Dtum
Login with Facebookk
1930 | Október

Tizenötezren vettek részt a szociáldemokraták első választási nagygyűlésén

Tizenötezer ember hallgatta végig a Tattersall csarnokában és udvarán a szociáldemokraták vasárnapi nagygyülésének szónokait, akiknek beszédeit megafónok továbbították a szabadba. A választási agitáció során ez volt a szocialisták első nagygyűlése, amelynek rendjét a párt többszáz rendezője tartotta fönn, ugy, hogy a rendőrségnek, amely Andréka főkapitányhelyettes irányitása mellett nagy készültséggel vonult föl, egyáltalán nem kellett beavatkoznia. A gyülést Buchinger Manó nyitotta meg.

 

Utána Peyer Károly beszélt:
- Budapest - mondotta - le akar számolni a Kozma-Wolff-uralommal, ők pedig meg akarják kísérelni a fővárosi választások elhalasztását, az itélet elamerikázását, mert félnek a néppel találkozni. Ők azt hirdetik és iratják, hogy a keresztény tömegek a hátuk mögött vannak; hát jöjjenek megnézni a tizezreket, akkor tudni fogják, hol állanak a keresztény tömegek. Uralmukat az jellemzi, hogy néhány gazdag zsidó az örökös törvényhatósági tagsággal „ziccet” vásárolt magának a Kozma-Wolff-templomban.


A szociáldemokrata párt egyedül megy a választásokba. A polgári pártoknak ajánljuk, nézzék meg jobban, kiket hoznak be a városházára, nehogy megismétlődjön, hogy tagjaik dezertálnak ét átszökdösnek a kormánypártba, amelyet páros napokon Ripka-pártnak, páratlan napokon Kozma-pártnak hivnak.


A mult választáson száz emberből nyolc szavazott a kormánypártra, de ki fog ma rájuk szavazni? Wolffék ugy félnek tőlünk, hogy Karl Wolffból, a kurzus vezéréből a választatok előtt a zsidók patrónusa lett! Az ő irányzatuk munkanélküliséget és nyomort termelt, de Bécsben nincsenek 135.000 pengővel fizetett Lajosok és nyomorgó villamoskalauzok.


Ha időnként megszámoltatjuk ezt a cimboraságot, ügyész után kiabálnak, aki nekünk bizony nem idegen. Bennünket izgatásért szokott rád alá helyezni, de az ő elvbarátaikat panamákért! Itt az alkalom, hogy az ország egyheted része ítélkezzék e rendszer fölött és felelősségre vonja nemcsak Kozmáékat és Wolffékat, hanem Bethlenéket is!


Peyer beszédét szenvedélyes közbeszólások tarkították és még fokozódott az izgalom, amikor
Propper Sándor kezdett beszélni. „Mi lesz itt a télen, mi lesz a munkanélküliség következménye?” - kérdezte. "Majd megmutatjuk! Éljen szeptember 1!" - zugta a tömeg.


- „A kedélyes fiukhoz” cimzett kormányzás - folytatta Propper - a panama mocsarával öntötte el az országot és most Bethlen bejelentette a csődöt. Tökéletes a tanácstalanság, nem tudják, mit kezdjenek. Aki birálni mert eddig, azt kinevezték nemzetrontó defetistának és most kiderült, hogy a miniszterelnök a legnagyobb defetista, az ő legutóbbi beszéde okozta a legnagyobb károkat.


Propper beszéde végén néhány kommunista fiatalember közbekiáltásaival zavart akart kelteni, de a szocialista rendezők közrefogták és kituszkolták őket a gyülésről, amely teljes rendben oszlott szét. A zajongok közül öt fiatalkorut előállítottak a főkapitányságra, ahol a rendőrség politikai osztályán fogják őket kihallgatni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Buchinger Manó Peyer Károly
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98