Dtum
Login with Facebookk
1930 | Szeptember

Kegyelmet kapott a felségsértésért tavaly 12 évi fegyházra ítélt Mészáros László, aki el akarta szakítani Baranyát Magyarországtól

Pécs, szeptember 14.

A pécsi szerb megszállás után indult politikai pörök egyik legsúlyosabbikát fejezték be most kormányzói kegyelemmel. A pör vádlottja Mészáros László volt, aki a jugoszláv megszállás alatt főjegyzője volt Baranyamegyének. A pécsi kir. ügyészség felségsértés címén emelt vádat ellene. Mészáros tagja volt annak a bizottságnak, amely 1919 tavaszán el akart járni Párisban a nagykövetek tanácsánál, hogy Baranya vármegyét és Pécs városát elszakítsák Magyarországtól és Jugoszláviához csatolják.


A bizottság vezetője Pandurovics László szerb főispán tagjai Mészároson kívül gróf Draskovich Iván, gróf Keglevich Pál, Andrics Tivadar, Stojcsics Vladimir és Gyorgyevics Koszó voltak. A bizottság Párisban nem érte el célját, nem jutott a nagykövetek tanácsa elé és csak miniszterekkel tárgyalt. A pécsi királyi ügyészség annak idején a szerb delegáció valamennyi tagja ellen vádat emelt, de Keglevich és Draskovich grófok ellen az eljárás pertörlés következtében megszünt.

 

Miután a deputáció többi tagjai a megszállás után nem tartózkodtak magyar területen, az ügyben az elmult évig sem történt semmi. A mult év tavaszán magyar területen elfogták Mészáros Lászlót, akit a pécsi törvényszék az elmult év november 22-én felségsértésért 12 évi fegyházra itélt.


A felségsértés ügye a pécsi itélőtáblához került, amely Mészáros kérésére elrendelte a bizonyítás kiegészitését. Közben megkeresés érkezett a pécsi királyi ügyészséghez a bécsi törvényszéktől, amely kérte, hogy Mészáros ellen inditsák meg az eljárást csalás, sikkasztás, magán és közokirat hamisítás miatt is közel negyven ügyben, olyan büncselekményekért, amelyeket Ausztriában követett el.

 

Bécsben annak idején az osztrák bünügyi hatóságok le is tartoztatták Mészárost, egyhónapi vizsgálati fogság után föltételesen szabadlábra helyezték, Mészáros azonban ezt arra használta föl, hogy Bécsből megszökött. A pécsi királyi ügyeszség ezeknek az adatoknak a vizsgálatát is elrendelte. Mészáros bünügyében most fordulat következett be. A pécsi ügyészségre értesítés érkezett, amely szerint Horthy kormányzó a Szent Imre-jubileum alkalmából Mészáros László fegyházbüntetését elengedte.


Mészáros azonban nem került szabadlábra, mert a bécsi bűncselekmények ügyében az ügyészség megindította az eljárást és a vizsgálóbíró elrendelte előzetes letartóztatását, ami ellen Mészáros fölfolyamodással élt. A vádtanács szombaton a késő esti órákban fogalkozott Mészáros kérelmével és elrendelte szabadlábra helyezését. Mészáros este elhagyta a fogházat és a vasárnapra virradó éjszakát már szállodában töltötte, vasárnap pedig elhagyta Pécs városát

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98