Dtum
Login with Facebookk
1930 | November

Ferencváros – Újpest 1:1 (1:1)

Üllői-úti pálya. – 20.000 néző. – Bíró: Ivancsics.
Siralmas nívótlan „derby” volt az Újpest és a Ferencváros összecsapása. Húszezer néző hagyta el nagy csalódással a pályát: mindkét csapat kiábrándítóan rossz futballt játszott. Szerencse, hogy nincs már válogatott mérkőzés hátra ebben a szezonban, mert vigasztalan lenne a szövetségi kapitány helyzete.

A lila-fehér és zöld-fehér csapatban alig van jóformában levő játékos. Lehet, hogy a játékosok annyira respektálták egymást, hogy ez akadályozta őket teljes tudásuk kifejtésében. A hibák, rossz passzok és kihagyott gólhelyzetek egész revüje volt ez a mérkőzés. Sok olyan jelenet adódott, amely élénk szabályvitára és a bíró ítélkezéseinek kritizálására adott alkalmat.

Az Újpest kezd és azonnal erélyesen támad. Hamarosan kornert ér el, de az eredménytelen. A 8. percben adódik az első komoly helyzet. Wilhelm magas labdát ad a Ferencváros kapu elé. Amsel ugrik a labdáért, közben Stofián a levegőben szabálytalanul ellöki és a labda a kapuba esik. Természetesen nem gól.

A bíró néhány hibával mutatkozik be. Elereszti ofszájdról Kohutot, de a szélső mellé lő. A 15. percben Takács II. Toldinak ad, akinek jó lövése hajszálnyira a kapu mellett megy ki. A sok ofszájd nem használ a játék szépségének, amiből különben alig kap a közönség. A 19. percben Toldi és Takács II. ügyes összjátékából az utóbbi fölé lő.

Újpest-fölény következik. Stofián lövései rendre célt tévesztenek, csak a 30. percben megy kapura P. Szabó beadásából rúgott labdája, amely azonban Amsel zsákmánya. Kohut bombázza ezután a felhőket. A 32. percben az Újpest érvénytelen ofszájd-gólt lő.

 

A 35. percben esik a Ferencváros vezető gólja. A Ferencvárosból két csatár: Kohut és Takács II. ofszájdon várják a labdát. Egy feléjük tévedt magas labda Borsányi fejéről az ofszájdon álló Kohut elé pattan.

Kohut közelében nincs újpesti játékos és a szélső zavartalanul lőhet gólt. Kohut ellenféltől kapta a labdát, a bíró tehát igen helyesen nem fújta le az ofszájdot. A szerencsés véletlen folytán a Ferencváros vezet 1:0 arányban. Az Újpest kiegyenlítése nem sokáig késik. A 38. percben P. Szabót Kronenberger elgáncsolja a 16-oson belül. A 11-est P. Szabó belövi (1:1).

Toldi ezután csúnyán megrúgja Wilhelmet, aki néhány percig pihenni kényszerül. A 40. percben P. Szabó hajszálnyira kapu mellé lő. Még egy eredménytelen Újpest-korner és vége a félidőnek.

A második félidő veszélyes összeütközéssel kezdődik. A kifutó Huber és Takács II. csap össze, az utóbbi fekve marad, kiviszik és csak az 5. percben tud visszajönni. A Ferencváros most fölforgatja csapatát. Berkessy centercsatár. Toldi balösszekötő, Lázár balhalf lesz.

A Ferencváros fölénybe kerül és két kornert ér el. Kohut második kornere a kapu előtt Borsányi kezére pattan. Nyilvánvaló a véletlen hendsz, de Ivancsics 11-est ítél. Táncos a balsarokba helyezi a labdát, de Huber pompás vetődéssel kiüti és ezzel talán a vereségtől mentette meg csapatát.

A 10. percben Volentik megsérül és most őt kell kivinni. A helyére Auer húzódik hátra centerhalfnak. A 15. percben ismét érvénytelen ofszájdgólt lő Stofián. Volentik beáll, de csak a csatársor jobbszélére statisztálni és ettől kezdve Ströck és Volentik szinte öt percenként cserélget helyet.

Az Újpest hatalmas fölénye következik. Spitz lövését Amsel védi. A 20. percben Ströck beadása a Ferencváros-kapu előtt gurul el. Spitz azonban lekésik az óriási gólhelyzetről. A 25. percben Kohut beadásszerű lövése a felső kapufáról Táncos elé pattan, aki Huber kezébe emeli a labdát.

A 27. percben Lázár remekül keresztülkígyózik az Újpest védelmén, de amikor már tiszta helyzet van, gyámoltalanul a kapu fölé emeli a labdát. Kisebb összecsapások tarkítják a nívótlan játékot, amely a játékosok szimulálásai miatt gyakran megszakad.

A 35. percben Stofián remekül kiugratja P. Szabót, akinek lapos lövését Amsel kiejti, de addig kapálódzik a labda után, amíg végre a gólvonalon elcsípi. Később Ströck lövését védi. Az Újpest erősen támad, de csak egy kornert tud elérni. Kornerarány 5:4 az Újpest javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Trükkből követtek el „öngyilkosságot” a rákospalotai intézet leánynövendékei Trükkből követtek el „öngyilkosságot” a rákospalotai...
Vasárnap végre világosság derült arra az öngyilkossági járványra,...
Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci
A renaissance művészetének, de talán az egész műtörténetnek nincs...
Meglepetések az Államvasút kettős vásárkiállításán Meglepetések az Államvasút kettős vásárkiállításán
A magyar királyi Államvasutaknak a Nemzetközi Vásáron való idei...
Roosevelt Roosevelt
Ő volt az az államférfiu, akinek személye ezen a héten legtöbbet...
Hegyi Aranka Hegyi Aranka
Ha igaz, hogy a szinész elérte a maga művészete legnagyobb...
Uj mezőgazdasági hitelszervezetet állít fel a kormány! Uj mezőgazdasági hitelszervezetet állít fel a kormány!
A kormány hitelügyi reformtörekvéseinek egyik központi problémája a...
Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról -Magyarság Sajtóvélemények a 30 éves Nyugatról -Magyarság
Három évtizede annak, hogy a Nyugat folyóirat először megjelent és e...
Mahmud Sefket nagyvezér meggyilkolása. Mahmud Sefket nagyvezér meggyilkolása.
A romlásnak indult Törökországot ismét lázba ejtette egy véres...
A német kismesterek kiállítása a Szépművészeti Múzeumban A német kismesterek kiállítása a Szépművészeti Múzeumban
A grafika barátainak ismét egy élvezetes kiállítással szolgál a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98