy új, határozott, fölényes klasszicizmus álláspontja ez, amely nem szorul semmiféle antikizáló apparátusra, szilárdan áll a földön, nem veszi vérét a valóságnak, meghagyja a maga kimeríthetetlen gazdagságában, de viszont nem is szolgáltatja ki semmiféle homályosságnak, rendbontó, chtonikus értelmetlenségnek, sem impresszionista önkénynek, sem felelőtlen expresszionista önkívületnek.

 

A "Tod in Venedig" klasszicizmusa még csak fikció és utópia, önámítás: folttalan formájában nagyobb része van a kései Goethe fegyelmező hatásának mint az író eredendő antik-német vérrokonságának, valójában csak kacérkodás az "időtlen" stílus eszményével. A Varázshegy óta Mann ellehet az ilyen terméketlen kacérkodás nélkül.

 

Felesleges hideg tartást és objektivitást mímelnie. - Eleinte, igaz, az a benyomásunk, mintha új könyve belső, klimatikus rokonságban állna a velencei novellával. De ez csak látszat, nehány külsőség megtévesztő hatása. Sőt néha úgy tetszik, mintha a Mario irónikus visszája, sőt egyenesen stílusparódiája lenne a "Tod in Venedig"-nek. (Egy nyolcéves kislány meztelenül mutatkozik a strandon, nagy erkölcsi felháborodás; a szülőket szemérem elleni vétség címén ötven líra pénzbírságra ítélik.)


Torre di Venere, olasz tengerpart, nemzetközi nyaraló közönség, napfényes, tikkasztó unalom, egy sereg apró bosszúság, míg aztán egyszerre csak itt van a megváltó szenzáció: Cipolla, a bűvész. Estére odasereglik az egész város. A bűvész hozzáfog szemfényvesztő mutatványaihoz. Az emberek úgy tesznek, mintha unatkoznának, fészkelődnek, fölényeskednek, védekezni próbálnak, de minden hiába, akaratuk megbénul, éberségük megtörik Cipolla irgalmatlanul hatalmába keríti őket.

 

 

Folyton jő-megy, handabandázik, reagál minden ellenvetésre, minden közbeszólásra, hol ezzel az emberrel kezd ki, hol azt az embert teszi lóvá, nem fogy ki ravaszkodásaiból, főleg pedig a szóból, a végeérhetetlenül áradó olasz szóból. A szem még ellentállna, amikor a fül már megadja magát.

 

A feszültség nőttön nő. A lélektani helyzet megért a katasztrófára. A bűvész egy Mario nevű pincérfiút szólít fel magához a dobogóra. Munkába veszi, faggatja, gyötri, elhiteti vele, hogy a kedvese áll előtte, s rábírja, hogy csókolja meg. Aztán hirtelen felébreszti önkívületéből.

 

Mario lerohan, két lövést hallani, a bűvész holtan terül el a földön. - Az ember lélekzetvisszafojtva követte Mannt, s amikor beáll a katasztrófa, úgy érzi magát, mintha súlyos lidércnyomás alól szabadult volna fel. Szemfényvesztés, játék, tragédia. Minden pillanatban el lehetünk készülve rá, hogy a félelmetes irracionalitás betör az értelem oltalma és ellenőrzése alatt álló polgári életünkbe, feldúlja rendjét, kiforgatja sarkaiból. A költő azonban résen áll, nevet ád a névtelen erőnek, ironizálja s ezzel eltéríti útjából, ártalmatlanná teszi...

 

Turóczi József

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Halálra itélték a moszkvai nagy pör öt fővádlottját, de másnap kegyelmet kaptak Halálra itélték a moszkvai nagy pör öt fővádlottját, de másnap...
A moszkvai néptörvényszék vasárnap este hirdette ki az ítéletet a...
Shrubb uj rekordjai Shrubb uj rekordjai
Shrubb, az elpusztíthatatlan rekordtörő legutóbb szombaton uj...
Mussolini pálfordulása Mussolini pálfordulása
Benito Mussolini olasz szocialista újságíró 1914. szeptemberében az...
Kassák Lajos novelláskötete Kassák Lajos novelláskötete
Ennek a novelláskötetnek egyes darabjait Kassák évek terméséből...
Varieté az elektromos szem előtt Varieté az elektromos szem előtt
Németország a televízió szempontjából egyike az élenjáró államoknak:...
Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve Meghalt Szemlőhegyi Kresz Géza a korcsolyázás elkötelezett híve
1871-ben a pesti egyetemen szerzett orvosi diplomát. Előbb kerületi...
Január 2-án Ausztriában is életbelépett az új vámtarifa Január 2-án Ausztriában is életbelépett az új vámtarifa
Egy nappal az autonóm magyar vámtarifa életbelépése után –...
A szójabab hazája A szójabab hazája
„Ha szélsebes a paripád, akkor sem érsz el vele egy nap alatt...
A Kehrling-Alvarez pár kiesett a wimbledoni küzdelmekből A Kehrling-Alvarez pár kiesett a wimbledoni küzdelmekből
A wimbledoni nemzetközi tenisztorna döntőküzdelmeit az egész világ...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98