Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Rövidek

A demokrata párt nem obstruál és nem gyöngiti Hoover pozícióját
Washington, november 9.
A kongresszusi választások végleges hivatalos eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra. Az utolsó jelentések alapján a mandátumok megoszlása a következő: A szenátusban 48 republikánus, 47 demokrata és 1 farmerpárti, a képviselőházban 219 republikánus, 215 demokrata és 1 farmerpárti. A demokrata párt, a választások nagy győztese, vasárnap deklarációt tett közzé, amelyben kijelenti, hogy együtt akar működni Hoover elnökkel a gazdasági válság enyhítése érdekében.


Győzelmét nem fogja kihasználni arra, hogy gyöngítse Hoover pozícióját és nehézségeket csináljon az elnöknek. A párt nem akar obstruálni és csak a józan ellenzéki kritikára szorítkozik. A demokrata párt eszerint egyáltalán nem akar általános vámtarifareviziót.

 

A stájer Heimwehr el akarta foglalni Bécset
A gondosan előkészített puccsot, amelyet legitimista megmozdulásnak tűntettek föl és amelynek hírére a csehek mozgósították a brünni divíziót, Auriti bécsi olasz követ intervenciójára az utolsó pillanatban szerelte le Vaugoin kancellár
Az osztrák és magyar legitimistáknak semmi közök sincs a stájer „marcia su Wien”-hez

Kommunista foglyok tüntetni próbáltak a szovjet jubileumán a Markó-utcai fogházban

Egész Európában pénteken ünnepelték a kommunisták az orosz szovjet megállapításának évfordulóját, ami Budapesten fiatalkoru suhancok utszéli botrányával, a Központi Sajtóvállalat ellen megkísérelt tüntetéssel jelentkezett. A „jubileumról” természetesen a Markó-utcai fogházban lévő kommunisták is értesültek és a péntekről szombatra virradó éjszakán ők is tüntetni próbáltak. Éljenezték a kommunizmust és Lenint, aki már tudvalévően meghalt; megkisérelték, hogy ellenkezzenek a fogház őrszemélyzetével, de ezen tulmenőleg semmi sem történt. A „jubileumi ünnep” rövidesen véget ért és emlékét most kisebb-nagyobb fegyelmi büntetések őrzik a Markó-utcai fogházban.

A Heimwehr katonai fölvonulását nem engedélyezte a bécsi rendőrség

Bécs, november 16.
A vasárnapra várt katonai jellegü Heimwehr-fölvonulás a Heldenplatzon – elmaradt. A rendőrség figyelmeztette a Heimwehr parancsnokságát, hogy formai okokból sem engedélyezheti a katonai jellegü szemlét és a parancsnokság az utolsó percben ugy határozott, hogy eltekint a diszszemle megtartásától. Ehelyett a Sophiensaalban, zárt helyen katonai szemlét tartottak, amelyen megjelent és fölszólalt Starhemberg belügyminiszter is. Starhemberg hangsulyozta beszédében, hogy a Heimwehr igazi barátai a nemzeti szocialisták, akikkel rövidesen egyesülnek és akikkel együttes erővel küzdenek majd „a német ügyért”. A Heimwehr tagjai a gyülés után a Lastenstrassén áthaladva, a Schillerplatzra mentek, ahol rendben föloszlott a menet. Rendzavarás nem történt. A Heimwehr a legközelebbi hetekben a Ringen nagy katonai fölvonulást akar tartani.

A Temps nyugtalanítónak mondja Magyarország és Németország közeledését

Páris, november 23.
A „Temps” vasárnapi vezércikke Bethlen gróf berlini látogatásával foglalkozik és többek közt a következőket irja:
- A látogatás politikai jelentőségét nagy mértékben emeli az a körülmény, hogy a látogatás a jelenlegi nemzetközi viszonyok között történt meg. Ha a látogatásnak nincsenek is politikai céljai, mégis nehezen vitatható el a látogatás politikai tendenciája. Ugy látszik, a látogatásnak elsősorban az a célja, hogy a két állam gazdasági érdekeit egymással összhangba hozzák. A kisántánt arra törekszik, hogy államai gazdasági együttmüködést fejtsenek ki s ez a körülmény nagy mértékbe érdekli Magyarországot és Ausztriát is.


A „Temps” azt kérdi, hogy a magyar-német gazdasági közlekedés, illetve a mostani tárgyalások milyen mértékben irányulnak a kisántánt kezdeményezése ellen és nem akadályozhatják-e meg ezt a tervet? Mindenesetre nyugtalanitó kissé, hogy a régi közép-európai hatalmak Németország vezetésével ujból egymáshoz közelednek egy esetleges hatalmi csoportosulás érdekében.


Semmiből nem lehet azonban arra következtetni, hogy a miniszterelnök jelenlegi berlini látogatása ezt célozná.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Hoover A Markó-utcai fogház Starhemberg Bethlen István Berlinben. A miniszterelnök német államférfiakkal eredményes tárgyalásokat folytatott
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98